Koulujen juhlatko historiaa?

Mistä tällainen ajatus syntyi? Liekö laajempikin käytäntö nykyään? Mistä johtuu, että koulujen vuosisatainen perinne on katkaistu? Ainakin Mikkelissä on näin käynyt joulujuhlien osalta. Perinne on katkennut ilmeisesti sen vuoksi, ettei opettajilta voida edellyttää opetuksen lisäksi ylimääräisten tapahtumien järjestämistä, vaikka lapsilla kuinka olisi mielenkiintoa!

Mikä on tappanut opettajien halukkuuden pitkän syksyn kruunaamiseksi yhteisellä yhdessäololla ja lasten esitysten nautinnosta? Onko todellakin niin, että kun opettajat kaikkineen eivät asu paikkakunnalla, niin ei heiltä voida edellyttää ylimääräistä ohjausta? Olisihan se ilmeisesti nykyopettajille aivan ylivoimainen urakka, kun helpommallakin selviää: Jakaa vain todistukset ja arviot ja sillä selvä. Ja itse pääsevät ansaitulle lomalle hyvinkin raskaan syyslukukauden uuvuttamina!

Kyllä minä sanon, että ammatinvalinta on epäonnistunut ja on syytä vaihtaa ammattia, jos sen vertaa ei löydy innostusta koulujen joulujuhlien toteuttamiseen, kun ei niitä yksin varmastikaan tarvitse toteuttaa. Annettaisiin vain lapsille mahdollisuus suunnitella ja oltaisiin vain innokkaina kannustamassa.

Toivottavasti tuo Mikkelin malli ei ole yhteinen koko Suomessa, vaan että tuo on vain erikoistapaus.

Mikä olikaan sen parempi tapa saada koulun ja vanhempien kesken yksituumaisuutta kuin järjestää joulujuhla pienine ohjelmineen. Yhteenkuuluvuus oli käsinkosketeltavaa. Kaikki nauttivat esityksistä ja opettaja sai ansaitut kiitokset.

Mihin johtaa Mikkelin malli? Vanhempien ja opettajien välinen kuilu kasvaa, lapsiin ei saada kunnolla kontaktia. on vain määräyksiä määräysten perään, eikä opetuksessa ole mitään hauskaa, kun opettajat vetäytyvät takavasemmalle.

Oliskohan joissakin kouluissa opettajienhuoneessa itsetutkiskelun paikka?

Kommentit

 • Opettaja

  Ilmaista työtä ei tarvitse tehdä kenenkään. Ei edes opettajien.

  . Otapa selvää kuinka paljon opetuksen resursseja on leikattu. Kukaan ei estä vanhempia tekemään talkoilla lapsilleen joulujuhlaa.

  Lisäksi Suomessa asuu jo yli 1000 000 uskontokuntiin kuulumatonta. Ei jouluvirsiä ja seimikuvaelmaa voi tuputtaa enää 2015 Suomessa.

  Itsetutkiskelun paikka on päättäjillä ja heitä äänestäneillä, joiden mielestä koulutuksesta on ok leikata.

 • Mikkeliläinen opettaja

  Hannu Musakka, puhut Mikkelin mallista, mutta mihin tämän väitteesi perustat? Itse opetan Mikkelissä isossa yhtenäiskoulussa. Meillä oli joulujuhla. Lisäksi meillä oli joulukonsertti ja itsenäisyyspäivän tanssiaiset. Näissä kaikissa oppilaat ja opettajat puuhasivat yhdessä yhteisen tunnelman hyväksi.

  Mieheni opettaa toisessa koulussa. Heilläkin oli joulujuhla. Lapseni käy kolmatta mikkeliläistä koulua. Heilläkin oli joulujuhla. Käsittääkseni joulujuhla oli monella muullakin koululla, joten mitään Mikkelin mallia ei ole. Jos joku koulu on jättänyt joulujuhlan väliin, voi se johtua esim. siitä, että he viettivät juhlaa tänä vuonna itsenäisyyspäivänä.

  Toivon, että ottaisit asioista selvää, ennen kuin teet tällaisia yleistyksiä mikkeliläisten opettajien suhteen. Edelleenkin me opettajat haluamme järjestää juhlia, vaikka palkkaa saammekin vain oppituntien mukaan. Juhla on hieno päätös rankalle lukukaudelle, ja paras palkinto tehdystä työstä on viettää tunnelmallinen juhla, jossa oppilaat näyttävät osaamistaan.

  • Hannu Musakka

   Kysyin maanantaina Mikkelissä käydessäni sukulaislapsilta asiaa ihan sivumennen. Vanhempansa ja ekaluokkalainen sanoivat, ettei heillä ollut Kalevankankaalla joulujuhlaa, vaan saatiin vain todistukset. Liekö tämä sitten yksittäistapaus, en tiedä, mutta se vain sattui sen verran, että piti ilmaista mielipiteensä kysymyksillä. Jos olen loukannut mikkeliläisiä opettajia, pyydän anteeksi. Se ei ollut tarkoitukseni, vaikka tiedän, ettei kaikkialla jakseta juhlia järjestää milloin mistäkin syystä. Niitäkin tapauksia löytyy. Kaikesta huolimatta toivotan oikein rauhallista joulua ja toivon, ettei missään koulussa Suomenmaassa jätettäisi joulujuhlia väliin.

 • Jussipussi

  Kovasti ihmettelen, mistä karjalaispoika tietojaan ammentaa. Ihan mielenkiinnosta kävin läpi Mikkelin koulujen kotisivuja ja suurimmassa osassa oli mainittu joulujuhla. Olisko anteeksipyynnön paikka, Musakka? Ja kaino pyyntö: tee jatkossa kotiläksysi huolellisemmin.

  • Hannu Musakka

   Jussipussille vain tiedoksi, että sukulaispaikassa mainitsivat vain asiasta, en muusta olisi saanut tietooni, ettei mitään juhlaa heidän koulussaan tai luokallaan ollut, vaan todistukset vain jaettiin. Liekö yksittäistapaus, jota ei pidä yleistää. Ilmaisinkin pahoitteluni, kun kerran kirjoitukseni satutti mikkeliläisiä opettajia. Se ei ollut tarkoitukseni, vaan halu ilmaista huolestunut mieleni asian johdosta. Kaikesta huolimatta oikein hyvää ja rauhallista joulua!

   • Anonyymi

    Kalevankankaan koululla todistukset jaetaan tammikuussa, ei ennen joulua. Syyslukukausi huipentui jouluhartauteen, jossa kaikki ekaluokkalaiset esiintyivät upeasti laulamalla. Lisäksi syksyllä on pidetty mm. itsenäisyyspäiväjuhla, Lucia-juhla ynnä muita yhteisöllisyyttä lisääviä tapahtumia. Äitinä olen kyllä tyytyväinen koulun toimintaan.

Kommentointi on suljettu.