”Kokkikutosen ruokavinkkejä 2”

Eilen kirjoittamiini ohjeisiin haluan nyt kertoa hieman perusteita, miksi valitsen tiettyjä ruoka- tai raaka-aineita, ettei jää pienimmässäkään määrin epäselväksi kenellekään. Ja lisäksi omia huomioitani aiheeseen liittyen.

Täysjyväjauhojen valinta ja vähän muutakin kaupassa huomioitavaa

Viljassahan on kaikki tärkeimmät rasva-aineet, joita tarvitsemme oman terveytemme ylläpitämiseen. Ne kaikki hoitavat niitä biljoonia soluja, joista koko ihminen muodostuu. Rasvat huolehtivat jokaisen solun pintakalvosta niin, että se läpäisee tulevat ravintoaineet ja solussa tapahtuvan energianmuodostuksen jälkeen pystyvät poistamaan kuona-aineet.
Miksi tuo tehtävä? Siksi, koska jos emme saa riittävästi rasvoja, solun pintakalvo kovettuu, eikä silloin ravintoaineet kulkeudu riittävän hyvin solun sisään, eivätkä kuona-aineet pääse kuin vain vaivoin poistumaan. Tästä seuraa yleinen väsymystila useimmiten ja vaikka kuinka nauttisimme kaikenmaailman energiajuomia jne. niin on niistä se hetkellinen hyöty, muttei pysyvää.

Tuosta aiheesta on myönnetty Nobelin palkinto vuosituhannen alkupuolella, joten se on faktaa mitä suurimmassa määrin.
Sen vuoksi suosinkin aina täysjyväjauhoja. Mikäli lähistöllä on myllyjä, niin sieltä saa parhaimmat jauhot, koska ne on kuorineen jauhettuja.
Kaupan hyllyssä on vehnäsiä eli pullaa ja kaikkea muuta sen sortin syötäviä varten toinen toistaan valkoisempia jauhoja, jotta tulisi ”oikein kauniita ja valkoisia herkkuja”.

Valkoisissa jauhoissa on vain yksi vika: Niistä puuttuvat kaikki ne ihmisen terveydelle hyödylliset rasvat, mitä on täysjyväjauhoissa. Sen vuoksi ne jauhot ja niistä tehtävät syötävät sisältäväkin vain valtavasti verensokeriarvoja ja kehon painoa nostavaa energiaa, eikä juurikaan muuta.
Rasvat on poistettu jauhoista siksi, että pussukat säilyisivät mahdollisimman pitkään tuoreina kaupan hyllyssä, sillä jauhothan muutoin härskiintyisivät. Siksi mie en koskaan osta valkoisia jauhoja ja olen jättänyt pullansyönninkin minimiin. Vain silloin, kun jossain on tarjolla vain makeita herkkuja, niin silloin valitsen ”pienimmän riesan tien”.

Valkoisista jauhoista tehtävät tuotteet myyvät parhaiten ja tuottavat leipomoillekin enemmän, kun taas täysjyväjauhoista tehdyt eivät ole niin ”herkullisen näköisiä”, kuten tavallisesti asia ilmaistaan.

Jos joku pelkää sämpylöitä leipoessaan käsiensä likaantuvan, niin pakastepussit käsiin taikinaa alustettaessa, sillä siitä pääsee. No, tuohan on tietenkin itsestäänselvyys.

Omassa ruokavalikoimassani on milloin juureksista tehtyjä keittoja, laatikoita ja joskus jopa lenkkimakkaraa siivutettuna.

Mie olen näitä asioita pähkäillyt pienessä mielessäni ja koettanut etsiä itselleni sopivia terveellisiä vaihtoehtoja, kun tuppaa herkästi tuo elopaino nousemaan. Siksi olenkin koettanut välttää mahdollisimman paljon erilaisia lisä- ja säilöntäaineita sisältäviä tuotteita. Ilmeisesti, voin ja hienosokerin käytöstä huolimatta, verenpaine- ja kolesteroliarvot ovat ihan huippulukemissa ja pulssi nakuttaa levossa 45krt/min – lukemia. Ehkä liikunnallisesta elämästä on ollut ja on jotain hyötyä. Onneksi olen säästynyt.

Kauppojen hyllyissä on valtavasti monen valmistajan tuotteita. Joskus kannattaa vertailla energiamääriä ja silloin kannattaa valita pienemmän energiamäärän mukaan. Samoin kannattaa verrata tuotteitten yksikköhintoja, oli kyse WC-paperista tai mistä tahansa. Tosin ne hinnat ovat hyllyjen reunoissa pienimmällä präntillä, mutta kannattaa tiirata. Silloin oppii tietämään, mikä on todella edullista ja missä on vain hinta halvempi. Pakkauskoot ovat tarkoituksellisesti monta kertaa vielä erilaisia, että senkin vuoksi kannattaa pähkäillä. Ainakin jos varaa kaupassa käynnilleen hivenen enemmän aikaa.

Reseptejä miulla ei kovin merkittävästi ole, yhden sain, mutten ole käyttänyt sitäkään, kun vaiva hävisi. Onnistuin saamaan elimistööni kaksi pientä sappikiveä. Olivat kuulemma pitkän ajan kuluessa syntyneet ja mie tietenkin laskin, että miulla se on ne liki 70 vuotta, joten aika hyvin olen osannut syömiseni valita. Lienevätkö syntyneet sienien syönnistä vai mistä lie.

Laitan näkyviin kuvan tänään taiteilemistani sämpylöistän. Reilu parituntinenhan siinä meni, mutta nyt on taas syötävää muutamaksi viikoksi, eikä maksanut kuin sen aiemmin kertomani 3 eurosen verran ja valmista tuli 78 toinen toistaan herkullisempia sämpylöitä. Miun pikku kätösilläni ja varmasti käsintehdyn makuisia.