Mikähän olisi hyväksi ihmiselle ja vatsalle?

Mikähän lie terveellisintä? Syödä perunat ja muutkin vihannekset kuorineen, näin arvelen, kun en ole vielä tähän päivään mennessä saanut suolitukoksia tai – muutakaan henkeä ahdistavaa kohtausta.

Miksiköhän pestyt vihannekset pitää kuoria, jos ne edelleen keitetään ja kiehuvassa vedessä varmasti kaikki bakteerit ja muut ”sisiliskotkin” kuolevat. Monissa värillisissä vihanneksissahan juuri kuoressa tai sen alla olemattoman matkan päässä (liekö 0,000000 ja jotain) on terveellisin osa koko tuotetta. Näin olen joskus lukenut ja uskon siihen tietoon vakaasti.

Nyt kun vihannekset kuoritaan, jää vain keitetty massa, jota liikaa ahmimalla saa vain turhan paljon liikaa energiaa. Sitä jos ei käytä, niin on kohta itse samannäköinen. Peruna keitettynä muodostaa tietojen mukaan sokeria ja kuten tiedetään, niin sokeria saadaan muutenkin liikaa. Keitetyt vihannekset ovat kyllä terveellisiä, mutta niissäkin pitäisi pysyä kohtuudessa. Yksi jokaista on sopiva määrä.

Siitä huolimatta pestyt vihannekset keitettyinä ja syötyinä kuorineen on miun favoriittini eli suosikkini. Kun tällää hivenen voita siihen kylkeen ja nakkaa suuhun, niin ah …!!!!! Eipä löydy sanoja.

Olenkohan ihan väärällä tiellä? Jospa niissä vihannesten kuorissa onkin hitaasti tappavaa myrkkyä, joka tuhoaa ihmisen aivan yhtä hitaasti kuin kahvi tai tee. Niistähän sanotaan aivan samaa.

Entäs jos miun pitäisikin kuoria keitetyt juurekset ja vihannekset? Olisinko vielä terveempi ja älykkäämpi? Ehkä olisi vielä parempi kunto ja muisti? Urkin sanottiin syöneen perunat kuorineen ja tämänpäiväisissä uutisissa hän kuitenkin nousi suosituimmaksi valtion päämieheksi. Kenties juuri perunankuorien ansiosta, niin mie uskon vakaasti.

Tuontihedelmät tosin kuorin tai joskus vältän puolalaisten omenien kuorimista, huuhtelen vain. Joskus jopa kuorinkin. Laiskuutta kenties, toivottavasti niihin kuoriin ei ole kukaan kuollut tähän mennessä. Senkin tiedän, että hedelmät poimitaan raakoina ja kuljetetaan suurella hiilijalanjäljellä Suomeen, missä sitten kypsennetään keinovalossa, kuorineen appelsiinit, banaanit ja kaikki muutkin. Niitähän ei tietenkään voi syödä kuorineen, eikä ole tarkoitettukaan, mutta että jos sitä tuholaismyrkkyä imeytyykin läpi kuoren varsinaiseen syötävään osaan, huolimatta keinovalon tehokkaasta lämmöstä, niin millaiset myrkytysoireet niistä syntyvät? Siitä miulla ei ole mitään havaintoa.

Olen melkeinpä kaikkiruokainen, vain elävä ja hitaasti liikkuva ravinto epäilyttää. Olenko tarpeeksi nopea saamaan sellaisen ruoan kiinni ja miksi tytinä eli alatoopi heiluu vielä huomennakin? Tuo kaikki epäilyttää.
Kuolluttahan se ravinto on, joka on juurineen maasta tai puusta kerätty, eikä voi enää kehittyä eikä kasvaa, joten siinä ei ole mitään epäilyttävää. Ja niistä kerroinkin tuossa aluksi. Niissä vain tuo kuori mietityttää.

Eläväksi ravinnoksi luetaan myös kaikenmaailman ötökät, jotka ovat mitä parhainta herkkua … joillekin. Saavat syödä sirkkojen koipia ja jos vaikka mitä kaikessa rauhassa. Mie edelleen pysyn omalla kaidalla tielläni. Olkoonpa vaikka mitä ravintoaineita, niin heinäsirkoista saatava saa jäädä toisten syötäväksi. Kuolleitahan ne tietenkin on, kun käristetään pannulla, mutta siitä huolimatta … ei kiitos!

Jospa tyytyisin tähän, mitä tähänkin saakka, kun vielä olen hengissä selvinnyt. Ei tämä valintakaan koivin epäterveellinen voi olla ja uudet keksinnöt, kuten nöyhtökaura vai nyhtökö se on ja ötökät voivat olla kaikessa rauhassa. Samoin kuin kauramaito. Sitähän saa, kun kaataa löysän puuron sekaan ja sotkee ja jättää jääkaappiin. Ei tarvitse sen kummemmin erikoistuotteina ostaa kaupasta. Kauraryynejä vain maitopurkkiin turboamaan, niin kylläpä irtoaa sen jälkeen. Seinämistä kiinni pitäen vatsa tyhjenee alta aikayksikön – vain huuto jää kiirimään. Eikös se ole tuon kauramaidon tehtäväkin – vatsan toiminnan kiihdyttäminen. Ja varmasti kiihtyy, hyvä että ehtii istunnolle.

Tulee mieleen entisen tv-kokin Veijo Vanamon riisimainos: ”Onpa pahus irrrtonaista tämä Uncle Ben’s riissi!”

Tuoreita syömällä elimistö toimii samalla tavoin.

Ehkäpä edelleenkin syön perunat ja muut kuorineen, makkaroista otan pois, muut jätän. Ja elävä ravintoa saa mennä menojaan toisten pöytiin. Niin mie teen. Niin on hyvä!