Näkökulmia elämään

Mielenkiintoista on seurata oravien ja lintujen sopusointuista ateriointia lintulaudalla, joka riippuu kuusen oksassa kaukana seinästä. Silloin, kun orava on roikkumassa pää alaspäin, niin toiselta puolen talitintit käyvät siemeniä hakemassa. Kun muu luonto nukkuu, niin rusakot napostelevat lintulaudan alta, ettei mikään jää hukkaan.

Mistäköhän johtuu se, että orava on joko ahne tai sitten älykkö. Napsii posket täyteen ja juoksee vähän matkan päähän piiloittamassa maahan. Linnut sensijaan napostelevat läheisillä puun oksilla ja pyrähtävät takaisin hakemassa jokaisen suupalan erikseen.

Uusia lajikkeita ilmestyy nykyään joka talvi lämpimien ilmavirtausten mukana Suomeenkin. Onneksi on ollut suotuisia kelejä, vaikkei aivan koko talvea. Mietinkin lintujen ruoaksi myytävien tuotteitten ravintopitoisuutta. Onko se vain näennäistä? Vuosituhansien saatossa maaperä köyhtyy kaiken aikaa. Mitä se tarjoaa luonnon linnuille tai eläimille? Uudet lajikkeet tulevat lisäksi jakamaan entisestäänkin köyhtynyttä luontoa vai olenko aivan väärässä?

Nythän taitaa olla ihmisten kohdalla sama virtaus, kun etelänmaista tulevat pakolaiset tulevat jakamaan entisestäänkin köyhää valtionkakkua. Sama tilanneko? Siltä se vaikuttaa.

No, kuinkas ennen tehtiin ja mitenkäs se Saarijärven Paavo? ”Pannaan leipään puolet petäjäistä, veihän naapurimme touon halla”. Näin tehdessään ihminen jakaa myös ruoan ravintoaineet ja ruoka on entistä ravintoköyhempää. Näinhän tämäkin menee.

Ihminen on mielestään nykyisin ahneuksissaan(?) viisastunut ja älykkyytensä ansiosta lähtenyt todellakin etsimään luonnosta ravintoaineita ja purkittaa niitä, tarkastelematta sen tarkemmin, kuuluvatko kaikki ihmisen ravintoketjuun. Syntyvät siis synteettiset eli keinotekoiset ravintoaineet, joilla sitten koetetaan huijata elimistöä, vaan kuinka käy todellisuudessa?

Eipä elimistöa niin vain huijatakaan. Se on paljon viisaampi kuin kukaan ihminen. Se tunnistaa vain ja ainoastaan sellaiset ravintoaineet, mitkä hajoavat elimistössä ja imeytyvät kunnolla. Keinotekoisen osa on aina huono: Se jää ihmettelemään vatsaan, että minnekä ne leivän ravintoaineet oikein katosivatkaan ja miksi meitä poloisia vain huijataan. Samoin näyttäisi näköjään toimivan myös tuo maahanmuuttovirta. Ihmisiä kuljetetaan eri kulttuureista aivan uusiin olosuhteisiin. Odottavat orpona päätöksiä ja että mitä tapahtuu. Aikaa kuluu, kiireisimmät koettavat oikaista lain väärälle puolelle ja joutuvatkin karkoitetuiksi ennenkuin saivat kunnolla edes nauttia uudesta ilmanalasta.

Siellä elimistössä niillä keinotekoisilla ravintoaineilla on sama kohtalo. Ennenpitkään nekin aiheuttavat terveydessä outoja oireiluja, joihin ei tunnu löytyvän mitään järkevää syytä. Ovat siellä elämän tukkona estämässä puhdasta ravintoa kulkeutumasta niihin tehtäviin, mihin niillä on oikeutensa.

Aika mielenkiintoinen yhteensattuma tai vertaus, eikö vain? Niin se vain on. Ainut ryhmä ovat hyötyeläimet, lehmät, lampaat jne. joille on määräys päivittäiseen ravintoon. No, teollisuus toimii bisnes – periaatteella ja niillekin syötetään keinotekoisia aineita, kun niitten tuottaminen on halvempaa. Sitten osa niistä saattaa kuitenkin koitua ihmiselle haitaksi erilaisten jatkuvien haittavaikutusten kautta. Puu ja jäteöljy sisältävät myös ravintoa, mutta kuinkas kuuluisalle ”Nilsiän sheikille” kävikään, kun koetti myydä mineraaliöljyä ravintotuotteena?

Sen paremmin ei selvinne viljakaan, kun maaperään kylvetään keinotekoisia ravintoaineita ja lannoitteita ja sitten maaperän tuottaessa uutta satoa, siirtyvät raaka-aineista ruoka-aineisiin ja ihmisen elimistöön. Ahneudella siis ei ole rajaa. Halvemmat tuotteet osoittautuvatkin monta kertaa kalliimmiksi. Aivan samoin pakolaiskysymysten ratkaisut.

Yhteiskunta sairastuu, valtion viranomaiset saavat taas uusia tapauksia tutkittavakseen. Aivan sama tilanne ihmisen terveyden suhteen ja yhtälailla eläinkunnan osalta. Mitä halvempi tuote, mitä ravintoköyhempi ruoka, sitä sairaampi ihminen. Ja taas etsitään uusia keinoja selvitä syntyneestä tilanteesta. Jatkuvaa noidankehää.

Mikä ratkaisuksi? Tuotetaan puhdasta ruokaa ilman kemikaaleja. Sillä pysyy ihminen terveempänä. Kuinkas pakolaiskysymys? Etsitään nopeita ja terveitä vaihtoehtoja löytää todelliset avuntarvitsijat ja auttaa heitä elämään uudessa kulttuurissa.

Halpa ei ole hyvää, sillä ne tehdään vain näköistuotteiksi tai raakaa bisnestä, eikä pyritäkään lopullisiin ja varmoihin, rahassa mitattuna hetkellisesti kalliinpiin, mutta pysyvämpiin tuloksiin.

Ihmisen elimistöä ei siis voi huijata, ihmistä näköjään voidaan, vai miten on? Lopputulos on tietenkin sama, kun kukaan ei ole jäänyt pysyvästi elämään täällä. Tulevien sukupolvien elämä olisi vain siedettävämpää, kun ei ahneuksissaan tuhota hyvää elämää.