Miten pääsikään käymään?

Koko talven riitti keskusteluja ja vaatimuksia koulujen kesäloman uudelleenjärjestelyksi. Vaativimmat ajatukset olisivat siirtäneet loman alkua kahdella viikolla, kun ”kesäkuun alku on muutenkin viileää!”

Miten tässä pääsikään käymään tänä vuonna, että kesän alku yllätti housut kintussa jo toukokuussa. Ennätyshelteet, lumista on enää muistot jäljellä, koivut tekevät vauhdilla lehteä, mustikan varvuissa olin havaitsevinani pieniä kukinnan alkuja. Kesä tulee täyttä päätä, eikä toukokuu ole vielä edes puolivälissä.

Muistan muutaman kymmenen vuoden takaa, kun Kaavilla Koposen Suli järjesti viimeiset hiihtokisat Äitienpäivänä. Ja se oli sitä aikaa, kun kesä teki tuloaan lähes normaalisti.

Yläkerran isäntä kuunteli tarkalla korvalla koululaisten ja erityisesti opettajien ja Kouluhallituksen vaatimuksia kesäloman siirrosta ja päätti yllättää. Vai yllättikö todella?
Tuskinpa vaan, sillä onneksi, sanon vielä: ONNEKSI sääasiat ovat sellaisia, joihin ei sen paremmin tavallisen kuolevaisen kuin korkeastikoulutetunkaan voimat riitä siirtelemään ja muuttelemaan mieleisekseen.

Kuinkas nyt sitten lapsukaiset? Joko heihin iski se kuuluisa kevät- ja kouluväsymys, kun olosuhteet ovatkin opetuksen kannalta kenties liian lämpimät. ”Ei jaksa”, on tällä säällä usein kuultu vastaus ja monta kertaa päivässä.

Eiköhän sovita niin, että suomalainen koulukulttuuri pidetään siinä rytmissä, joka tähänkin asti on ollut. Vaatimuksiaan ilmituoneet tahot eivät näköjään tienneet ollenkaan, millainen säätila tulee olemaan jo toukokuussa läpi Suomen, kun ehdottivat kesäloman siirtämistä kahdella viikolla eteenpäin. Näillä keleillä olisi varmasti suotavaa, että koulujen loppumista olisi aikaistettu sillä kahdella viikolla.

Tämä kaikki todistaa ja osoittaa, ettei poliittisia, eikä muitakaan päätöksiä kannata koskaan sitoa joihinkin menneisiin säätietoihin. Niillä ei ole mitään tekemistä tämän vuoden toukokuun ja tulevan kesän säillä. Se yhteinen piirre luonnollisesti on, että neljä vuodenaikaa on edelleen paikkansapitävä tilanne täällä Pohjolassa. Eikä se tule miksikään muuttumaan vai … kukapa sen tietää. Vannomatta paras!

Hyvää kesää vaan kouluihin, opiskeluinto on syytä pitää korkeana vielä parit viikot. Kyllä se sitten helpottaa, vaikka olisikin mukava nyt näin kesäkeleillä lojua rantsussa. Eikö vain?!