Mitä on olla itsenäinen?

Luen juuri kirjaa Svinhufvud ja Itsenäisyyssenaatti ja samalla vertailen tapahtumia. Eipä ole kovin paljon eroa tilanteissa. Ensimmäisen itsenäisen hallituksen perustaminen vaati paljon nopeita ratkaisuja, kun toiselta puolen oltiin edelleen sitomassa Venäjää mukaan. Onneksi ei onnistunut, vaikka ei äänestystulos kovin kauas jäänyt: 100/88.

98 vuotta rauhanaikaa ei aina ole ollut sopuisaa, kuten ei tänäkään päivänä. Viimeisten vuosikymmenten vaikutus elintasoon on muuttanut ajatukset ja pienikin luopuminen on vaikeaa, vaikkei niillä asioilla mielestäni ole niin suurta merkitystä kuin mitä ennakkoon arvellaan. Tilanne on vain vaikea, eikä kyse ole pelkästään Suomesta. Koko maailman tilanne on sekaisin. Ihmismäärä kasvaa, kaikille ei tunnu riittävän kaikkea. Alkaako maapallo olla kaluttu tyhjäksi?

Valtava määrä itsenäisiä valtioita, osa tappelee keskenään jostain. Kaikkiin ei löydy perusteltua syytä. Kun Baumgartner kohosi heliumpallollaan lähes 40 km:n korkeuteen ja kamera kuvasi sieltä maapalloa, miten kauniilta se näyttikään. Sieltä käsin ei olisi uskonut millään, mitä maanpinnalla tapahtuu. Toistaiseksi ei ole löytynyt toista samankaltaista taivaankappaletta, missä olisi samanlaista elämää. Maapallo vain yhtenä monien joukossa. Kuitenkaan ihmiset eivät ole tyytyväisiä mahdollisuuteensa elää ja hengittää, viljellä maata, kasvattaa ravintoa, juoda puhdasta vettä. Tosin aivan kaikkialla ei ole tasapuolisesti näitä kaikkia mahdollisuuksia, mutta puutteista huolimatta keskimäärin hyvää elämää vuosituhansia.

Itsenäisyyden pitäisi olla yksinkertainen asia, muttei näytä olevan. Mikä synnyttää sitten sellaisen epätasa-arvon, ettei kaikilla ole hyvä olla? Kenties haluavat enemmän ja ilmaiseksi. Sehän on tosiasia, ettei suuri osa ole koskaan tyytyväinen, vaan haluaa enemmän osaamatta yksilöidä, mitä haluaa.

Svinhufvud oli riittävän päättäväinen, samoin silloinen hallitus, eivätkä luovuttaneet missään vaiheessa. Joku kompromissi piti tehdä, muttei sen enempää. Silloinkin oli vastustavassa porukassa henkilöitä, jotka eivät olleet tyytyväisiä. Ehkä olivat epävarmoja tai sitten vain vinksallaan tsaarin Venäjään. Hyväksi onneksi Suomelle Romanovit syöstiin vallasta, eikä Venäjän uusi hallinto ehtinyt saamaan rivejään järjestykseen.

Aivan samanlaisia ”vallankumouksellisia” voimia näkyy olevan nytkin. Löytyykö taustalta jokin suurempi tekijä? Tuskin. Ehkä nykyaikainen tiedonvälitys on saanut aikaan senkaltaista joukkohysteriaa, että epäjärjestys nostaa päätään vähän väliä.

Suomi on itsenäinen, sitä ei uhkaa samanlaiset asiat kuin lähes 100 vuotta sitten, mutta siitä huolimatta maapallon asiat ovat sekaisin, ihmisten piirtämistä rajoista riippumatta.

Puhdas ilma ja vesi sekä aurinko ovat elämän ehdot ja perusta. Kilpajuoksu rahan perässä on mielestäni suurin syy yleiseen epäjärjestykseen. Joku haluaa enemmän, vaikka tulisi hyvin toimeen vähemmälläkin. Ennen ihmiset olivat tyytyväisiä vähempäänkin. Nyt tuntuu, ettei mikään riitä.

Maan hallitus on nyt lähes yhtä tiukalla, joten ihminen ei ole muuttunut miksikään. Onneksi on itsenäinen Suomi, vaikka jonkun mielestä muut päättävät Suomen asioista.

Vastaus kysymykseen Mitä on olla itsenäinen: Silloin kun ihminen on omaan elämäänsä tyytyväinen ja saa itse päättää tekemisistään. Omalla kohdaltani voin sanoa, että olen itsenäinen ja tyytyväinen ja keskityn vain oman elämääni. Toivottavasti mahdollisimman moni tuntee samaa. Väkivalta ei ole koskaan mikään ratkaisu.