Mitä se luonto oikeastaan on?

Mielenkiintoinen sana tuo luonto. Tarkoittaako se ympäröivää luontoa, kenties ihmisen sisäistä olemusta, kun ottaa niin luonnolle. Ehkäpä tuo luonto ottaa joskus luonnolle, kun taas ovat kovat puunkaatokinkerit kaikkialla.

Miksi puut ottavat luonnolle? Jonkun mielestä ne roskaavat, toisen mielestä ne aiheuttavat allergioita, kolmannen mielestä varjostavat liikaa ja neljännen … mitä se enää muuta voisi olla kuin kasvavat aivan väärissä paikoissa parkkipaikan reunassa autojen esteinä!

En ymmärrä ollenkaan yhtään noista neljästä vaihtoehdosta! Jollekulle todellakin ottaa ”niin luonnolle, niin luonnolle, että!”
Kuinka monihan kylpee luudalla sen sijaan, että saunavastassa on vielä lehdet kiinni?! Eikös se ole hyvä merkki, että vuodesta toiseen puut tuottavat lehtensä ja syksyllä pudottavat sen vuoksi, ettei tarvitse lähteä sen vuoksi minnekään kuntosaleille. Haravointi on tehokasta kuntoilua.
Miten yleensäkään kukaan voisi elää puuttomilla alueilla, missä ei ole mitään. Tulee mieleen Saharan autiomaa, hiekkadyynit, missä ei ole haravoitavaa. Niin, eihän siellä ole varjojakaan, allergioista puhumattakaan. Voi siellä silti mennä roska silmään tai hiekkaa.

Jos joku todellakin vihaa puita tai kärsii pahoista allergioista ja tykkää auringonpaisteesta ilman varjoja, hänen kannattaa muuttaa Saharaan! Siellä ei taida olla naapureistakaan kiusaa, mutta jano saattaa yllättää jossain vaiheessa.

Ympäröivä luonto ja puusto, on sitten kyse lehti- tai havupuista, koko ajan puhdistaa ja antaa ihmisille mahdollisuuden hengittää happirikasta ilmaista ilmaa, ilman, että tarvitsee käydä tankkauspisteissä henkäilemässä.

Mitä sitten allergioista kärsiville neuvoksi?
Ensitöikseen on korjattava ruokavaliotaan niin paljon että oma vastustuskykky eli immuniteettijärjestelmä vahvistuu kestämään siite- ym. pölyhaittoja. Keinoja on muitakin kuin vain syyttää luontoa tai toisia. Tiedän varmaakin varmemman keinon, mutta koska en tässä halua mainostaa itse käyttämiäni tuotteita, en voi merkkiä tuoda julki. Vahvasta karoteenituotteesta, reilusti yli 100 eri karotenoidia, on kyse, ei apteekin, vaan aivan muusta. Ja kun tuotteesta on poistettu proteiini, niin se on juuri se, mikä allergioita laukaisee tai aiheuttaa. Sama se on esim. kalaöljytuotteissakin. Kaikilla valmistajilla ei vain ole keinoja eikä rahaa poistaa proteiinia, siinä tulee se raja vastaan.

Luonnossahan on useita satoja karotenoideja, mutta valmistajat käyvät paremmuusjärjestykseen sen mukaan, onko varaa tuottaa mahdollisimman puhtaita ja tehokkaita valmisteita. Ja siihen terävimpään kärkeen sijoituu tuo edellämainittu ja omassa käytössä oleva tuote.
Tehokas se tuote kuitenkin on, kun jo kolmen viikon käyttö kohentaa vastustuskykyä yli 30%! Eipä tarvitse teipata ikkunoita tai muuttaa Saharaan. Pärjää aivan hyvin ilman merkittävämpiä toimenpiteitä. Eikä ainakaan tarvitse puita kaataa ympäriltä sen johdosta, vaan voi nauttia keväälläkin luonnon luonnollisista tuoksuista, kotieläimistä tai elämästä yleensäkinn.

Jos vihaa puista johtuvia ”roskia”, ei tiedä luonnosta yhtään mitään. Tuskin näkee ympärillään muuta kuin vain roskaavia puita. Ei näe vihreää väriä, ei kukkia, ei mitään. En ymmärrä sellaista elämää, missä kaikki ympäröivä on rasite. Olisi korkea aika ottaa asioista selvää ja miettiä esimerkiksi vain sitä, mikä mahdollistaa ilman happipitoisuuden ja mikä huolehtii kerranhengitetyn ilman puhdistamisesta.

Maapallolla on vajaat 10 miljardia ihmistä, jotka hengittävät aivan samaa ilmaa kaikkialla. Jos kaikki maailman puut kaadettaisiin, melkoinen kato kävisi ihmisten joukossa. Suurin osa hengitysongelmaisista olisi ensimmäisinä oikosääristen joukossa, eikä seuraavillakaan kovin helppoa tulisi olemaan.

Ei pidä nähdä puista varisevia lehtiä tai kuorta tai mitään roskina, vaan että se on luonnonkiertokulkua. Jos ei olisi pienintäkään varjoa, niin eipä elämä senkään vuoksi kovin kauan jatkuisi. On se aurinko todellakin niin tehokas tappaja, jos vain jatkuvasti suoraan säteilisi lämpöään.

Jatkuvasti uusiutuva luonto on elämän merkki. Siihen kun lisätään juomakelpoinen vesi, sillä sitä pärjätään. Luonnosta saadaan vuosittain syötävää ja puhdasta vettä, joka sekään ei ole itsestäänselvyys. Ja vesikin on elämän ehto!

Onhan tietenkin niin, että joskus on otettava luonnosta hyötynä, myös rakennustarvikkeiksi käyvää puuta, mutta sekin tapahtuu hallitusti ja taimenistutusvelvoittella. Laajeneva asutus ja tiestö ovat myös välttämättömiä ja silloin on ymmärrettävää puitten poisto.

Luontoon ja uusiutuviin luonnonvaroihin perustuu ihmisen elämisen mahdollisuus. Jos puut ärsyttävät, niin parasta tutustua ensin luontoon ja sen jälkeen vasta vanhimmasta päästä poistetaan vain se tai ne, joissa on selkeät merkit iästä. Puut ovat, kuten aiemmin sanoin, uusiutuvaa luonnonvara, joten entisten tilalle kannattaa istuttaa uusia. Kyllä ne aikanaan sitten taas ilahduttavat ja antavat sopivan varjon auringon paahtavalta säteilyltä.

Kannattaa ajatella, ennekuin todellakin kaataa puita pihapiiristä. Puilla on tehtävänsä, on vain perehdyttävä siihen tilanteeseen, eikä suinpäin mennä kaatamaan ja vahingoittamaan ”ilmanpuhdistusjärjestelmää”.

Kannattaa myös käydä viettämässä vuosi-pari Saharassa päiväntasaajalla, missä ei todellakaan kasva mitään, mikäli puusto ärsyttää yli oman tarpeen. Sen jälkeen jokainen uusi kasvi keväällä näyttäytyy aivan eri valossa. Eikä mikään entinen enää ota ihmisen luonnolle, paitsi naapuri, jota ei ole saanut valita tai …?!