Mikähän tehoaisi siivottomuuteen?!

Ei päivää, ettei Savon Sanomien Kuuman linjan tekstareissa puhuta kaupunkien siivottomuudesta ja siitä, miksi eivät liikkeet siivoa kadun varsiaan yritystensä kohdalta.

Pitää miettiä ensin sitä, kuka ne roskat sinne levittää? Ei varmaan yrittäjä tai yritys itse ole syyllinen, vaan eiköhän ne ole aivan tavalliset ihmiset, jotka eivät jaksa kantaa roskiaan kotiinsa tai lähimpään roskikseen. Sitä osa tuntuu valittavan, että kun ei roskiksia näy missään. Ei niin sokea voi olla kukaan paitsi koiran tai kepin kanssa kulkeva näkövammainen. Muille ei roskiksen löytyminen tuota tuskaa.

Ja sitäpaitsi, eikö niitä roskia, olivat ne käärepapereita tai tyhjiä juoma-astioita, voi viedä mukanaan kotiinsa. Miksi?

Yleinen kurinpalautus on paikallaan, enkä sano että ”olisi”, vaan että ON! Niin välinpitämättömiä ihmiset ovat ympäristönsä siisteydestä, että voimat loppuvat juuri silloin, kun energiapatukka tai eväs on nautittu.

Suurimpina siivottomuudenkehtoina ovat suuret massatapahtumat, kuten mm. Vappuna tai sitten kesällä olevat festarit. Ei hauskanpito ja siivottomuus kuulu mitenkään toisiinsa. Hauskaa voi pitää ja samalla huolehtia jätteensä pois asianmukaisiin paikkoihin.
Viimeksi luin Hesarista Helsingin Ullanlinnanmäellä olleista Vapun vastaanottajaisista ja sen jälkisiivouksista. Mietin, miten ne ihmiset kotonaan elävät, ilmeisesti kuin siat, kun valtava määrä keskensyötyjä eväitä ja kaikenmaailman paperia ja jos vaikka mitä, peitti kauniin puiston yleisötilaisuuden päätyttyä. Ja siellä kokoontui valkolakkeja, kansakunnan sivistynyttä väkeä! Mihin sivistys lienee jäänyt? Ei se ainakaan ollut mukaan lähtenyt Vappurientoihin.

Aivan samanlaista jälkeä kesän musiikkifestareilta. Ottakaa äiti mukaan, kun hänhän se perästänne kulkee muuallakin ja siivoaa jätöksenne, kun ette itse osaa.

Tatu Kokon kirja Roskasakki, kertoo hyvin kuvaavasti, kuinka on mahdollista elää jättämättä roskia ja merkkejä luontoon tai asuinympäristöönsä. Kirjan kautta tavoitetaan lapsia, joille on hyvä opettaa asiat jo kouluiässä. Iso osa ihmisistä ei näytä välittävän yleisestä siisteydestä pätkän vertaa!

Kovaa puhetta, eikö vain, mutta tämä on yksi kanava koettaa vaikuttaa johonkin suuntaan. Kenties jollekulle kolahtaa, sitä toivon. Yleistä siivottomuutta en voi käsittää, kun kyseessä pitäisi olla kaiken järjen mukaan täysijärkiset ihmiset.

Iso osa suomalaisia tarvitsisi kurinpalautusta armeijan malliin. Ei se muuten mene perille. Hyvä puhe ei tunnu auttavan. Ryhtiä suomalaiset, näyttäkää, että osaatte elää siistimminkin ja viedä roskat asianmukaisiin paikkoihin! Jos roskaamisesta alettaisiin jakaa ulosottokelpoisia maksulappuja, niin niitä numeroita ymmärretään, muita ei!