Kuusamolaisilta merkittävä päänavaus, mutta mitä kaikkea muuta sen lisäksi?

Ilmastonmuutoksista ja siihen vaikuttavista tekijöistä on väännetty kättä ja todisteltu vaikka miten. Aina on päädytty siihen, että ihminen on syyllinen, eikä kukaan tee mitään. Nuoriso on ahdistunut, vaatii ruotsalaisprimadonnan kanssa tekoja. Mitä ne olisivat? Siihen hänkään ei ole antanut yhtään vastausta, eikä varsinkaan sellaisiin kysymyksiin, mitä nuoret ja lapset itse voivat tehdä omassa elämässään asian hyväksi.

On todellakin helppo vaatia toisia tekemään jos vaikka mitä, mutta jos pitää muuttaa omia tottumuksiaan ja elämäntapaansa, siihen kaikki yleensä pysähtyy. ”Mä en voi luopua tästä tai tuosta, se on mun koko elämäni!” Tällaisia vastauksia varmasti saadaan jokaisessa lapsiperheessä.

Luin jokin päivä sitten Kuusamossa ilmestyvän Koillissanomien sivuilta uutisen, missä kouluikäiset kuusamolaiset nuoret olivat perustaneet työryhmän miettimään sitä, mitä heidän pitää omassa elämässään muuttaa ilmaston muutoksen aikaansaamiseksi!

Ensimmäinen uutinen tuollaisesta teosta sai mieleni kevenemään. Että on nuorisoa, jotka todella itsekin haluavat muuttaa elämässään asioita. Tämä on aivan ainutlaatuinen teko. Paljon enemmän kuin sen keskenkasvuisen Greta Thunbergin sylki suusta lentävät vaatimukset, siis aivan toiselta planeetalta. Nämä kuusamolaiset nuoret ansaitsisivat tulla julki paljon ennemmin kuin tuo ruotsalaistyttö. He eivät sitä itse halua, vaan haluavat kaikilta nuorilta samanlaisia tekoja. Heidän mielestään kun raja tulee vastaan siinä, mihin ja millä tavalla he pystyvät asioihin vaikuttamaan, siitä alkaa aikuisten ja vallassaolevien työ.

Mutta …

Mitä kaikkea maapallolla tapahtuu kuitenkin sellaista, johon ihminen ei yksinkertaisesti pysty vaikuttamaan?!

Salaman tuottama energian määrä. Sitä ei ole vielä saatu millään keinolla talteen. Väitetään sen määrän riittävän paljo enempään kuin yhdenkään sähkövoimalan tuottama energiamäärä.

Entäs sitten maankuoren sisällä oleva öljyn muodostus? Mitä sille tapahtuu tai mitä se aiheuttaa, jos yhtäkkkiä sitä ei tarvitakaan, kun kaikki toimii sähköllä? Millä tavalla se alkaa oirehtimaan maan sisällä? Onko se vielä enemmän kuin tulivuoren purkaukset?

Entäpä sitten ne kaasupurkaukset, jotka siellä Arabian niemimaan tuntumassa purkautuvat meren syvyyksistä ja joista uutisoitiin hiljattain? Miksi ne purkautuvat ja mitä ne aiheuttavat ilmakehälle ja ilmastonmuutokselle?
Niiden vaikutus ilmakehään kerrottiin olevan monituhatkertaisia ihmisten aiheuttamille päästöille. Eikö ne pitäisi saada ensin kuriin?

Yksityistä ihmistä ja hänen tekojaan on syytetty pitkin aikaa. Leivän päälle ei saa laittaa kinkkua eikä juustoa, vaan kaalinlehti tai ylähuuli. Hernekeitto ja kaalikeitto pitää hyljätä ruokalistalta, sillä nehän aiheuttavat kaasupäästöjä enemmän kuin henkilöauto konsanaan.

Siis … asia ei olekaan niin yksinkertainen kuin mitä on annettu ymmärtää!

On puhuttu vain polttomoottoriautojen muuttamisesta sähköisiksi ja liharuoasta luopumisesta. Turve- ja hiilivoiman käytöstä! Luonto elää omaa rytmiään ja riippumatta siitä, mitä ihminen haluaa tai tekee, se elää kaiken aikaa. Australiassa ja muualla valtavat metsäpalot syttyvät ilman ihmistä, salaman iskusta. On toki syyllisinä ihmisiäkin, mutta valtaosassa luonnon omat resurssit.

