Lain taakse on mukava piiloutua

Siksiköhän nuo lait on keksitty, että keskinkertainen tai epävarma virkamies voi piiloutua viimekädessä lain taakse, vaikka suuri osa lakipykälistä on tulkinta-asioita.

Tässä luin tänään Maaseudun Tulevaisuutta, enkä voinut välttyä ajatukselta, että ”sama vika Rahikaisella!”.

Miksikö? No, jos muistellaan talvea ja luistinratoina olleita teitä ja kuinka teitten kunnossapitoasiassa esim. Ely-keskuksen virkamiehet puolustautuivat vetämällä esiin pykäliä toisensa perään.

No, nyt on esimerkiksi Kuhmossa maitotilallinen joutunut kaatamaan 1200 litraa maitoa hankeen, kun tien kunnossapitäjä ei ole välittänyt lanata sohjoa pois, kun tie kuulemma kuuluu yksityistienhoitokunnan piiriin. Selvästi jutussa maitotilallinen kertoi sen kuuluvan kunnan kunnossapitoon, olkoonpa vaikka kuinka yksityistie. Ja varsinkaan 900 €:n korvauksia ei kaupunki suostu maksamaan, kun vetoaa taas pykäliin ja että se on yksityistienhoitokunnan asia. Hohhoijaa! Kuhmon kaupunki siis vähät välittää siitä, kuinka maitotilayritys pärjää, kunhan saa verot täsmälleen oikeana päivänä.

Samaan sohjoon oli sotkeutunut myös koulukuljetusyritys ja sinä päivänä jätti koululaiset ajamatta kouluun.

Eikö tuo kaikki ole jo perustuslain vastaista, että estetään elinkeinon harjoittaminen eikä suostuta myöntymään muutaman sadan euron korvauksiin. Verotuloja jäivät niiltä osin paitsi. Kuhmon kaupunki lienee ajautumassa tuolla menolla konkurssin partaalle, näköjään.

Toinen juttu tuossa samassa MT:ssä kertoi Seinäjoelta, kuinka kalasääsken (sääksen) pesärakenteita ei saa purkaa, jos vaikka joku ”maahanmuuttaja sattuisi joskus tulemaan, eikä olisikaan tellinkiä, mihin poikasensa pyöräyttää!”

Ja arvata saattaa, sielläkin on samainen Ely-keskus saanut päähänsä, ettei lain mukaan edes huonoja rakenteita saa purkaa, jos vaikka ”sattuisi sellainen sukulainen tai maahanmuuttaja etsimään pesäpaikkaa, jolla vasara pysyy kädessä!”

Kaikenlisäksi tuo rakenne oli aikanaan tehty luvatta ja samainen laki määrittelee, että luvattomat rakenteet saa hävittää.

Yrittäjällä on lähellä turvesuo, jota haluaisi laajentaa, mutta tuo lautakasa estää, kun se on lailla suojattu. Ehkä paremminkin sanoen: Ely-keskuksen virkamiehet ovat lailla suojattuja ja kyllästettyjä, eikä heidän tarvitse kuunnella ketään, eikä mitään. Kehottivat yrittäjää etsimään suota muualta päin Etelä-Pohjanmaata, eikä siitä omilta mailtaan.

En voi edelleenkään muuta sanoa, että nuo Ely-keskuksen virkamiehet, missä tahansa, eivät ole liialla älyllä varustettuja. Suojatyöpaikoiksi nuo nimitän ja lainsuojassa saa ja voi askarrella vaikka mitä. Lakikirjat kootaan barrikaadeiksi, etteivät vihaiset ja omaa asiaansa ajavat yrittäjät sen paremmin kuin yksityisetkään veronmaksajat pääse ihan suoraan heidän kimppuunsa.
Meneehän siinä sen verran aikaa, kun lakikirjamuurin yli etsii reittiä, että virkamies ehtii karata ikkunasta tikkaita pitkin karkuun, pahimmassa tapauksessa.

Mikä tuolla järjestelmässä on niin vaikeaa, ettei kyetä ajattelemaan loogisesti, kun laki ei sitä estä. Lait ovat täynnä tulkintoja ja ne voidaan tulkita myös yrittäjän kannalta suotuisasti, eikä heitä vastaan! Senkö takia suuri osa Ely-keskuksen työntekijöistä on lyhyttukkaisia, kuulemma, ettei pomo pysty tukistamaan, kun niitä kuuluisia pikilappuja ei ole nykyisin enää käytössä.

Ely-keskusjärjestelmä pitää romuttaa mahdollisimman pian ennenkuin suurempia vahinkoja pääsee syntymään. Tuon maitotilallisen ja turvesuoyrittäjän elinkeino on kyllä vaarassa, mikäli tuollaiset periaatteet vallitsevat Kuhmossa ja Seinäjoella.

Kaikenlisäksi, kun sääksen suojelua ja tutkimusta tukevan Sääksisäätiön edustaja oli käynyt tutkimassa tekopesää v. 2014 ja todennut jo tuolloin ”tekopesän olleen huonokuntoisen ja muutenkin pesinnälle sopimaton”.

Ilmeistä on, että Ely-keskuksessa on joku, joka tarvitsee tuota pesähökötystä omiin tarpeisiinsa. Kenties käy siellä lomillaan purkamassa vähän paineitaan ja sen verran sotkemassa, että näyttäisi jonkun eksyneen linturaukan yrittäneen pesiä!

Ensin ne Vieremän talviluistinradat, sitten nämä Kuhmon ja Seinäjoen tapaukset antavat ymmärtää, ettei palikat ole paikallaan virkamiesten päissä. Ehkä ne ovat paikoillaan, muttei siellä, missä pitäisi olla, vaan ovat paineessa valahtaneet jo poistoreitille aiheuttaen tuketta suolistossa.