Lähes samanlaista jauhamista 62 vuotta sitten

Niin, jauhamista on ollut ennenkin. Aika lailla samankaltaista, pienin muutoksin. En malttanut olla kirjoittamatta, kun vasta äskettäin tämänpäivän Suomessakin.

”Myllyt menivät lakkoon, SAK ei antanut periksi, vaikka hallitus koetti sovitella lakkoa. Istunnot jatkuivat puoleen yöhön, eikä yhteistä neuvottelupohjaa saavutettu.
SAK:n keskuslakkotoimikunta ilmoitti eilen illalla, että ellei neuvotteluissa sunnuntaihin klo 18 mennessä saada aikaan sovintoon mahdollista ratkaisua, lopetetaan teollisuuslaitosten ja niiden konttoreiden lämmitys maanantaina klo 6. Samaan aikaan aloitetaan lakon ulkopuolella olevien teollisuuslaitoseten erikoisuunien jäähdytyt, työt puunjalostusteollisuuden höyryvoimalaitoksilla sekä valtion ja kuntien virastojen henkilökuljetukset.
MTK ei tuntenut erikoista halua osallistua neuvotteluihin, mutta mikäli on kysymys laajoista taloudellisista asioista ja jos neuvottelukutsu saadaan, MTK ei siitä kieltäydy.
Kommunistit puuhailevat yleislakon varjolla myös omilla linjoillaan ja heitä on kokoontunut mm. Savonlinnaan, ehkä ei niinkään oppia vaan intoa ja uskoa saadakseen.

Lakko Helsingin kaupungin osalta on laiton, totesi kaupunginhallitus eilen laatimassaan vastauksessaan.
Kotkassa oli eilen kymmenkunta lakkolaista joutunut tyytymään vain valokuvailuun koettaessaan estää linja-autoa lähtemästä Helsinkiin. Toinen lakkolaisryhmä kokoontui lähtevän linja-auton eteen, mutta auton startatessa miesten oli hajaannuttava. Viimeisenä toimenpiteenä muuan lakkolaisista heitti polkupyöränsä auton alle.
Oulun osuuskauppa lupasi lakon alussa lakkolaisille rajattoman luotonsaannin, jonka maksuaikaa olisi koko vuosi. Kertoman mukaan tämä ”rajaton luotto” kesti vain viikon.

Kahvitta ei tulla toimeen, sanoi Tampereen keskuslakkotoimikunta antaessaan eräälle kahvinpaahtimolle kahvinpaahtoluvan kahden päivän ajaksi, eikä Kotkassa tulla toimeen ilman olutta, koskapa siellä on annettu lupa 20 000 pullon pullottamiseen.

Pääkaupungin vuokra-autoilijoita kehoitti Helsingin kaupungin poliisilaitos eilen huolehtimaan ajoluvistaan liikennelupiensa edellyttämällä tavalla. Mikäli bensiininsaanti turvataan, ruvetaan ajamaan täysiä vuoroja. Nykyisin on ajossa päivällä 200 ja yöllä 50 autoa.

Maamme piensahoista on n. 1/3 käynnissä. Ilmajoella sahat ja tehtaat ovat aloittaneet täystehoisen työskentelynsä, Koskenkorvan suuren karstaamon koneet alkoivat pyöriä eilen ja tänään palaa Kourussa olevien teollisuuslaitosten työväki työhön. Etelä-Pohjanmaalla suurin osuusteurastamo Itikka sai eilen työt käyntiin kaikilla osastoillaan, Isohellan lakkitehdas ja autokeskus Seinäjoella ovat käynnissä.

Perheenasuntoavustuslaista ehdotusta laatimaan on asetettu ministerivaliokunta.

Kaksi 4-vuotiasta poikaa hukkui eilen kelkkaillessaan Vaasassa jouduttuaan mereen laskevaan sulaan viemäriin.

Aikaista kevättä ennustanee etelä-Suomeen pari viikkoa normaalia aikaisemmin saapuneet satojen kanahaukkojen parvet.

Yhteisen joukkueen Meobourneen lähettävät Itä- ja Länsi-Saksan jalkapalloliitot.

KuPS voitti eilen SaPKo:n jääkiekkoilun ystävyysottelussa 5-3. Tänään klo 19.15 pelaavat SavPa ja Seminaarikaupunkisarjan ottelunsa”.

Milloin tällaisia uutisia julkaistiin Suomessa?

Käsiini sattui jostain ihmeellisestä syystä Savonlinnassa aiemminkin ilmestyneen SAVONMAA-lehden tiedotuspalvelun monistettu kirje n:o 6 / 16.3.1956. Ilmeisesti lehdet olivat myös lakossa, kun oheisia kirjeitä leviteltiin.

Mitä sitten silloin ja mitä nyt tänä vuonna lakoilla saavutettiin, niin tuskin mitään merkittävää. Pientä suolarahaa, tuskinpa ei muuta. Ja lakkoon menivät myötätunnosta monet ammattiliitot, siis aivan samoin kuin 62 vuotta sitten. Ilmeisesti mitään ei ole opittu tänä aikana.

No, onneksi sopu saatiin. KuPS on lopettanut jääkiekon pelaamisen ja on vain yksi Saksa. Mitenhän lienevät nuo kanahaukkaparvet? Kannattaa keväällä olla tarkkana ja heikoilla jäillä myös.

Tällaisin ajatuksin tällä kertaa.