Matka ei tapa, vaan vauhti ja viina

Maalla …

Tämä vanha viisaus on harvinaisen oikeassa: Ei matka tapa vaan vauhti!
Kuinka monta ikävää onnettomuutta taas kerran ja Juhannuksena, joka pitäisi olla ilon ja valon juhla. Niin pitäisi, mutta valitettavasti taas eri puolilla Suomea surraan lähiomaisen poismenoa.

On helpompi ymmärtää sairaskohtauksen, luonnonmullistuksen tai sodan aiheuttamaa kuin tapaturmaisia hölmöilyn aiheuttamia, jossa useimmiten nuori elämä päättyy ennenkuin on kunnolla alkanutkaan. Ja vain siksi, että nuoret yhä kuvittelevat olevansa kuolemattomia, kaikenlaisten ajoneuvojen hallitsijoita kuinka kovassa vauhdissa hyvänsä. Tuollaista typerää käyttäytymistä en voi ymmärtää.

Aina tulee mieleen ajatus: Eikö ne koskaan opi? Ilmeisesti ei, sillä jos toiselle sattuu, niin itseään pidetään taitavampana. Jos lähdetään ajamaan mönkijällä viisi päällä, ei siinä ole mitään järkeä. Ei sen paremmin kuskilla kuin kyytiin tulijoillakaan ja jos hieman on otettu energiajuomaa liikaa, niin vauhti kasvaa ja silloin rytisee ja seuraa hetken hiljaisuus. ”Loputon suru ja järjetön ikävä”, mutta henkeä ei takaisin saa kenellekään.

Katukuvassa näkee päivittäin älytöntä kiihdytystä, keulimista ja jos vaikka mitä. Nämä ”kuolemattomat” urhot eivät ilmeisesti osaa lukea, mutta jos joku heille lukisi esimerkiksi kahden viime kuukauden sanomalehdet, niin ei päivää, ettei kuolonuutista, ikävä kyllä, pelkästä typerästä toiminnasta liikenteessä. ”Kaverit eivät osaa, mutta kyllä mä hallitsen!” Lopettakaa tuollaiset lässytykset, ne ovat naurettavia!

… tai vesillä

Tai jos kuvitellaan edelleen, ettei vesillä tarvita pelastusliivejä, olkoonpa vaikka kuinka tuttu soutu- tai moottorivenematka. Käydään sitten vaikka vain hieman mato-ongella tai heittämässä virveliä. Kun ei voida koskaan tietää, mitä voi sattua. Jos ei ennen ole sattunut, se on vain silkkaa tuuria, joka ei loputtomiin jatku. Pelastusliivit ovat vielä parempi tai ainakin yhtä hyvä hengenturvaaja kuin turvavyö.

Sitten jos vielä nakataan vauhtijuomaa ennen laiturista irtoamista, niin kaasu saattaa hirttää kiinni ja vastarannan kalliot ovatkin siinä käden tai nenän ulottuvilla ennenkuin huomaatkaan, kuten eräässä tapauksessa kävi.

Joku kalamies tässä taannoin sanoi, että ”käyköön, jos on käydäkseen. Samahan se on milloin täältä lähdetään!” Ajattelin heti, että ”omapahan on asiasi, mutta lopeta valehtelu itsellesi, jos vaikka toisille sen teetkin”.

Vesillä kuvitellaan pärjäävän, jos vaikka osataankin uida 25 metriä koiraa. Varmaan se uimahousut jalassa menee, mutta päällysvaatteet päällä ja kumisaappaat jalassa onkin aivan eri juttu. Ohraliemi tekee monesta veneilijästä myös voimakkaan ja kuolemattoman.

Muuan tuttavani sanoi tässä taannoin, että ”kun miehet muistaisivat laittaa sepaluksen kiinni”. Naurahdin ja kysyin, että ”mitä se auttaa?” Hän vastasi siihen, että ”Kun sepalus unohtuu auki, niin housuihin menee vettä ja kun on punttilahkeet, niin nehän ne painavat miehen kuin miehen pohjaan”.

… tai mökillä

Juhannus on olutpanimoitten kulta-aikaa ja Alkon ovesta sitten väkevämpiä. Hyvä soppa siitä sitten tulee, kun aletaan illan tai yön mittaan olla eri mieltä. Silloin eivät yleensäkään nyrkit enää riitä.

