Muotiko uhkaa terveyttä?

Milloin pakkaset paikkuu tai tuisku käy, sillä ei ole merkitystä siihen, kuinka suuri osa nuorisosta ja mielestään muotitietoisista aikuisistakin pukeutuu.
Valtava mainosrumba puree heikkopäisiin, jotka mainoskuvia katsomalla näkevät itsensä niissä huomioimatta ollenkaan, millaiset olosuhteet ulkona on. Olemattomissa puseroissa tai pillikinttufarkuissa kuljetaan pakkasella tai viimassa lähes napa paljaana, kun ei uskalleta pukeutua sään mukaan. Silloin olisi kavereitten mielestä mamis. Ei se kaveri kuitenkaan kenenkään toisen terveyttä kanna, vaan jokainen on vastuussa itsestään.
Lakit, hatut, myssyt, pipot ja mitä nimikettä päähineestä käytetäänkään, eivät tunnu sopivan varsinkaan nuorten naisten päähän, kun olematon kampaus kärsii tai näyttää ihan hoopolta. Sitten kärvistellään ja täristään, mutta ollaan vain kuin ei palelisi yhtään, ettei kaverit nauraisi.
Kylmänsietokyky on henkilökohtainen, eikä sitä voi kenellekään toiselle antaa tai lainata, joten kannattaisi elää siten, että on talvella riittävä pukeutuminen.
Ei tämä muotitietoinen hienostelu ole pelkästään nuorison tapa. Kaupungeissa varsinkin näkee jos jonkinlaista hiihtelijää olemattomissa vaatetuksissa, kun pitää olla muodinmukainen. Valtaosa suunnitelluista vaatteista on etelän olosuhteisiin valmistettua ja sinne, missä on ikuinen kesä.

Kaupat ja suunnittelijat tekevät työtään, pelkkää bisnestä, vähät välittämättä muusta, kunhan vain saavat myytyä hyllyt tyhjiksi. Kirkuen sitten juostaan ”viimeisen muodin mukana”. Kannattaisi katsoa peiliinkin, miltä ne itsekunkin päällä näyttävät. Piilokameraan saisi todella hyviä otoksia.

Suomi kuuluu edelleen arktiseen vyöhykkeeseen, jolloin kesällä on lämmintä ja talvella kylmää, vaikkei nykyisin aivan selkeää rajaa ole. Vahvistakaa itsetuntoanne, hylätkää kavereitten arvostelut, sillä kateellisiahan he ovat, kun heitä vaivaa heikko itsetunto.

Oman terveytensä hyväksi kannattaa panostaa, ei sitä kukaan muukaan kenenkään puolesta tee. Kaikenlainen hienostelu ei ole paikallaan, vaan olosuhteiden mukainen pukeutuminen. Ei ne kaikki vaivat nuorena tunnu, mutta ei siinä mene moniakaan vuosia, kun heikko talvipukeutuminen alkaa tuntua terveystilanteessa monenlaisina vaivoina, jotka hoitamattomina aiheuttavat todellakin vakavia ongelmia.
Naurettavammaltahan se näyttää, kun koettaa näytellä kovista ja että muka tarkenee pakkasessa avopäin ilman käsineitä, pusero tai takki avoinna nappaskengässä ilman alusvaatekerrastoa. En usko, että Suomesta todellakaan löytyy sellaista henkilöä, joka ei talvella kärsi liian muotitietoisesta kevyestä tai puutteellisesta pukeutumisesta. Ja yhteiskuntahan se maksaa kaiken, kun tarvitaan apua itseaiheutettuihin terveysongelmiin. Ei ne rahat taivaalta lentele, vaan jokainen kansalainen niihin talkoisiin osallistuu.