Mihin tarvitaan katumaastureita?

Autoteollisuus on saanut melkoisen buumin valmistaa katumaastureita. Ei ole sellaista automerkkiä, joka ei niitä tekisi. Miksi ja mihin niitä tarvitaan?
Onko tulevaisuus teitten kunnossapidon osalta niin huolestuttavaa kaikkialla, että maasturit jylläävät jo kaupunkien keskustassa? Niiden alkuperäinen paikkahan lienee lähtöisin Jenkeistä, missä tehtiin Jeeppejä, ensin sotilaskäyttöön ja sitten farmarit ottivat ne omakseen huolto- ym. autoikseen.

Nykyisin useampi sortuu ostamaan katumaasturin, citymaasturin ja jos millä nimikkeillä niitä myydäänkään! Kuitenkaan perheitten ensisijainen tarve kuljettaa tavaraa ei kovin ole lisääntynyt.
Onko matkailu tullut niin voimatekijäksi, että maastureita tarvitaan vetämään massiivisia asuntovaunuja tai sitten halkokuormia, muista suurista tarpeista puhumattakaan? Ei varmaan, kun puulämmitteisten asuntojen määrä on vähentynyt entisestään.

Asuntovaunujen määrä tuskin lisääntyy, vaikka kuinka muuta väitetään. Nykyinen sukupolvi on sen verran mukavuudenhaluista, että ajetaan kiireesti lomapaikkoihin vuokrattuihin mökkeihin tai huoneistoihin, eikä haluta nähdä vaivaa asuntovaunun hinaamiseksi, varsinkaan, kun asuntovaunun kanssa ajonopeus kärsii, eikä saakaan enää hurjastella.

Mikä on katumaastureitten varsinainen tarve?

Onko se yleisen turvallisuuden tunteen lisääminen julkisessa liikenteessä? Onko se nykyajan pieni panssarivaunu? Kenties joku ainakin sellaista voi kuvitella. Joillekin se on miehisyyden jatke, toiselle välttämättömyys yritystoiminnassa.

Jos ei muuta, niin autojen valmistajat ovat osanneet valita oikean markkinointitaktiikan ja luoda ihmisille sellaisia tarpeita, joka olisi verrattavissa vaikka jäätelön syöntiin tai grilliruokien välttämättömyyteen.

Onhan siinä vielä sellainen seikka, että pienikokoinen ihminen kasvaa mielestään toisten silmissä, kun hallitsee suurempaa ja raskaampaa ajoneuvoa. Lienee vielä jonkun mielestä jokin status, jonka vuoksi citymaasturi valitaan. Tavaratilaa niissä useasti on vähemmän kuin useimmassa henkilöautossa, joissa matkustusmukavuus on monta kertaa parempi ja ajonautinto tuulessa ja tuiskussa merkittävästi turvallisempi.

Joku perustelee maasturia vieloä sen vuoksi, että kun käydään mökillä ja kun on niin huonot tiet sinne.
No, nykytiedon mukaan kesämökkien tarve ja käyttö on pienentynyt merkittävästi ja useimmiten tiet ovat parantuneet, joten ei sekään oikeastaan kelpaa syyksi.

Ehkäpä yksinkertaisesti ei ole syytä, miksi pitää ostaa maasturi kaupunkioloihin seisomaan parkkipaikalle vai halutaanko kuitenkin parantaa jotain ominaispiirrettä tai heikkoutta itsessään toisten silmissä. Onhan se kenties hienoa lähteä parkista, kun joku kateellinen tuttu saattaa nähdä.
Tuo sisäinen hyväolon tunne saa sijoittamaan rahaa perusteettomasti myöskin näihin city- tai katumaastureihin.

Ilmeisesti tähän loppuun käy toteamus: ”Se ei ole hullu, joka valmistaa ja myy, vaan se, joka ostaa, vaikkei tarvitsekaan!”

Kommentit

  • Fiat

    No johan oli tuo viimenen lause turhaa. Eikö jokainen hanki auton työn tai tarpeen mukaan mihin sitä käyttää. Paljon ajavat myös miettivät paljolti turvallisuussta kun tein päällä ollaan läpi vuoden.

  • Mihin ihminen tarvitsee ylipäänsä mitään?

Kommentointi on suljettu.