Kylmä vesikö haitaksi?

Muutamia päiviä sitten valtakunnallisessa mediassa haastateltiin Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton kouluttajaa, jonka tehtäviin kuuluu mm. kesäiset uimakoulut järvien rannoilla. Ko. henkilö mainitsi siinä, että jos uimavesi on kylmää, niin lasten on mitä pikimmiten juostava sisälle lämmittelemään ja laittamaan vahvasti vaatetta päälle sekä mikäli mahdollista, niin käytävä vaikka saunassa lämmittelemässä. Huhhuh!

Sellaiseksiko tuo ”uinnin ammattilainen” kuvittelee lapsen, että kylmä vesi on pahasta ja että vaikka saunaan. Eipä ole poika läksyään lukenut tai sitten hänelle ei ole kukaan kertonut, mitä hyötyä on viimeksi käydä kylmässä vedessä, on se sitten järvi tai mikä tahansa pesupaikka.

Ei kylmä vesi pahaa tee, eikä varsinkaan silloin, kun viileässä vedessä on uinut. Eikä kiire ole mitenkään lämmittelemään, kunhan kuivaa itsensä, niin pintaverenkierto huolehtii ihon lämmittämisestä. Saunastakin poistuttaessa on syytä ottaa niin kylmä suihku kuin mahdollista. Silloin voi vaikka talvella mennä ulos jäähylle, eikä vilustumisen mahdollisuutta ole olemassakaan. Ihohuokoset kun sulkeutuvat, niin lämpö ei kehosta karkaa minnekään, eikä ole vilustumisen uhkaa näköpiirissäkään.

Varsinkin, jos liikuntasuorituksen jälkeen joutuu menemään ulos, talvella tai kesällä, silloin on ehdottomasti otettava kylmä suihku viimeksi. Toki hiukset on kuivattava, muttei muuten tarvitse lämmitellä. Keho lämpiää, ihohuokoset eli tuuletus on poissa päältä ja lämpö sisällä.

Itse olen koko pienen ikäni (71 v) joko käynyt hangessa, kylmässä vedessä uimassa tai kylmässä suihkussa aina viimeksi, eikä ole koskaan tarvinnut kärsiä vilustumisesta. Kerran miulla oli kuumetta, kolme päivää. Elettiin vuotta 1954 ja olin 9-vuotias, kun maailmanlaajuinen Aasialainen riehui. Kolme päivää kesti tuo kuume, eikä sen koommin ole ollut. Olin silloin 3.luokalla silloista kansakoulua. Seuraavan kerran oli sikotauti, v. 1955 ja viimeinen sairaus, angina, oli v. 1958. Sen koommin ei ole sairaskertomusta täydennetty. Siis n. 60 vuotta sitten.

Ja väitän, että vastustuskyky on parantunut ja seurausta juuri siitä, että olen karaissut riittävästi itseäni jo lapsena. Sen jälkeen hangessakäynnit ja avantouinti ovat vahvistaneet. Eikä niitten jälkeen ole tarvinnut lämmitellä saunassa, vaan iho kuivaksi, vaatteet päälle ja menoksi, oli sitten vaikka kesken hiihtolenkin.

Jos haluatte lastenne sairastavan, niin paapokaa ja suojatkaa vaikka millä. Silloin erilaiset vilustumiset tai flunssat suorastaan herkuttelevat päästessään lapsenne kimppuun. Ja varmasti siitä saa kärsiä koko ikänsä. Antakaa lasten läträtä ja uida kylmissä vesissä, kuivatkaa kosteus pois iholta, eikä mitään muuta lämmittelyä tarvita. Keho ei jäähdy, siitä pitää verenkierto huolen. Ihokin näyttää hyväkuntoiselta.

Mikä siis on kylmää vettä? Ei sitä asteilla mitata, vaan se on kylmää, jos se on jäätynyt. Sula vesi on aina lämmintä, onko sitten +1 tai jotain. Kyse on asennoitumisesta ja tottumisesta. Kannattaa kokeilla. Aloittaa vaikka jaloista ja sitten vähän kerrallaan koko keho päästä alkaen. Kylläpä tulee raikas tunne. Sankolla tai vadilla saa paremman tuntemuksen kuin suihkulla. Pisarat eivät leviä iholla yhtä hyvin.

Kun sitten tulee sisätiloihin, ei ole kiire pukeutua, vaan voi kaikessa rauhassa huilailla. Huonetilan sisälämpötila on aina pienempi kuin suihkutilan ja ihon jäähtymisestähän se johtuu. Voi vaikka käydä ulkona raikkaassa ilmassa vielä hetken huilaamassa, eikä kylmä iske sisuksiin.

Olen itse huomannut löylystä tultuani, kuinka iho suorastaan huutaa kylmää vettä ja saatuaan huokaa tyytyväisenä. Tulee helpottunut olotila.

Samoin lapsilla uimasta tultuaan, oli tuulta tai ei, enemmän tai vähemmän lämmin ulkoilma. Eipä vilu puistata, saa rauhassa pukeutua.

Tällaisin ajatuksin jätän teidät hetkeksi, kun lähden huomenna kohti Kaustisen festareita. Keikkaa pukkaa sielläkin, tiistaista sunnuntaihin saakka joka päivä puolen tai täyden tunnin verran kupletteja, tietenkin. Ja yöpyminen, teltassapa hyvinkin. Raikkaassa ulkoilmassa saa hyvän unen, eikä tule vilukaan.

Siis: Voikaa hyvin ja kokeilkaa kylmän veden vaikutusta ihollanne, tiedän teidän tulevan yllättymään hyvästä olosta!