Mikä on parasta aikaa?

Siinäpä sitä pohtimista: mikä on parasta aikaa? Mitä se tuokin tarkoittaa? Sitäkö, mitä juuri nyt on meneillään vai mikä on kenellekin paras aika elää, tehdä jotain tai vain olla ja laiskotella.

Suomen kieli on rikasta, sillä mie tarkoitan tuolla sitä, onko kesä- vai talviaika parasta. Ehkä pitää vieläkin suomentaa: Mihin asentoon viisareita liikutellaan eteenpäin vaiko jätetään siirtämättä.

Yksi tykkää talvesta, toinen kesästä. Joku haluaa nukkua pitkään niin, että aurinko on jo korkealla. Toinen vetää sikeitä oli aurinko sitten missä tahansa. Kun yöt kukkuu, niin päivät nukkuu tai sitten on vuorotyössä ja tulee kotiin, kun aurinko on taas tullut esiin.

Aurinkohan sinällään ei nouse, jos tarkkoja ollaan. Maapallo vain pyörähtelee vuorokauden eli 24 tuntia ja kääntää kylkeään milloin kenellekin. Joskus paahtaa täysillä kohtisuoraan ja sitten talventullen niin matalalta ja suoraan silmiin, ettei näe kuin kaksien aurinkolasien läpi. Varsinkin, kun Outokummusta päin Kaaville ajaa illansuussa, niin varmasti juuri silloin tiensuuntaisesti valaisee vasten.

Pitäisköhän kelloa siirtää? Tuskinpa kelloja minnekään siirretään. Annetaan olla niitten niillä paikoillaan, missä ollaan opittu ne näkemään. Silloinhan vasta ihminen on hukassa, kun ei näe kelloa juuri sillä paikalla, missä se on vuosia ollut.

Entäpä sitten viisareita? En ymmärrä, miten yhden tunnin siirtäminen kertoo kesä- tai talviajasta. Entäpä syksy- tai kevätaika sitten? Eikös se ole aivan samanlaista aikaa? Aamusta aurinko ”nousee” idästä ja laskee länteen, tosin hieman kauempaa, eikä polta niin paljon. Päivät viilenevät, lunta satelee. Täydenkuun aikana pakkanen kiristyy, se on sitä tyypillistä talviaikaa. Parasta on katsoa ulos ikkunasta, niin näkee, onko kevät-, kesä-, syys- vai talviaika. Tai sitten kalenterista tai lehden kulmasta. Aina se jostain selviää päivämäärä ja vuodenaika.

Kesäaika on kuitenkin silloin, kun mittari kertoo ulkona olevan reilusti lämpöasteita – normaalisti. Kukat kukkivat, linnut visertävät ja marjat kypsyvät. Siinä ei yhdellä tunnilla ole mitään tekemistä.

Vuorokaudessa on edelleen 24 tuntia, eikä yhtään enempää. Samoihin aikoihin heräävät töihinlähtijät. Laittavat kellonsa herättämään samaan aikaan, eikä tuntia myöhempään. Työpäivä on yhtä pitkä. Illasta aurinko laskee, halusi tai ei. Jos on pilvistä, ei sitä moni edes huomaa. Arvelee vain, että on tulossa ilta ja yö.

Mikä sitten on parasta aikaa? Nyt juuri tällä hetkellä Suomi ja Kreikka pelaavat futismaaottelua Tampereella ja tilanne on puolivälissä 0 – 0. Saas nähdä, kumpi voittaa? Suomella on ollut hyvä mäihä tähän saakka, toivottavasti jatkuu.

Mikä kenellekin on parasta aikaa, se jääköön jokaisen itsensä päätettäväksi tai mitä tekee juuri parasta aikaa, sekin on yksityisasia. Intimiteettisuojalain alainen.

Miulle parasta aikaa on jokainen aamu, kun herätessä huomaan olevani elossa ja että taas on yksi päivä edessä täynnä uusia mahdollisuuksia. Senpä vuoksi on elettävä jokainen sekunti täysillä, ettei tarvitse sitten viimemetreillä jossitella: Voiku, mutku, oisko sittenkin jne.

Tämä on juuri nyt parasta aikaa ja kellot samoilla paikoillaan kuin tänäkin aamuna. Vain vahva maanjäristys saa ne putoamaan seinältä, mutta onneksi Suomi ei sijaitse mannerlaatalla sellaisella kohtaa, että maanjäristykset ovat riesa.

Hyvää syksyä kaikille, se on nyt parast’aikaa!