Mielestäni vaatimukset ovat menneet järjettömiksi ja erityisesti ne, jotka koskevat ihmisen tekoja. Niitä kaikesta huolimatta pitää verrata siihen, mitä luonto itsessään saa aikaan.

Kuusamolaisten nuorten esiinmarssi ja ajatukset ovat kaikesta huolimatta esimerkillisiä ja nostan heille hattua kaksin käsin.
Sitä samaa toivon kaikkialla toteutettavan.

Se on hyvä alku, muttei suinkaan kaikki, mikä ilmaston muutokseen vaikuttaa. Ihminen omilla teoillaan varmasti on monella tapaa syyllinen johonkin muutaman promillen vaikutukseen koko tilanteesta.

Viisaat päät yhteen miettimään, mitä tapahtuu maan kuoren alla, jos siellä fossiilinen öljy ja kaasu saavat melskata mielin määrin. Mitä sitten todella tapahtuu, jos pumput seisahtuvat, kaasua ei saadakaan kaikkineen käyttöön? Räjähtääkö koko maapallo ja tuhoutuu sen myötä?

Ilmakehä on tärkeä, mutta pitää osata miettiä myös pintaa syvemmältä. Sitä ei ole vielä tehty kuin vain ”parin metrin syvyydeltä”.

Kommentit

 • Veikko Kastinen

  Hannu, hyvä kirjoitus kuusamolaisista nuorista.
  Kuusamolaisten nuorten ajatuksista ja teoista minulla ei ole mitään tietoa, mutta että nuoret ajattelevat ja toimivat on hieno asia.
  Greta Thunberg on tehnyt omilla toimillaan ja nuoren ihmisen ehdottomuudellaan paljon ja tuonut paljon hyvää ilmastokeskusteluun.
  Minun muistini mukaan, joka tosin alkaa ikääntymisen myötä jo vähäsen pätkiäkin, ilmastonmuutos keskustelu on mennyt näin:
  – Ensin kovasti vähättelyä energiateollisuuden tutkijoiden taholta (fossiiliset polttoaineet) – mukamas kasvihuoneilmiö ja otsonikato
  – Muistini mukaan ainakin puhuttiin Venäjän ja USA säämanipulaatioista. Tehtiinkö sitä ja millä tekniikalla? Mitä vaikutuksia?
  – Sitten alettiin puhua uusista energioiden muodoista, tekoja oli hyvin vähän.
  – Nyt rakennetaan aurinkovoimaa, tuulivoimaa jne. Luonnossa on paljon käyttämättömiä energia-voimia.
  Raha ratkaisee miten ja koska niitä otetaan käyttöön.
  Siksi tarvitaan Greta Thunbergin ja kuusamolaisten nuorten kaltaisia rohkeita nuoria enemmän.

 • Hannu Musakka

  Kiitos Veikko! Se ero kuusamolaisten ja ruotsalaisen tytön välillä on, että kuusamolaiset nuoret miettivät, mitä he voivat tehdä omassa elämässään. Sen sijaan tuo ruotsalaistyttö ei ole tuonut yhtään sellaista ajatusta esille. Hän on vain vaatinut kaikkia muita tekemään. Tuolla tempulla hän ensisijaisesti haki ja hakee itselleen julkisuutta. Kertoisi kerran edes, mitä hän on jo tehnyt elämässään sellaisia valintoja, mitkä edesauttavat hänen ja ilmastonmuutokseen liittyviä ratkaisuja. Mutta sellaisia saa odottaa. Sen vuoksi en pätkääkään arvosta tuollaista naukujaa, jollainen Greta Thunberg on. En pienimmässäkään määrin. Näin se vain on. Tuo kaikki muu, mitä esität on varmasti faktaa ja on hyvä, että kaikkialla on tavalla ja toisella herätty asiaan, vaikkei kovin nopeita ratkaisuja ole mahdollistakaan tehdä reilun 8-9 miljardin ihmisen maapallolla.

Kommentointi on suljettu.