Muodin orjat ja persoonallisuus

Ei siihen kovin kummoista ajattelua tarvita, kun joku hiphepponen ottaa päällensä vanhat kuluneet ja risat farkut ja hilluu yleisön edessä ja kuvissa polvet riekaileina. Jo ovat herkimmät matkimassa ja repimässä ehjiä vaatteitaan, ärhäkimmät ja rahaa ajattelevat valmistajat repivät ehjät farkut jo tehtaalla valmiiksi.

Onko Suomessa noin huono taloustilanne, ettei ole varaa ostaa ja pitää ehjiä vaatteita? Tuollaisen käyttäytymisen matkimiseen ei kyllä aivotoiminnassa ole mitään merkkiä minkäänlaisesta liikkeestä. Solut ovat kuolleet tai sitten niitä ei ole missään vaiheessa edes kehittynyt.

Joku nauraa räkäisesti ja se on tehtailija, joka suoltaa risoja vaatteita ja joista sitten maksetaan mansikoita litrasotalla. En voi käsittää, mitä tuossa on nyt jotain erikoista tai hienoa. Ei tuo käy edes kunnon kapinoimisesta. Säälittää enemmänkin. Pelkkää apinoimista!

Toinen asia, mikä säälittää, on kun kuljetaan olemattomissa pitkissä kalsareissa, joita välihousuiksi nimitetään vai mitä lie legginsejä paljain nilkoin ilman sukkia. Tuuli puhaltaa vaatteista läpi, nilkat jäätyvät, verenkierto heikkenee, vilustutaan ja palellaan. Kun ei tarvitsisi kuin käyttää järkeä ja pukeutua lämpimästi, eikä matkia jotain hörhelöä. Nämä esikuvat eivät tunne mitään vastuuta pukeutumisessaan tai sitten ovat itse niin yksinkertaisia, etteivät tajua.

Kyllä minkäikäisen ihmisen tahansa pitää osata pukeutua olosuhteitten mukaan ilman, että joku osoittelee sormella ja vihjailee vanhanaikaiseksi. Tuo on todella typerää ja säälittävää.

Eihän ne vaivat nyt tunnu, muttei siihen mene kovinkaan monia vuosia, niin alkaa tuntemaan kehossaan erilaisia oireita. Ja yhteiskunnan piikkiin, veronmaksajien kustannettaviksihan ne lopulta kaatuvat.

Muotiguruille neuvoksi: Järki käteen ja lopettakaa hölmöilyt ja suunnitelkaa kunnon vaatteita. Ihminen on ainutkertainen eläväinen täällä maapallolla, eikä kaikkialla eletä jatkuvaa kesää.

Mitä tulee sitten persoonallisuuteen, siinäkin on hyvä tuntea rajansa. Viimeisin tilannehan syntyi älyttömän pitkistä kynsistä: työpaikka ja terveys menivät ja maksettavaa muutama kymmenentuhatta euroa työnantajaa vastaan käräjöinnistä. Sen sijaan persoonallisuus ei olisi kärsinyt tipantippaa, jos olisi suurimman osan kynsistään lyhentänyt, kyennyt hoitamaan työnsä kunnolla ja säilyttämään työpaikkansa. Kaiken lisäksi toisen käden työkyvyttömyys on sitä tasoa, ettei uusista työpaikoista ole varmasti ylitarjontaa.

Yhteiskunnan piikkiin uudelleenkoulutettavaksi keski-ikäinen ihminen ja vain siitä syystä, että olisi kynsiään lyhentänyt persoonallisuuden siitä kärsimättä. Kaikki työt eivät ole edustustehtäviä. Suurin osa on työturvallisuuden vuoksi hyvinkin tarkkoja. Pitkille kynsille ei ole monessakaan tehtävässä muuta työtä kuin esitellä niitä tai sitten aikoinaan Speden elokuviin tekemään kynsilaukkaa!

Järkeä voisi käyttää, kun oletan, että keskivertoihmisellä sitä on aivan riittävästi. Elämä on valintoja täynnä ja huonosta valinnasta kärsii koko elävä ruumis ja koko tulevaisuus.

Persoonallisuuteen eivät kuulu asiakaspalvelutyössä oleville lippaniskassa tai lakki päässä sisällä oleskelu, mikätahansa pukeutuminen tai käytös. Niihin törmätään jatkuvasti. No, siitä kärsivät ne, jotka niin kuvittelevat.

Lakki ei ole sisäpäähine, ulkovaatteissa oleskelu sisätiloissa ei myöskään. Niin se vain menee.

Kannattaa miettiä siinä vaiheessa, kun työ alkaa kiinnostaa ja tulee metsästä ihmisten ilmoille.

Yhtälailla ehjät ja asialliset vaatteet edistävät työnsaantia joutumatta luopumaan minkään vertaa persoonallisuudesta. Jos ei pitkistä kynsistä, lippiksistä ja risoista vaatteista pysty luopumaan, niin itsehän siitä kärsii. Turha on tulla valittamaan kenellekään sen jälkeen. Elämä on valintoja täynnä ja joskus on hyvä luopua jostain ihmeperiaatteista, jos aikoo elämässä selvitä eteenpäin.

Hienohelmoja ja matkijoita on myös maailma täynnä. He, jotka pystyvät elämään omaa elämäänsä edelläesitetyin käyttäytymis- ja pukeutumisnormein, menestyvät kuitenkin parhaiten. Eikä kyse aina ole rahasta.

Legginsitkin ovat kuntosalivaruste, eikä mikään ulkoiluvaate. Vilukissoja näkyy kuitenkin katukuvassa, kun ei älytä pukeutua lämpimästi, vaan pitää miellyttää kavereita ja kuvitella itsestään sorjavartaloista suosikkiesiintyjää.

Eikä nuo legginsit, risat farkut, paljain nilkoin ja lippaniskassa ole enää edes muotia. Tuo on niin vanhanaikaista kuin olla ja voi. Ja pitkät kynnet … se jos mikä on tyhmyyttä varsinkin, jos menettää terveytensä ja työpaikkansa. Kynsien lyhentäminen ei ole edes kustannuskysymys.

Saattaahan tästä äläkkä nousta, mutta ne älähtävät, joihin kalahtaa. Niin se on aina ollut.