Nokka pystyyn, Reiskat!

Kukahan Reiska tästä älähtää? Ei se mitään, sillä ne reiskat, jota tällä kirjoituksellani tarkoitan, ei puhu eikä pukahda. Jaa, mistä sen tietää? No, siitä, kun nämä ovat niitä jalassa pidettäviä. Sen sijaan moni jalassaan pitävistä on kompuroinut ja älähtänyt.

Tossuista tulee vanhemmiten turvallisuusongelma siitä syystä, että sileät pohjat eivät sovellu talviaikana ulkokäyttöön mitenkään. No, ehkä sen verran, jos hangessa kahlataan, mutta kovilla ja lumisilla teillä toinen tossu vie yhteen ja toinen toiseen suuntaan. Ja sitten tulikin lähtö eteen tai taakse. Jos ei ole pipoa eikä kypärää päässä, niin ohimossa tai takaraivossa on lommo, jota ei plastikpaddingilla paikatakaan. Sisällä on tietenkin mukava kulkea, mutta vahatulla tai lakatulla lattiapinnalla voi käydä aivan samoin, joten ei tämä taida sen turvallisemmaksi muuttua, paitsi silloin jos on matot lattialla. Mutta …

… toinen tilanne syntyy, kun keula alkaa irvistelemään. Kärki jostain syystä irtoaa liimauksestaan ja tarttuu kiinni mm. mattoihin. Silloin tulee yleensä mahtava etukeno, joka päättyy mahalaskuun suorin vartaloin. Siinäkin useimmiten käy pahasti.
Ja kun matot kuuluvat suomalaiseen sisustukseen, niin ilman mattoja on kuin asuisi keskentekoisessa talossa.

Kyllähän perilliset varmaankin ottavat asian puheeksi ja poistavat matot, mutta kun eivät itse asu samassa, niin ennemmin tai myöhemmin ne ilmestyvät takaisin lattialle.

Pohjan voisi kärjestä venyttää vähän ylemmäs, niin tuo etunojapunnerrus jäisi vähemmälle, eikä tossu enää ottaisi kiinni mihinkään yllättävästi.

Sitä se tuo tarkoitti siis, kun otsikossa mainitsin: Nokka pystyyn reiskat! Mikseipä joku Reiska voisi omaa itsetuntoaan kohottaa ja kohentaa ryhtiään nostamalla nokan pystyyn. Tosin kaverit saattavat luulla Reiskan voittaneen lotossa, eikä enää ole tuntevinaankaan entisiä kavereitaan. Näitä Reiskoja on varmasti tosi harvassa.

Tossut sen sijaan paranevat, jos tuo vain olisi teknisesti mahdollista. Jalkapallokenkinä ovat oma tapauksensa. Siinä voi saada ohimoon pallon sijasta tossun, muttei siinä käy mitenkään. Kunhan tussahtaa keskelle koukkunokkaa. No, se on taas toinen juttu.

Ovathan ne lämpöiset, joten sekin puoltaisi tossujen käyttöä, kunhan vain nostaisi nokan pystyyn.