”Parasta ennen” tai sen jälkeen?

Monen kaupan ongelmako, että ruoka-aineissa tai valmisruokana myytävissä tuotteissa on päivämäärä ja maininta: Parasta ennen . .?
Suuri osa ajattelee, että se on päivämäärän umpeuduttua syömäkelvotonta, kuten Savon Sanomissa 26.11.2017 kerrottiin takasivulla. Sitten vielä mainittiin, että ”tutkimukset osoittavat myös, etteivät ihmiset haluaisi heittää pois ruokaa” ja kuitenkin heittävät. Tässä näkyy olevan ratkaisematon yhtälö. Toinen käsi ei tiedä, mitä toinen tekee. Vai johtuuko se vain ilmeisestä tietämättömyydestä? Kolmas arvaukseni: se johtuu siitä, että ruokaa on liian paljon tarjolla?!

Eihän ruoka pilaannu, jos sitä oikein säilytetään jääkaapissa tai pakastimessa. Silloinhan se pilaantuu, jos ostoksen jättää pöydälle lämpimään muhimaan. Tuskin siinäkään aivan heti, eikö tuo kestäne muutaman päivän avaamattomassa pakkauksessaan.

Valmistaja on laittanut ihan ilmiselvästi päivämäärän sen vuoksi, että he ovat asian testanneet. Sen, että vuorenvarmasti tiettyyn päivämäärään saakka ruoka on aivan huippukuntoista. Sitähän he eivät kerro, kuinka kauan ruoka kestää syömäkelpoisena, koska aika on rahaa ja ruokamarkkinat täynnä kilpailijoitten tuotteita. Jos tehdään liian kesto-tuotteita, niin se ei ole sinällään kannattavaa, koska muut pääsevät jylläämään määrällä.

Joskus pakkauksissa on maininta: Viimeinen myyntipäivä. Sekin viittaa vahvasti tuohon edellämainitsemaani määritteeseen. Sanonta: viimeinen käyttöpäivä, antaa arvuutella itseään, mitähän sekin tarkoittaa. Paketin avatessa voi nuuhkaista, onko uusia hajuja ilmaantunut pakkaukseen ja jos ei ole, niin pannulle tai kattilaan vaan. Kypsennettynä moni ruoka säilyy vielä oikeassa jääkaapin lämmössä useita päiviä kannellisessa rasiassa.

Ihmisillä on ilmeisesti vain iskostunut käsitys ruoan pilaantumisesta heti mainitun päivämäärän jälkeen. Valtavat ruokavuoret täyttävät kaatopaikat ja jäteasemat. Siellä ne viimeistään lähtevät kävelemään itsekseen ulkolämpötilojen vaihtelun vuoksi.

Onneksi uutisessa mainittu ruotsalainen yritys on tutkinut asian ja rantauttanut verkkokauppa-yrityksensä Suomeen. Se ostaa suomalaisilta valmistajilta valmisteita, jotka kierrätetään asiakkaille hyvin nopealla tempolla. Aika on rahaa ja mitä nopeammin verkkokaupan tuote lähtee käsistä, niin säästöä se on ostajillekin, kun alennukset ovat 20-70 % kivijalkakauppojen myyntihinnoista.

Pitäisiköhän kotona istahtaa pöydän ääreen ja miettiä tätä ruokahävikkiä kaksi kertaa, ennenkuin heitetään roskiin hyvää ruokaa. Näin näyttäisi olevan.

Itse en ole havainnut minkäänlaista haitallista vaikutusta maussa kuin muussakaan kunnossa, vaikka päivämäärä on mennyt jääkaapissakin viikolla-kahdella yli tai enemmänkin. Avattuna, mutta valmistettuna vielä paljon kauemminkin säilyy.

Mutta jos on liikaa rahaa, niin silloin käyttäytyminen on kuvatunkaltaista: ”Ei meidän tarvitse syödä vanhaa ruokaa, vaan me ostamme aina tuoretta ja uutta”. Näin näyttää moni ajattelevan siitäkin huolimatta, ettei oikein olisi varaa heittää pois … hyvää ja syötävää ruokaa.

On miulle tosin joskus käynyt niin, että olen joutunut heittämään pois, mutten koskaan päivämäärien perusteella, vaan että jääkaappiin on sattumoisin jäänyt puuron – tai ruoantähteitä rasioihin, eikä ole tullut katsottua niihin vähään aikaan.

Mutta nuo päivämäärät eivät ole koskaan tehneet mitään haittavaikutusta. Hyvilläni olen ollut, jos on kohdalle sattunut, kuten pari päivää sitten ruisleipä-pakkauksia. Sen verran halvalla sain, etten viitsinyt ostaa jauhoja tehdäkseni itse. Joskus ihan vain huvikseen pyöräytän muutaman pellillisen monivilja-sämpylöitä, mutta nyt jätin tekemättä laskiessani ruispalasten hinnan jäävän huomattavasti edullisemmaksi tai samaan hintatasoon.

Siis: päivämääriä ei tarvitse pelätä ja että päivämäärän jälkeenkin jääkaapista tai pakasteesta otettu ”vanha ruoka” on täysin syömäkelpoista kuukaudenkin päästä. Ainakin miun vatsani tykkää, ehkä jonkun toisen ei.

Lisäys klo 21.38. Kuka sen määrittelee lopulta, mikä on parasta ennen jotain päivämäärää? Eikös tuo ole vain mielipide ja makukysymys. Hyvää ruokaa se kaikki on paljon kauemminkin.