Monta riippuvuutta ratin takana

Ihminen on tapojensa orja. Ajotaitoa kun kertyy, niin silloin mielestään voi tehdä vaikka mitä, kun ”kyllä tämä pirssi pysyy käsissäni ja pystyn keskittymään täysin ajamiseen”.

Ehkä se on jossain tapauksessa monelta onnistunutkin eväitten syönnistä alkaen: puhelut, viimeaikojen piikitykset ja päissään ajelut, älypuhelimien käytön ja jos vaikka mitä. Joku jenkkihän oli rakastelutkin ajon aikana.

Epäilyttää kyllä vahvasti, mutta jossain tapauksessa nuo kaikki voi autossa onnistua … parkkipaikalla ja pysäköitynä. Puhelimen käyttö pelkkänä puheluna voi viattomuudessaan onnistua tai sitä ainakin paljon harrastetaan.

Aina, kun ajatus karkaa nälän tai puheripulin puolelle, se on poissa ajamisesta. Näin se yksinkertaisesti vain on.
Kun olet menossa jonnekin ja siulla on siellä perillä jokin tapahtuma, niin ihmisen aivot työskentelevät niissä asioissa ja tarkkaavaisuus laskee. Jos ja kun pystyy pitämään ajatukset vain siinä hetkessä, kun ajat, niin turvallisemmin pääsee perille.

Mitä tulee sitten päihtyneenä ajoon, se on täysin tuomittavaa. Kysehän ei ole muusta kuin että tuo kuljettaja ei ajattele kuin itseänsä, vähät välittää muista tiellä liikkujista. Alkoholijuomien käyttäjiltä pitäisi mielestäni vaatia 0-toleranssia. Joku väittää pystyvänsä ajamaan oluen-parin jälkeen, mutta uutisointi kyllä kertoo aivan muuta. Kai sitä pystyy ajamaan, kun on riittävän leveä ajoura edessä yksityispihalla, missä ei ole muita lähelläkään. Yleisillä teillä liikkuminen on aivan eri asia.

Kun kyydissäsi on lapsia, niin miten kuljettaja silloin käyttäytyy? Siitäkin on valitettavia esimerkkejä. Ajorytmi sekoaa, kun ajaessa komentelet tai kohennat lasten nautintoja. Hetken vilkaisut saavat auton ajosuunnan muuttumaan ja silloin ollaankin hatelikossa.

Eräs pinttynyt tapa on myös, kun tutulla porukalla ajetaan ja kuskia kiihdytetään tai viihdytetään tai kuskin pitää alkaa näyttämään ajotaitoaan. Useimmiten ajotaito ei niissä tapauksissa ole kovin vakuuttava eikä vanha, mutta kun kaverit …

Onhan sitä itsekullakin silloin tällöin tapoja ajon aikana, ovat kuitenkin jääneet pois ja on syytä karsiakin. Kun ei olla itsekseen liikenteessä. Lisäksi metsän riista, joka kulkee omia reittejään tai kuten porot, jotka majailevat tieurilla siinä, missä tuntuu heistä itsestään hyvältä. Muuan mies Juuassa väisti oravaa, jäi katsomaan taustapeiliinsä, miten oravalle kävi. Samassa ajosuunta muuttui, törmäsi tieltä puuhun ja kuljettaja kuoli siihen paikkaan.

Onhan miulle itsellenikin käynyt tilanne Joensuusta etelään, kun jänis jäi takajalkoineen alle, peilistä vilkaisin, mutta kun ajoin pitkässä letkassa, oli vain heti keskityttävä ajamiseen. Varmasti luonto hoiti omansa. Ei se mukavalta tuntunut, muttei sille mitään voinut, vaikka kuinka olin keskittynyt ajamaan.

Jos ajamisen aikana on keskittynyt aivan muuhun, kolaririski on melkoinen ja useimmiten hengelle hupa.

Siis, mikä on arvokkaampaa kuin elämä? Ei ainakaan mikään ylimääräinen harrastaminen autossa ajon aikana. Pinttyneistä tavoista olisi hyvä päästä eroon. Riippuvuussuhde on vaarallinen kaikin tavoin, joten kannattaa pysäyttää auto, eikä ainakaan liikkeessä ollessaan. Päihderiippuvuus on luku sinänsä, se on aina vaarallista kaikille.

Jätä kommentti

*