Mikä on oikein?

Muuan ”huippuprofessori” aprikoi Puolustusvoimien tietovuotoa sanomalla, että ”voihan se vuoto olla lähtöisin myös tasavallan presidentin kansliasta!”

Hetken luettuani sitä kirjoitusta tulin siihen tulokseen, että nyt käydään presidentin vaalikeskustelua tavallisuudesta poikkeavin ajatuksin. Vaaleihin liittyvä haastatteluhan se selvästi oli, ei muuhun johtopäätökseen voi tulla. Ajoitus, sisältö, ajatukset, kuvitelmat. Taitaa tuo ”huipputiedemies-professori” jo valinnut ehdokkaansa oikealta vasemmalle johtavista ehdokkaista ja heitänpä oman ajatukseni siihen: Aivan Paavo Väyrysen ajatusmaailmaan kuuluvaa pohdiskelua ja valmiiksi suunnattuna istuvaan Sauliin, vaikka koetti kuinka selitellä sitä, ettei ”tasavallan presidentin tarvitse itse edes olla tietoinen, vaan että joku (kuka lieneekään) on halunnut omaa pahaaoloaan kostaa tuolla jutulla ja heittänyt paperit Hesarille”. Aivan selvä kannanotto tuolta professorilta!

Kun ”tuontasoinen mikä lie” saa noin helposti palstatilaa uutisissa, niin voidaanko spekulointia viedä lisää eteenpäin: Lehdissä olevat yksittäiset toimittajat ovat kuin pässi narussa, vietävissä siihen suuntaan, minne talutetaan.

Gallupithan ovat sitten toinen juttu. Niitä työnnetään harva se päivä ja milloin miltäkin kannalta. Ihan tarkoitushakuista ja tyhjänpäiväistä tietotulvaa, jolla vain halutaan sotkea hyviä asioita. Sitten tuodaan Pekka Haavisto sanomaan, että ”olen monessa kohtaa aivan eri mieltä Sauli Niinistön kanssa!” Mitä tuo tarkoittaa ja mitä sillä on merkitystä? Jos kaikki olisivat kaikesta samaa mieltä, niin eihän siitäkään mitään tule. Sekään ei voi olla oikein.

Kaikesta huolimatta ihmiset, jotka ilmoittautuivat presidentinvaaleihin, osoittavat jonkinlaista yhteiskunnallista valveutuneisuutta panemalla itsensä alttiiksi kaikelle arvostelulle. Se on tietenkin oikein, koska se on demokratiaa. Jos lähdetään trumppimaiseen, putiniskun tai erdoganin linjalle haukkumalla toisia tai sulkemalla vastaehdokkaitten suu vankeustuomioilla, niin tuollaiset ovat kaukana sivistysvaltioitten tavasta hoitaa asioita. Se ei luonnollisestikaan ole oikein.

Jos taas tuollaisia taitoja haluaa ylläpitää Suomessa presidentinvaaleissa, niin ne eivät todellakaan osoita hyvää makua missään muodossa. Jos itseään kehutaan toisia haukkumalla, niin omaan nilkkaanhan se kopsahtaa, eikä se ole demokratiaa, eikä suomalaista. Se ei siis ole oikein, eikä se johda muuhun kuin oman pahanolon lisääntymiseen.

Tänään oli lehdissä jo ilmoitukset tammikuisista vaaleista, missä ja milloin. Niitä äänestyksiä todellakin valvotaan, eikä vain vähän siihen suuntaan, kuten niin monesti muualla maailmassa on näytetty tekevän.
Rehellisesti hoidetun vaalin tulokset ovat julkisuuden ja kaiken arvostelun kestäviä. Kuten aikanaan Vironperän isäntä sanoi: ”Tulos on tulos ja pulinat pois!”
Käydäänkö useampi kierros, niin jää nähtäväksi, koska yhtään vaalia eikä sen paremmin urheilukilpailua ole kukaan voittanut kovalla äänellä tai ennakkokirjoittelulla. Vaalilaskenta on siis katsottava loppuun saakka ja sen mukaan on elettävä.

Ja se on oikein!