Laulunuottien etsintäkuulutus

Tämä oli pakko kirjoittaa, kun ei tiedä, kuka tietää tai kuka tietää, kenellä voisi olla painettu ja nuotitettu vihkonen.

Siis tästä on kyse: V. 1973 julkaistiin LP-levy ja kasetti nimellä Valamon ja Laatokan lauluja. Sanat ja sävelet ovat pääosin Aili Runnen aikaansaamia. Levyllä ovat seuraavat kappaleet:

Raita 1 (kasetti) tai sitten LP-levyn A-puoli
1. Valamon kellojen soittoa
2. Itkee kadotettu maa – laulajana Vilho Vartiainen
3. Erakkomaja – laulajana Jorma Hynninen
4. Uneksija kellotornissaan – Jorma Hynninen
5. Oi Pyhä Äiti – Martti Wallén
6. Valamon kellot – Jorma Hynninen ja kuoro
7. Kaipaan rannoille Laatokan – Vilho Vartiainen

Raita 2 tai B-puoli
1. Valamon laulu Jorma Hynninen ja Martti Wallén
2. Anna auringon paistaa saarelle Valamon – Vilho Vartiainen
3. Karjalainen rukous – Martti Wallén
4. Jäähyväiset Valamolle – kuoro
5. Valamon kellojen soittoa

Laulukappaleitten sovitus, kuoron johto ja säestys Ilkka Kuusisto

Tämä kaikki lähti siitä, että miuta pyydettiin viime kesänä esittämään kappale Karjalainen rukous Seinäjoella pidetyille Karjalaisille kesäjuhlille Lakeuden Ristiin, siis kirkkoon Muistojen iltaan lauantaina 18.06.
Kun lähdettiin etsimään kappaleitten sanoja ja nuotteja, löytyi tällaisia: Lappeenrannan kaupungin käsikirjastossa oli yksi monistenivaska, jossa kuitenkin oli vain 6 laulua. Niitillä kulmasta kiinni ja käsinpiirretty kansilehti. Neljä laulua siitä oli ilmeisesti pudonnut, irronnut tai muuten vain hävinnyt. Em. Karjalainen rukous – laulun nuotti oli käsinkirjoitettuna, muut viisi painettuina. Aika huonokuntoinen moniste kaikkineen.

Esittämäni laulun jälkeen kiinnostus karjalaisten ja kaikkien muittenkin kuulijoitten kesken oli merkittävä. Sain Joensuusta monisteen lauluvihkosta, jossa oli em. laulu, mutta Urho Sipposen sovittamana ja kaikki muut laulut muita kuin mitä olin hakenut. Karjalan Liitolle on tehty esitys laulujen etsimiseksi ja painattamiseksi julkisesti saataville, sillä ne ovat todella kauniita ja ainutkertaisia. Professori Ilkka Kuusisto on asiassa myös mukana ja hän etsii Helsingin suunnalta muusikkotuttaviltaan.

Jos jollakulla on vihkoseksi painettuna mainittuun Valamon ja Laatokan lauluja – levyyn liittyvät laulut, kiitollisuudella otan sellaisen vastaan, kopioin ja toimitan edelleen Karjalan Liittoon. Kasetista ja LP-levystä on myös tarkoitus tehdä nykyaikainen digi-versio kaikkien saataville. Tuota laulamaani kappaletta ei ollut aiemmin koskaan esitetty Karjalan Liiton missään tilaisuudessa. Vain kerran on kuultu, kun Lumivaara- yhdistys järjesti rajantakaisen entisen Lumivaaran kirkon juhlan ja siellä joku sen laulun oli esittänyt. Muuta julkista tilannetta kuin nämä kaksi em. miun ja tämä jälkimmäinen ei ole ennen tätä vuotta esitetty. Mie nyt sitten olen ottanut kappaleen omaan ohjelmaani ja aina kun tilanne on sallinut, niin sitten laulaaluikutellut. Ystäväni Kari P. Koslonen teki kahteen lauluun karjalan kieliset sanat ja niillekin on ollut käyttöä. Mie kun en itse ehdi joka paikkaan, enkä halua omia niitä itselleni, niin sen johdosta tämä ETSINTÄKUULUTUS astuu voimaan tänään.

Jään odottelemaan viestejä. Hyvää alkutalvea ja joulun odotusta!

Kiitos jo ennakkoon!

Kommentit

  • Esa

    Tuttuja lauluja.Olen kuunnellut lp-levyltä.
    Ei löydy nuotteja.

Kommentointi on suljettu.