Oikea lämpötila ulkona ja sisällä

Mikä on hyvä yhdelle, ei ole toisille. Aina on jollain liian kuuma tai liian kylmä. Koskaan ei ole yksi ja sama kaikille. Ei ainakaan sisällä, koska siihen jollain tavalla pystymme vaikuttamaan. Ulkoilma on mikä on, sisälle saadaan lämpöä. Se, että on lämmin olo, on vaatetuskysymys. Ulkoilmassa tarkenee vaatetuksen avulla viileällä.

Muuan helsinkiläinen professori oli sitä mieltä, että +18 – +21 astetta Celsiusta on riittävä ihmiselle sisätiloissa. Korkeampi lämpö aiheuttaa terveysongelmia, on tarpeetonta rahan- ja energian haaskausta jne. Mie olen tästä asiasta suurelta osin eri mieltä. Ja miksi?

Siksi, koska jokainen ihminen on oma yksilönsä ja jokaisella on aivan erilainen aineenvaihdunta. Hoikka tai vähärasvainen on paljon viluisempi, rasvakerros suojaa viileältä, eikä tämä tarkoita sitä, että mitä paksumpi rasvakerros, sitä parempi.

Sisällä oleillaan, oleskellaan, nautitaan rauhassa olemisesta. Hivenen lämpimämmät olosuhteet antavat vapauksia pukeutumiselle. Ei tarvitse villapaitoja ja – takkeja, saati villasukkia tai reiskoja jalkaan. +22- +24 astetta antaa siihen mahdollisuuden. Jos koko päivä muuten ollaan suojavaatetuksissa työpaikoilla, joissa luonnostaan on viileämpää, kaipaa sitä jossain sellaista lämpötilaa, jossa voi vaihtaa vapaalle ja nautiskella vaikka T-paidassa.

Periaatteessa professori oli oikeassa, mutta hänen nautintonsa ovat aivan eri asiat kuin esimerkiksi miulla. Jokainen nauttii oman asuntonsa lämmössä siten kuin siihen on mahdollisuus. Muutama puu päivittäin näin viileillä tai sitten talvipakkasilla nurkkavuolukivitakkaan, niin on mukava ja rauhoittava tunnelma jo pelkkä tulen katselu ja loimotus. Sitten kun alkaa pukkaamaan lämpöä, niin sitä riittää, eikä tuosta vielä ole luut haurastuneet, eikä muitakaan sairauksia pukannut. Nautinnollisen hyvä olo.

Helsingin suuressa kaupungissa ovat päättäneet laskea lämpöjä lähelle +20 astetta. Epäilenpä, että ihmiset tulevat olemaan ärtyisämpiä, kun joutuvat olemaan kaikissa turnuissaan sisällä. Saavutettava hyöty tulee siellä, missä päättävät kustannuksista kysymättä ihmisiltä sopivan sisälämpötilan perään. Ettei vain Venäjän tyrehtyneillä matkustajamäärillä ole oma osuutensa asiaan, budjetit heilahtavat miinukselle, eikä rahaa kuulemma riitä lämmitykseen. Siellä itärajan takana kun lämpöä pukataan aina joskus ja välillä pistetään hanat kiinni.

Helpompihan asunnoissa on säätää pattereita pienemmälle, jos liikaa pukkaa kuin että kärvistellään ja kirotaan viileyttä ja ruuvataan säätimiä edestakaisin ilman hyötyä.
Professori saa tehdä aivan miten huvittaa, mutta miulla on se lämpötila sopiva, mikä sattuu olemaan. No, joskus puita lisätessä vuolukivinen takka pääsee yllättämään, kun antaa viiveellä. Ehkäpä joskus jopa tuntuu lämpimältä, mutta sitten menen käymään kylmässä suihkussa. Siinä se tasoittuu. Molempi hyvä. Elimistön ja ihmisen sietokykyä kannattaa testata ja parantaa. Sitä mieltä mie olen.

Mitä sitten todellakin tulee ulkolämpötilaan ja siellä tarkenemiseen, niin sehän on vain pukeutumiskysymys. Se, että joku ilmoitti Savon Sanomien gallupissa, ettei hänen päätään koskaan palele ja kun niin vähän aikaa on ulkona, voin lohduttaa: Entäpä jos auto tekeekin tenän, eikä suostu jostain syystä lähtemään käyntiin ja pakkasta on -30, saattaa tulla vilu. Epäilenpä, että tuon vastaajan aivot ovat jo kerran jäätyneet, ei ne toista kertaa tee ja sillä yhdellä kerralla järki lakkasi myös toimimasta.

Muistuu mieleeni muuan nuoren miehen kaljapäissään tekemä vedonlyönti Lappeenrannasta. Oli lyönyt vetoa, että ajaa moottoripyörällä -20 asteen pakkasessa ilman kypärää ja selviää hengissä ilman ongelmia. Lopputulos oli sitten viikon päästä nähtävissä kuolinilmoituksissa. Aivot jäätyivät ja kun meni sisään, ne alkoivat sulamaan ja elämä päättyi siihen.

Ihmisen pääkuori ei kestä kylmää loputtomasti. Voihan sitä totutella olemaan ilman, mutta ei siinä mitään menetäkään, jos aivoistaan huolehtii käyttämällä olosuhteisiin sopivaa päähinettä. Se miuta naurattaa ja samalla ihmetyttää, kun käytetään talvipakkasilla sellaista päälaelta avoinna olevaa villaista päänsuojaa, joka peittää korvat. Onhan se ikävä tunne, jos korvia paleltaa, mutta pitää muistaa, ettei hiuskuontalo suojaa minkään vertaa ja päälaen kautta tapahtuu suurin lämmön hukka. Lieneekö tuo muoti-ilmiö vai mikä, mutta ei ainakaan järkevä.

No, jokainen taaplaa tyylillään. Ei toisen puolesta voi elää, eläköön jokainen siten kuin tuntuu hyvältä aiheuttamatta muille haittaa. Niin on hyvä. Mie lämmitän asuntoni juuri sen lämpöiseksi kuin itsestä tuntuu hyvältä ja pukeudun ulos siten, ettei tule vilu.