Kumpi on parempi?

Joka päivä joudutaan samaan tilanteeseen: Pitäisi tehdä valinta kahden pahan tai hyvän väliltä. Tuotteita ja mahdollisuuksia on valtavasti. Ollaan ostamassa, vuokraamassa tai lainaamassa jotain.

Valtakunnan tasolla pähkäillään suurempien asioitten kesken, kumpi tai mikä.

Mistä tämä tällainen lähti liikkeelle?

Siitä, kun luin muuan lehdestä Päiväntasaajan alueen kuivuudesta ja vesipulasta. Valtaosa ihmisiä ei edes ymmärrä sellaista tilannetta, ettei olisi puhdasta vettä saatavilla. Onhan sitä aina tullut hanasta, kaivosta, lähteestä. Entäpä jos ei ole kaivoja, ei hanoja, ei lähteitä. Joku armelias tuo tankkiautolla joskus ja siitä riittää parhaimmillaan vain lasillinen-pari päivässä. Joskus joudutaan olemaan ilman vettä useita päiviä ja aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta kohtisuoraan. Vaikka kuinka yrittää kuvitella sellaista omalle kohdalle, niin todella vaikealta tuntuu. Se on kuitenkin arkipäivää Päiväntasaajan seudun miljoonille asukkaille, kasvillisuudelle, eläimille. Ja aivan turhaan!

Ei ole vettä juotavaksi, pesuun, kasvimaalle, viljan kasvulle, eläimille. Kaikki kuivuvat ja kuolevat pystyyn. Ja rahaa ja ratkaisuja ei ole näköpiirissä muita kuin se yksi tankkiauto silloin tällöin.

Toinen ääripää elämälle on avaruus. Täynnä tyhjyyttä, tutkimattomia planeettoja silmankantamattomiin. Ei elinolosuhteita toistaiseksi kuin maapallolla, Telluksella. Sinne riittää rahaa vaikka kuinka. Kuka siitä hyötyy ja kuka ei? Tuskin tavallinen ihminen asui hän sitten millä päin palloa tahansa. Rakennetaan raketteja, tutkimuslaitoksia, satelliitteja. Valtava määrä energiaa uhrataan jonkun aluksen laukaisemiseksi huitsin nevadaan, jonnekin vain, jotta päästään aikakirjoihin: ”Meidän rakettipa se lensi kauemmas kuin teidän”. Siitä ei ole ihmiskunnalle käytännössä mitään hyötyä, ei yhtään mitään, väitän!

No, sen verran otan takaisin, että tietoliikennesatelliitit, jotka välittävät puheluja, pilvimaailma, skypet, toimivat satelliittien kautta ja maapallo tulee kaikkien koteihin. Mitä siitä on hyötyä? No, ehkä siitä on tai varmaan onkin.
Muu avaruudenvalloitus on täysin turhaa rahan kuluttamista, mutta jos kerran on varaa, niin laittakoot! Tai älkää laittako yhtään enää. Sen verran on avaruutta jo tutkittu, jotta sieltä ei löydy toista paikkaa elää. Jos olisi olemassa riittävän lähellä, se olisi jo löydetty.

Miulla on parempi vaihtoehto: Käytetään raha yhteiseen hyvään ja annetaan aivosoluille kyytiä, että miten saadaan maapallon kuivimmille seuduille vettä. Rakennetaan sellaiset vesiyhteydet ympäri maapallon, ettei ihmisten missään tarvitse kärsiä puhtaan veden puutteesta. Missä asuvat ja elävät sellaiset insinöörit, oligarkit, mijardöörit, jotka kerrankin pääsevät sijoittamaan rahaa ihmisten hyväksi, peruselämän turvaamiseksi kullekin omilla asuinseuduillaan.

Siinä on heille porkkana purtavaksi. Toivottavasti eivät tukehdu liian suureen porkkanan palaan. Väitän, ettei sellaista insinööriä ole syntynytkään, joka tuohon kuivuuteen keksii tuhannentaalan ratkaisun. Toivon olevani väärässä.

