Mitä on joulu?

”Joulu juhlista jaloin, vappujuhlista nelinkontin”, kuuluu tuttu sanonta. Alkuosaan voitaisiin liittää sanaleikinomaisesti, kallisarvoinen, tärkein, paras. Toki se tarkoittaa kristikunnalle vuoden tärkeintä tapahtumaa, jalointa. Sanarikas suomenkieli on mukana ja tuossa muodossa tarkoittaa jaloillaan pysymistä. Nykyisiin jouluihin edelleen liittyy yhtä vahvasti alkoholi kuin Vappuunkin, valitettavasti, eivätkä kaikki pysy enää omilla jaloillaan.

Joulun pitäisi olla rauhan juhla, sen pitäisi tarjota ihmisille rauhoittumista perimmäisten kysymysten äärelle. Joillekin se merkitsee Raamatun sanomaa Jeesus-lapsen syntymästä, toiselle materiaa valtavan tavaramäärän muodossa. Jollekin se merkitsee vain vapaapäiviä työstä ja että kaikki muu on täyttä hömppää. Kaikilla on oikeus omaan tapaansa. Väkivalta on tullut mukaan perheisiin ja rauhoittaminen on sitten viranomaisten asia. Toivottavasti tällaiset tapaukset vähenevät.

Aikamääre – vuosi – on taas kohta historiaa ja päättyy jouluun ja koululaisilla joululomaan. Kuinka nopeasti vuosi livahtaakaan! Viimeinen kuukausi on yhtä kaaosta, harjoitellaan jouluohjelmia, pidetään pikkujouluja, komerot täyttyvät valtavista lahjapakettimääristä. Lehdet mainostavat tarpeellisiksi vaikka mitä ja tarjousten perässä juoksu vain kiihtyy. Raha näytteleekin melkoista osaa, useimmiten vielä luotto-ostot saavat kansalaiset hurmokseen, kun saa maksuaikaa. Kuitenkaan tulot eivät lisäänny ja siinä sitten ollaankin melkoisessa velkakierteessä.

Erilaiset kierrätyskeskukset ja käytettyjen ja hyväkuntoisten tavaroitten kaupat pursuvat täysin uusiakin ja käyttökelpoisia tuotteita. Ainut huono puoli on kuulemma, että ne ovat kaikki lähestulkoon vanhanaikaisia. Tuo ei pidä mielestäni paikkaansa. Kaikilla tavaroilla on tarpeensa ja kiertonsa uusiokäytössä, jota kannattaa harkita, sillä niin moni tavara menettää arvonsa parin käytön jälkeen, mutta joillekin se on ainut mahdollisuus hankkia. Olisikin syytä miettiä tuotteitten käyttöarvoa rahallisen arvon sijaan.

Ruoat kuuluvat myös jouluun ja markkinat pursuvat vaikka mitä. Ylensyönti aiheuttaa terveysongelmia, joskus jopa peruuttamattomia. Terveellisesti voi syödä vähemminkin, mutta siitä huolimatta jouluisesti.

SUMMASUMMARUM: Joulu on tunnetila, muistoja tulvillaan ja sen saavuttamiseen ei tarvita taloudellisia uhrauksia. Kynttilä, kenties pieni kuusi ulos tai sisälle, rauhallista musiikkia. Käynti kirkossa, hautausmaalla, ulkoilu. Niistä löytyy joulu, itsellenikin, vaikka tätä vuotta sävyttääkin siirtyminen loppuvuodesta uudelle vuosikymmenelle. Se on vain tilastollinen tosiasia, kun vanhenemista en vielä ole itsessäni havainnut, kenties ympäristö on, muttei se häiritse. Saada tuottaa iloa lauluilla, tuo samalla itselleni ilon ja rauhan sydämeeni, eikä siihen tarvita kuin aikaa ja tilanne.

Jospa ihmiset rauhoittuisivat ja nauttisivat elämästä, joka on ainutkertainen muuallakin maailmassa ja jättäisivät sotimiset ja sanaharkat, kun eivät ne johda mihinkään. Valta on vain liian makeaa ja kun voimat loppuvat, niin otetaan aseet, jotka ovat heikkojen tapa pönkittää olemassaoloaan ja omaa egoaan.

Toivotan samalla rauhallista joulun odotusta ja kiireetöntä loppuvuotta. Mitä ei tänä vuonna ehdi tekemään, ei hätää. Kun aamuisin herää elävänä, aina on uusi mahdollisuus tehdä. Aikaa on!