Kostajat pois kaukaloista

Jääkiekko on mielletty taitolajiksi alunpitäen. Mitä taidokkaammat ympyrät, sitä suositumpi pelaaja. Moni iäkkäämpi muistaa Matti ”Mölli” Keinosen ympyrät ja paljon, paljon muuta.

Sitten se toinen puoli asiasta: Kun nuo taitavat yksilöt uunottivat heikompia, niin he ottivat voiman käyttöön. Mailoilla, nyrkeillä, kampituksilla ja jos vaikka miten, alkoivat teloa vastustajiaan. Heistä tehtiin sankareita, kaukalon poliiseja, jotka laittoivat kuriin ja herran nuhteeseen ne pelaajat, jotka koettivat kolhia joukkueen parhaimpia.

Missään yhteydessä ei ilmeisesti ole pidetty kiekkoilijoille soveltuvuustestejä. Olisivat paikallaan, vaikka tappelut eivät aivan niin laajalti olekaan enää käytössä. Nuo heikkohermoiset ja heikompitaitoiset haluavat voimalla ja pahoinpitelyillä kostaa oman turhautumisensa.

Tuo on täysin turhaa, sillä sillähän kostetaan vain oman joukkueen mahdollisuudelle voittaa otteluja. Kun vajaalla pelataan, niin suuri todennäköisyys on, että vastustaja tekee ratkaisevat maalit juuri noitten hölmöjen kostajien heikon henkisen tason seurauksena. Väitänkin, että valtaosa on tarkoitushakuisia jäähyjä, eikä suinkaan vahinkoja, vaikka niin kuulemma väitetään ja kivenkovaan.

Tietenkin on sekin mahdollista, että kun nuo koheltajat ovat poissa kentältä, niin silloin taitopelaajat pääsevät iskemään alivoimalla. Paljonhan sellaisiakin maaleja syntyy, mutta harvemmassa ne ovat.

Tämän aamun uutisessa kerrottiin Ranskassa tapahtuneesta vastustajan tahallisesta telomisesta. Kanadalais-amerikkalainen oli heittänyt judo-otteella vastustajan jäähän pää edellä. No, nyt sitten tuo järjetön teko palkittiin sillä, että kaveri on poissa kolme vuotta kaikesta virallisesta kilpailutoiminnasta. Se on vähintä, mitä voidaan lätkäistä, koska ei tiedetä vielä, aiheutuiko teosta uhrille vaikka elinikäinen vamma.

Huitomiset, lyömiset, ryntäilyt pitää ”palkita” paljon suuremmilla tuomioilla, niin kylläpähän taitokiekkoilu ja jääkiekon alkuperäinen ajatus pääsisi paremmin oikeuksiinsa. Jos joku ei pysty noudattamaan tiukkaa itsekuria kaukalossa, ei hän sinne kuulu, olkoonpa vaikka muuten minkälainen pelaaja tahansa.

En voi ymmärtää tuollaista tahallista vastustajan telomista missään muodossa. Nuo tilanteethan järkevä kaveri käyttää hyväkseen, kun järjetön huomaa, ettei hänen tekemisillään taaskaan ollut mitään vaikutusta.

Jääkiekko on samalla vauhtilaji, mutta siitä huolimatta on pystyttävä ennakoimaan kaikki sellaiset tilanteet, missä on mahdollisuus sääntöjenvastaisesti pysäyttää vastustajan pelaaja.

Tiedänhän mie sen, että tämä kirjoitukseni herättää närää ja pidetään asiattomana arvosteluna jääkiekkoa kohtaan. Joka tapauksessa se joukkue pääsääntöisesti voittaa, joka käyttää vähiten aikaa jäähyilyyn. Ja voitothan merkitsevät aina enemmän kuin jäähytilastot.

Heikkohermoiset pelaajat on vain karkoitettava kauas kaukalosta, he eivät todellakaan sinne kuulu. Heitä varten on olemassa hoitolaitoksia ja psykiatreja.