Tuppisuut savolaiset, ääntä!

Savolaisetko hiljaisia? Ei ehkä silloin, kun pitäisi. Silloin kun saisi käyttää ääntään, niin silloin ei saada sanaa suustaan.
Ei varmaan aivan tavallista, mutta lähes kuitenkin. Miksi nyt sitten saa käyttää ääntään? Ne, jotka eivät saaneet lippuja jääkiekon SM-finaaleihin, ehkä eivät saa kotonaan huutaa, mutta hallille menijät. Heiltä jopa toivotaan sitä.
Hallissa on kyllä tunnelmaa silloin, kun on tauon paikka tai kun kotijoukkue menestyy ja hyökkää. Mutta silloin, kun eniten kannustusta kaivattaisiin, silloin kun kotijoukkue ei tahdo saada mitään aikaan tai vastustaja pyörittää mennen tullen. Silloin koko kotikatsomo on hiljaa. MUTTA SILLOINHAN JUURI KAIVATAAN SITÄ KOVAA ÄÄNTÄ JA KANNUSTUSTA, ETTÄ OTTELU KÄÄNTYISI KOTIJOUKKUEELLE!

Tuo on ollut tyypillistä Savossa sen ajan, mitä täällä olen elänyt, yli 40 vuotta. En ymmärrä, miksi kotikatsomo istuu hiljaa ja murjottaa, kun entiten tarvittaisiin kannustusta. Silloin ilo ja riemu on katossa, kun ottelu sujuu muutenkin hyvin.

Pahinta, mitä voidaan tehdä ja useasti jopa tapahtuu on se, että osa katsojista lähtee kesken pelin pois, ”kun ei ne kuitenkaan pärjää” – mentaliteetilla. Miksi lähtevät, kun ovat maksaneet täyden lipun hinnan? Siksikö, ettei tarvitse sitten ruuhkaan jäädä vai siksi, että kotijoukkue on häviöllä, eikä uskota enää sen nousevan edes tasoihin varsinaisella peliajalla?!

Kuinka monta kertaa onkaan joukkue noussut tasoihin viimeisen minuutin aikana ja lopulta voittanut. Tuo ennenaikainen lähtö on pahinta, mitä kotijoukkueen osalle katsojilta osoitetaan. Ja kun pitäisi kannustaa viimeiseen sekuntiin saakka. Sen vuoksi valtaosa sinne hallille hakeutuukin.

Nyt, kun Kalpa ensimmäisessä Kuopiossa pelattavassa finaaliottelussa taistelee SM-kullasta, niin toivon, että jokainen iikka on äänessä ja kannustaa, meni ottelu miten tahansa ja ettei kukaan lähde pois hallista ennen loppuvihellystä! Nyt saatte tuntea sellaista, jota ei pariin vuosikymmeneen ole Kuopiossa koettu, joten nauttikaa kaikki siellä hallissa jokaisesta sekunnista viimeiseen hengenvetoon ja loppuvihellykseen saakka. Kyllä sieltä parkista joutuu kotiin lähtemään ajallaan jokainen. Ei sinne ole kenenkään tarvinnut yöksi jäädä.

Nyt ääntä savolaiset! Huutakaa KalPa Suomen Mestaruuteen!