Muovi ei ole syyllinen, vaan ihminen itse

Viime aikoina kovasti syytetty muovi kaikissa eri muodoissaan on leimattu syylliseksi kaikkiin mahdollisiin luonnonkatastrofeihin, mutta sanon, että AIVAN SYYTTÄ.

Pitää mennä muovin alkuasteille, kun se kehitettiin. Kukapa sen kehitti: Ihminen.
Sitten seuraava kysymys: Kuka sitä käyttää milloin missäkin suojana: Ihminen.
Kolmas kysymys: Kun tuotteen ostaa kaupasta, niin kuka sen päältä poistaa muovia sisältävän suojuksen: Ihminen.
Neljäs kysymys: Kenen pitäisi laittaa tuo muovisuojus asianmukaisiin keräyspisteisiin tai -astioihin:Ihmisen.
Viides kysymys: Kuka heittää muovia sisältäviä suojuksia pitkin luontoa, vesistöjä jne. :Ihminen
Kuudes kysymys: Kuka tupakoi?: Ihminen
Seitsemäs kysymys: Kenen pitäisi laittaa poltettu tupakan tumppi asianmukaiseen astiaan? : Ihmisen.

Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka ja aina törmätään samaan vastaukseen: Ihmiseen, jonka valistuneena ja ajattelevana olentona pitäisi osata huolehtia omat muovia sisältävät jätöksensä asianmukaisiin paikkoihin.

Ei sen enempää kuin että jokainen huolehtii VAIN OMISTAAN, ei naapurinsa, tuttunsa, vaan vain omistaan sen mukaan kuin on kykenevä tekemään tuon. Jos on lupautunut huolehtimaan heikkokuntoisen vanhuksen osalta tai muusta syystä, se on eri asia. Silloinkin on vain tehtävä se, minkä on luvannut.

Kuinka näin yksinkertaista asiaa ei niin sivistynyt nuori tai minkä ikäinen tahansa, kykene toteuttamaan? Ostetaan älykännyköitä ja jos jonkinlaisia vimpaimia, muttei kyetä jätteitä viemään asianmukaisiin paikkoihin.

Festivaalialueet ovat räikein esimerkki tästä kaikesta: Roskaa on pitkin aluetta, muovia, tupakantumppeja ja kaikkea mahdollista muoviakin sisältävää, eikä tuollainen sivistyneenä itseään pitävä osaa sen vertaa huolehtia omista roskistaan.

Turha on muovia syyttää, sillä se on todellakin ihmisen keksintö ja mielestäni parhaimmasta päästä. Ihmisen aivoja ei ole kuitenkaan ihminen itse kehittänyt, vaan ne on saatu syntymälahjana, kukin sellaiset kuin on ”kaupan hyllyssä” sattunut sillä kertaa olemaan tai sitten perintökaluina. Vähän käytettyinä, mutta päällisin puolin siisteinä.

Kun kukin maapallon omista asioistaan huolehtiva ihminen ottautuu asiaan, niin muoviongelma häviää. Ei hetkessä, mutta vuosien myötä. Ei siihen tarvita mitään muita keksintöjä tueksi.
Maapallo puhdistuu ja luonto siistiytyy ja voi hyvin eläimistä ja kaloista alkaen.

Ryhtiliikettä olen aiemminkin vaatinut, nyt on korkea aika herätä todellisuuteen ja alkaa tekemään asioitten eteen pieniä ja yksinkertaisia asioita. Ne lähtevät jo tupakantumpeista tai karkkien käärepapereista. Nyt jos koskaan!

Jos mikään muu ei auta, niin viimekädessä tehdyt kalliit dna-tutkimukset roskaajan henkilöllisyydestä ja sakkolappu perään, opettaa viimeisenä keinona. Mitä ilmeisimmin vain raha on se keino, jolla saadaan tämä muoviongelma kuriin! Sitäkö ihmiset odottavat, että vasta sitten? Voin sanoa, että se on turhan kallis keino kaikkien osalta. Vähemmällä selviää, kun hoitaa roskansa välittömästi keräyspisteisiin, on ne roskiksia tai suurempia astioita!

Jätä kommentti

*