Eikö Juhannusta tai muitakaan mökkireissuja pystytä tekemään ilman alkoholijuomia?! Eipähän tarvitsisi miettiä ajokuntoa missään vaiheessa. En ymmärrä, kuinka kuvitellaan, ettei hauskaa voi pitää tai seurustella ilman alkoholijuomia! Pönttö sekaisin kuin sikolätti. Paljolta surulta vältyttäisiin monessa perheessä. Mutta jokaisen on valinta. Ei suomalaisilla ainakaan rahapula voi olla kun sen lisäksi, mitä Suomesta ostetaan, niin käydään selkävääränä tuhansilla euroilla hakemassa lisää Viron suunnalta.

Ja mikä on se hyöty, mitä oluen tai alkoholin nauttimisesta seuraa? Luulisihan nyt jokaisen osaavan sen verran laskea, jos tuollaiset rahamäärät sijoittavat tuottamattomaan toimintaan. Ilmeisesti laskuoppi ei ole oluen ja viinaksien nauttijoiden parhaimpia puolia. Valmistajat ja valtion herrat lopulta hykertelevät tyytyväisinä kasvavia voitto-osuuksia ja verotuloja, eivätkä lakkaa ihmettelemästä sitä yhtälöä: Jos sijoittaa juominkeihin, niin ei se kenellekään tuota muuta kuin pahimmassa tapauksessa hengenmenon tai lievemmässä muodossa krapulan.

Kaikenlisäksi pahanteosta seuraa aina vähintään sakot syypäille. Nekin ilmeisesti maksetaan yhtä hymyssäsuin kuin on olutta kitattu ja ihan vapaaehtoisesti. Kenties jotkut oppivat, suurin osa ei. Morkkis on pahin tai paras opettaja, jos siihen on taipuvainen.

Mutta omapahan on valintansa. Turha niistä on yhteiskuntaa syyttää tai pientä pipoa ja ankeaa lapsuutta. Eikä sitäkään jos pienenä oli puuleluja ja sepeliä hiekkakasassa.

Kommentit

 • Ari Niemeläinen

  Hannu, se on tuo pelastusliiviasia sellainen ainakin tän ikäiselle, että kahdesti piti palata rantaan uistelemaan lähtiessä, kun huomasin liivit unohtaneeni saunan terassin naulaan. Virvelit kyllä muistin. Liian moni eläkeläinenkin, nuorison lisäksi, törmäilee liikenteessä tai unohtaa juhannushumussaan joko olla selvin päin tai kelluntavehkeet rannalle. Niin ja kun on vielä tuo epäkuntoinen eturauhanenkin, joka vaikuttaa siihen sepaluksen aukomiseen vähän väliä.

 • Miksi ihminen ei voisi kuolla muutenkin kuin vanhuuteen?
  Kuka täällä on erehtymätön?

  • Hannu Musakka

   Niin tulee käymään halusi tai ei.
   Nuo nuorten kuolemat ja vasinkin silloin, kun ollaan toisten kyydissä tai toisten armoilla, tuntuvat täysin turhilta. Kuskit liian monesti eivät ajattele toisille aiheuttamiaan, vaan päässä takoo vain oma ajatus. Tuskin kukaan kyydissäolija ajattelee, että kunpa tuo kuski ajaisi kalliota päin, että kuolisin.
   Sitten kun on porukkaa kyydissä, niin se omien taitojen näyttäminen on liian monta kertaa syy turhiin poislähtöihin. Tuskin monikaan haluaa kavereitten tai ystävien kuolemaa omien töppäilyjen seurauksena. Morkkishan siitä seuraa ja ehkä se estää uusien tilanteitten synnyn.
   Kuolemahan tulee silloin, kun lakkaa hengittämästä. Jokainen lähtee vain kerran, paluuta ei ole. Jos haluaa päättää omat päivänsä, niin se on siinä hyväksyi toiset sen tai eivät.
   Elämä on valintoja täynnä, kuka valitsee tai saa minkäkinlaiset kortit. Niin se elämä kulkee. Joku saa elettyä elämänsä lyhyessä ajassa ja toisella menee reilusti yli 100 vuotta.
   Puhut erehtymättömyydestä. Nuo liikenneajelut mopoilla päin pylvästä tai metsään, ovat niitä sun virheitäsi. Niistäkin olisi selvitty kesän viettoon hillitsemällä vauhtia. Liika vauhtisokeus on se, mikä aiheutti nytkin Juhannuksena poislähtöjä. Kai niin on tarkoitettu, mistäpä siihen sen viisampia sanoja voisi löytää. Rajoja pitää kokeilla, mutta tehtyä ei saa tekemättömäksi. Jos hengissä säilyy, virheistä voi ottaa oppia, muussa tapauksessa, AMEN!

Kommentointi on suljettu.