Kuinka tämä on mahdollista?

Siis, mikä TÄMÄ?

No, tässä aivan lähelläni asustaa muuan mieshenkilö, samanikäisiä olemme. Hänellä ei ole mitään sellaista vaivaa, mikä estäisi häntä urakoimasta nurmikoita naapureille, sahaavansa puita käsisahalla ja pilkkovansa kirveellä muutamia motteja keväällä. Urakoi kolalapiolla talven lumityöt, käy marjassa kesäisin. Kertoi puolukoita menevän 60-70 litraa joka talvi ja sama määrä mustikoita.

Eikä sairastu sitten millään?! Ei edes flunssaa, nuhaa, yskää, verenpainetta, kolesterolia. Käyttää voita, sokeria kiisseleissä. Muuten välttää karkin syöntiä, virvoitusjuomia. Ei ota alkoholia eikä polta tupakkaa.

Viimeksi on omien puheittensa mukaan ollut virallisesti sairaana v. 1958, kun oli sairastunut kasvimaalla angiinaan. Ei ollut malttanut jättää kitkemistä, vaan oli sateessa uimahousut jalassa jatkanut keskenjäänyttä työtään. Oli silloin ollut 12-vuotias.
Sitä ennen oli 2.luokalla koulussa sairastanut sikotaudin ja 3.luokalla aasialaisen. Kolmenpäivän kuumeilu oli käynyt +39.6 – tasolla. Sen jälkeen ei ole kuulema kärsinyt minkäänlaisesta kuumeilusta, kuten alussa jo mainitsin.

Armeijassa oli halunnut päästä helpolla, mennyt vastaanotolle ja saatuaan kuumemittarin, oli sitä vaivihkaa hinkannut, jotta näyttäisi edes siltä, että kuumetta olisi ollut VP:n edestä. VP tarkoittaa vapaata palveluksesta ja olisi sen tuomion saatuaan saanut lojua punkassa tekemättä mitään. Ei onnistunut sekään, sillä oli saanut vain VUP:tä eli vapaata ulkopalveluksesta ja joutunut kasarmia siivoamaan. Ei sen puoleen, etteikö olisi pystynyt, mutta armeijan ”perussääntöön” kuului ainakin silloin vv.1964-65 laillisesti keksiä syitä joutenoloon.

Silloin oli päättänyt olla terve ihan luonnollisesti, eikä yrittänytkään enää sen jälkeen vippaskonsteilla kuvitella olevansa sairas.

Mikähän tuossa kaverissa on ”vikana”, kun ei sairastu vaikka mitä tekisi? Onkohan hänellä sellaiset ”vibrafoonit”, jota säikkyvät kaikki bakteerit ja virukset, etteivät uskalla iskeä ollenkaan. Menevät vauhdilla ohi huomatessaan, ”ettei tuo kaveri osaa tai halua sairastaa ollenkaan”. Menevät kuulemma hyvät virukset ja bakteerit aivan hukkaan. Sen jälkeen etsiytyvät kuulemma sellaisiin ihmisiin, jotka haluavat sairastaa. Sellaisiakin kuulemma on olemassa.

Voiko tällaisia ihmisiä olla olemassa muita? Varmaankin on, joitten ei ole enemmälti tarvinnut kärsiä töistä poissaoloista.

Kun oikein tivasin, niin kertoi muutaman kerran olleensa krapulassa. Tarkensi, että ”itsehankitussa”, mutta ettei kokenut sitä sen arvoiseksi, etteikö voisi olla ilman alkomahoolia. Tupakkaa oli kokeillut silloin keskenkasvuisena ja todennut, etteivät toisiaan tarvitse.

Miksi toiset sairastuvat niin herkästi, että lehtiä lukiessaan tai netistä uutisia selatessaan tuntevat jo oireilevansa ja toiset eivät sitten millään.

Kaveri on sitä mieltä, ettei tasa-arvoisuus toimi tässä tilanteessa, mutta kun siihen ei itse voi vaikuttaa, niin arveli kestävänsä tuollaisen epätasa-arvotilanteen.

Olihan hän nuoruudessaan harrastanut kilpaliikuntaa, käynyt urheiluseuran touhuissa mukana, juossut kilpaa kaikenpituisilla matkoilla, rypenyt lumessa ja avannoissa ikänsä. Lieköhän tällaisilla seikoilla mitään tekemistä pysyvämmän terveydentilan aikaansaamiseksi?

Niin, ikä, kysyi joku sivusta. Hän kertoo täyttävänsä tänä vuonna 74 vuotta ja elävänsä normaalia elämää, ei sen kummempaa. Syö puuroa ja täysjyväviljatuotteita, tekee itse kaiken syömänsä ruoan, tosin leivänteon jättää ammattilaisille, mutta muutoin aina viikon-parin eväät kerralla ja pakastimeen säilöön. Odottaa vesikielellä pääsevänsä taas rankasavottaan tulevien talvien polttopuut mielessään sekä marjametsään.

Onkohan joku viisaampi vastaamaan hänelle, mitä hänen vielä pitäisi osata tehdä oman terveytensä eteen, kun omien sanomustensa mukaan on ”aivan tavallinen mies”!? Viisasko, sitä hän ei pystynyt itse sanomaan, on vain kuulemma elänyt jokaisen päivän niin hyvin kuin on osannut, ei sen kummemmin.

Tällainen tapaus siis tässä lähellä.

Jospa tuosta kaverista saisi samanlaisen tartunnan, niin mikäpä olisi eläessä. Jotain lienee jo tarttunutkin, mutta vielä on mahdollisuus kohentaa oloaan.

Kertoi lopuksi kyllä uskovansa, että aivan kaikkeen ei pysty vaikuttamaan, mutta riittävän moneen asiaan, jotta terveempänä pysyy. Sen kyllä alleviivaan miekin.

Parasta aloittaakin heti.