Kunpa vain malttaisivat

Pitkät jouluvapaat ovat edessä ja jos vielä ensi viikollakin nuo pari päivää joku sai vaihdettua vapaalle, niin mikäpä on levätessä.

Kunpa vain malttaisivat rentoutua ja ajaa kaikessa rauhassa. Kiirettähän ei ole. Se on kuitenkin varmaa, että jollain on aina olevinaan kiire ja sitten sattuu ja tapahtuu. Jos ei toisten ajoneuvojen osalta, niin hirvet ja muut metsäneläimet saattavat tuppautua tielle.

Jonossa ajaminen näin selkeällä kelillä on turvallista. Jonossa yksittäisten autojen ohittamisella ei koskaan voita mitään. Muu jono joutuu vain jarruttelemaan, kun sattumoisin mäen tai mutkan takaa tuleekin autoja. Sopivat turvavälit yllättäviä tilanteita varten estävät monta peräänajoa.

Joskus takavuosina Tuulilasi – lehti testasi kahden auton kanssa välillä Helsinki – Ivalo. Toinen kuljettajista noudatti nopeuksia ja toinen ajoi riskirajoilla kaiken aikaa. Se ero, mikä perillepääsyssä syntyi oli muutamia kymmeniä minuutteja, eikä yhtään enempää. Ajomatkaa kertyi vähän reilu 1000 km. Tuo aikaero ei merkitse tuollaisella matkalla yhtään mitään, joten oliskohan tuosta esimerkistä hyvä ottaa opikseen.

Riskirajoilla ajaminen kuluttaa kuljettajaa, polttoainetta, saa mahdolliset muut kyydissäolijat voimaan huonosti ja entä sitten ne ohitettavat?!

Vaikka tienvarsilla on poliisin omat kamerat, sen lisäksi autot päivystävät teitten varsilla ja ne rahat, jotka hurahtavat ylinopeussakkoihin, olisivat monta kertaa tarpeen monessa muussa elämäntilanteessa. Hetken höyryämisestä aiheutettu kustannus ei jouduta matkaa yhtään vertaa.

Kunpa vain malttaisivat ja että selviäisivät hengissä joulunviettoon ja nauttimaan pitkistä vapaista. Tämä on kenties aivan turha toive. Huominen lehti ja tämän illan uutiset varmaan kertovat aivan muuta. Valitettavasti.

Jos vaikka ajaa karvan verran alle ohjenopeuksien, sekään ei viivytä matkan tekoa yhtään, se on täysin turha kuvitelma ja harha.
Joustavalla ajolla ja toiset huomioiden perillepääsy on varminta ja nopeampaa. Ja pääsee joulusta nauttimaan täysin siemauksin hengissä kaikenlisäksi.

Eteläisessä osassa maata näkyy olevan jäätävää tihkua ja lumipöllyä. Sitä lienee myös kaikkialla, joten maltti on valttia!

Hyvää ja turvallista joulumatkaa kaikille, kuka milloinkin ja minnekin taivaltaa. Itse käyn Mikkelissä, aattoaamuna menen ja joulupäivän iltana takaisin.