Mitä tuolla vesiratkaisulla sitten hyödytään? No, ensiksikin hän, joka siihen ratkaisun rakentaa, saa varmasti eläviltä ihmisiltä suurimman sädekehän. Sitten he, jotka kuivilla seuduilla asuvat, voivat viljellä maata, kasvattaa karjaa, elää terveempinä, olla potentiaalisia asiakkaita mille yritykselle tahansa. Kasvava luonto puhdistaa ilmakehää aivan kuten nykyisin havumetsät ja muu kasvillisuus, ihmiset saavat peruselinkeinonsa kotiseudultaan, eikä tarvitse lähteä vaeltamaan pakolaisina ympäri maapalloa. Juuri nytkin on sellaisia pakolaisia varmasti, jotka joutuvat lähtemään kuivuutta pakoon muualle ja joutuvat toisten rasitteeksi tahtomattaan. Sodat ja valta ovat tietenkin yksi suuri asia muutoille, mutta vesi on elinehto kaikille.

Ja kuinka paljon tuo pakolaisuus aiheuttaa kustannuksia sen sijaan, että oisi vettä kaikilla?

Miksi niitä miljardeja ja biljoonia ei voida sijoittaa maapallon elinolosuhteitten tasapainottamiseksi ja parantamiseksi, vaan ammutaan taivaalle, vaikka on havaittu, ettei siellä ole missään samanlaisia mahdollisuuksia elää. Jos olisi, niin se olisi jo jollain tavalla tullut esiin. Rahat palavat turhana energiana, kun sen sijaan niillä saataisiin maapalloin kuivimmilla ja puhtaan veden pulasta kärsivillä alueilla todella merkittävää aikaan.

Missä on se ”trumppi”, joka luopuu jostain kaavamaisuudesta ja lähtee ensimmäisenä tosimielellä rakentamaan vesilinjoja?! Kyllä vettä maapallolta löytyy joka paikasta, joskus on vain mentävä syvemmälle, mutta löytyy. Siitä olen satavarma. Mistä löytyy se insinööri tai yhteishenki, jolla järjestelmä saadaan rakennetuksi. Onko sellaista insinööriä syntynytkään, jolla riittää ajatus tähän tämänhetken pahimpaan vesiongelmaan? Eikä hänen tarvitse olla edes insinööri, aivan tavallinen pajunkäyttäjäkin saattaisi tulla kyseeseen. Se joutilas raha on suurin ongelma ja sen saanti. Eihän kenenkään tarvitse tehdä ilmaiseksi, joka työllä on oma arvonsa. Pääasia, että tehdään.

Siitä huolimatta elämässä riittää valintamahdollisuuksia, kunhan ensin tuo kuivuusasia saadaan kuntoon.

Avaruus on tuolla ympärillä, saa olla rauhassa, eikä se kärsi yhtään, vaikkei sinne ammuttaisi yhtään rakettia.
Nykyisillä lentokoneilla voi lentää riittävän kauas ja kauan maan ilmakehän sisäpuolella ympäriinsä. Lähdetään tekemään maapallosta kaikille parempaa paikkaa elää!

Olen valmis panemaan pesämunaksi 1 ja jotain € alkupääomaksi sellaiseen luotettavaan keräykseen, millä maailmanlaajuinen vesijärjestelmä luodaan toimivaksi.

Kysymyshän on lopulta kahdesta vaihtoehdosta: Ammutaanko rahat taivaan tuuliin, koska siellä ei ole elämisen edellytyksiä vai rakennetaanko maapallolle kaikkiin osiin sellaiset vesijärjestelmät, että ihminen voi elää?!

Ei tämän pitäisi olla mikään ongelma. Jos kerran pystytään rakentamaan raketteja ja jos vaikka mitä, niin jo vanhat roomalaiset pystyivät rakentamaan tuhansia vuosia sitten vesihuoltojärjestelmiä. Kuinka nykyihmisistä onkaan tullut niin tyhmiä, etteivät pysty lähellekään samaa? Vaikka yleensä kuvitellaan, ettei ennen osattu mitään.

Kumpi siis on parempi?

Jätä kommentti

*