Lasten ja nuorten esiinmarssi … joopajoo!

Mitähän silläkin haettiin? Kulkea kuin se ruotsalainen primadonna, kieltäytyä koulunkäynnistä ja lähteä ilmastoa korjaamaan. Ja siihen sitten yhtyvät suomalaiset koulupinnarit, samaan älämölöön asiassa, jota eivät ymmärrä. Kunhan vain riekutaan.

Miksi he marssivat? Mikä on se perussyy? Vastaukseksi ei kelpaa ilmaston muutos, vaan pitää olla todella vahvoja konkreettisia vaihtoehtoisia keinoja nykyisten rinnalle. Pelkkä huutaminen ja julistaminen ei asiaa vie yhtään eteenpäin ja siinä onkin juuri se raja, miksi pitää miettiä asiaa perinpohjin.

Jonkun ruotsalaisen perään ei kannata lähteä marssimaan, vaan on iskettävä faktaa pöytään, miten saadaan asiat muutettua.
On nähkääs niin, että kun nykyinen sukupolvi harrastaa verkkokauppaa ympäri maailmaa, niin miten ne tavarat toimitetaan jos ei lentokoneilla, jotka täyttyvät entistä nopeammin. Ja se kaikki on lähestulkoon sellaista krääsää, josta ei ole iloa kenellekään. Lentokoneet on todettu massiivisiksi ilman saastuttajiksi ja niitä sitten yllytetään tuomaan lisää jonninjoutavaa kamaa Suomeenkin.

Sitten toinen seikka tuohon lentämisen lisääntymiseen ovat ranta- ym. lomat ympäri maailmaa. Sinne pitää päästä karkuun Suomen karua, kylmää ja lumista talvea. Miksi?

Kunhan nuoriso omalta kohdaltaan luopuu verkkokauppatilauksista ja ulkomaan lomista, ei puheissa, vaan aivan konkreettisesti, niin silloin voidaan olettaa heidän ymmärtäneen edes osan siitä, mistä kailottavat kurkku suorana. Ennen sitä valehtelevat toisilleen olevansa oikealla asialla ja kun selän kääntää, niin netistä tilataan Kiinaa ja Etelä-Amerikkaa myöten vaikka mitä, sellaistakin, mitä Suomesta saa lähes nurkan takaa.

Suomi on pitkien etäisyyksien maa ja siihen tarvitaan muutakin kuin sähkökäyttöisiä ajoneuvoja, joitten lataaminen on vuosikymmeniä kestävä projekti. Latauspisteitä pitää olla yhtä tiheässä kuin nykyisiä polttoaineen myyntipisteitä. Silloin sähköautot voidaan katsoa palvelevan kaikkia kaikkialla. Tai ainakin melkein.

Väitän, ettei sellaista aikaa tule sataan vuoteen, että sähköautot täyttäisivät kaikkien tarpeen, eikä kaikkia palvele mitenkään julkinen liikenne. Olemassa on mitä moninaisempia tarpeita.

Mitenkäs sitten, jos Suomi saadaan puhtaaksi päästöistä, niin millä sen turvaa, etteivät ilmavirtaukset tuo saastunutta ilmaa tilalle. Suomihan ei elä pullossa, mihin ei muitten maitten saasteet pääse. Maapallon ilmakehä on yhteinen ja jos nyt katsotaan nykyistä tilannetta, niin Suomen kohdalta ilman laatu on erinomainen. Se on syntynyt viime vuosikymmenien aikana tehtyjen ratkaisujen myötä, joten onkohan tarpeen kailottaa pitkin katuja ilmaston muutoksen puolesta, kun Suomessa ei enää kovin merkittäviin muutoksiin pystytä. Suomen onneksi metsät ovat uusiutuva luonnonvara ja sellaista ei kaikkialla ole. Sen hoitaminen ja siitä huolehtiminen on aivan riittävä toimenpide ilmastonmuutos-asiassa.

Pysykää koulussa, opetelkaa siellä kaikki se, mikä opetetaan. Se on tärkeintä teille, jotka lintsaatte tunneilta ja muka tärkeän asian puolesta.