Ohisalo hörheltää jonninjoutavaa

Viimeisin uutinen peliriippuvuuden ratkaisemiseksi on ministeri Ohisalon ehdotus siirtää pelit kauppojen auloista jonnekin. Minne, sitä hän ei kertonut.

Ministeri ei vain ymmärrä sitä tosiasiaa, ettei suinkaan läheskään kaikilla, vain murto-osalla on kiinnostusta niihin auloissa oleviin pelikoneisiin.

Tuota asiaa voi verrata täysin oluitten ja muitten alkoholijuomien saatavuuteen ja käyttäjiin. Mitä kieltolaki sai aikaan? Ei käytännössä yhtään mitään.
Oluita ja alkoholijuomia mainostetaan yhtä rankalla kädellä kuin veikkauspelejäkin. Osaan ne vaikuttavat, valtaosaan eivät millään lailla. Se, joka ei halua käyttää, ei osta. Kävelee vain muinamiehinä ohitse. Se, joka haluaa, ostaa niitä vaikka joka päivä. Tuijottaa mainoksia kieliposkella, miettii, mitähän seuraavan kerran ostaisi.

Ministeri Maria Ohisalolla menee asiat nyt todella pahasti poskelleen.
Nuo kaksi asiaa ovat täysin rinnasteisia. Joillakin on rahaa laittaa laitteisiin, alkoholijuomiin, valtaosa väestöstä ei tunne pienintäkään paloa.

Kyllä ongelmapelaajien määrä on niin olematon, ettei pelikoneet ja Veikkauksen mainokset aiheuta mitään liikettä niitä kohtaan. Ongelmat ovat aivan muualla!

Kommentit

 • Peliongelmaisen läheinen.

  Alkoholin ongelma käyttäjiä on noin 10% alkoholin käyttäjistä, heidän takia loput 90% saavat kokea holhousta ja sääntelyä vaikka heidän käyttönsä onkin ”vastuullista”.
  Suomessa on n.130-170 tuhatta peliongelmaista jotka pelaavat yli 100€/kk, osa jopa kaikki tulonsa.
  Ironisinta tässä peliongelmaisten hoidossa on se että apua peliongelmaisille rahoittaa sama taho joka ylläpitää riippuvuutta, eli veikkaus.
  Samaan aikaan nämä koneet on suunniteltu välkkymään ja metelöimään niin että ne houkuttelevat heikoimpia kuin hunaja kärpäsiä.
  Koneita on myös optimoitu suuremmille panoksille ja ottamaan vastaan jopa 50€ seteleitä jolloin rahansa saa hävittyä masiinalle nopeasti, jotta uusi uhri pääsee nopeammin häviämään rahansa moolokin kitaan.
  Joten kaikki uudistukset millä nämä laitteet saadaan tylsemmiksi ja vaikeammin tavoitettaviksi ovat vain hyväksi siinä ettei uusien peliongelmaisten sukupolvi kasva ainakaan enää suuremmaksi.

 • Niinnoeekäkun

  Just noin kun peliongelmaisen läheinen kirjoitti.
  Kolumnisti ei ymmärrä koko kuvaa.
  Ei tarvii kuin puolituntia istua kirkonkylän shellin kahviossa, niin näkee tilanteen.
  Mitä eniten ihmettelen, näyttää pelaajista suuri osa olevan vanhoja eläkeläisiä.
  Ulkohabituksesta päätellen vielä niitä pieneläkeläisiä.

  Ja vielä tuo veikkauksen kaksinaamaisuus. Pelaa maltilla….

 • Eino J. (maallikkona)

  Hyvä aihe – vaikeakin – hyvä kun uskalsit tarttua!

  Ymmärtääkseni kysymyksessä on nk. aggressiivinen valtaus(yritys). No, lievimmillään (ulkomaalaisten pelifirmojen) markkinoinnin laajennus. Kaiketi tätä ei vielä ole sanottu tätä ääneen? Monet muistavat vielä Savon Sanomien nurkanvaltauksen maakunnallisilta omistajiltaan vastaavan tyylisellä kampanjalla?

  Karjalaispoika on kannassaan oikeilla jäljillä; en osaa pelata noilla ns. yksikätisillä, eräs tuttavani pelasi puolestani takavuosina pari euroa. Hänen ajanvietteisiinsä kuului myös tuo pelaaminen, lienee ollut ’rahamiehiä’ ettei pelannut viimeisiään. Pelaajathan ovat sinänsä Suomessa hyvällä asialla – Veikkaus tulouttaa rahat yhteisesti hyväksyttyihin tarkoituksiin – ei sellaisinaan voitontavoittelijoille.

  Kommentoijia mukaillen, muistan vielä sen, kun Veikko Vennamo paheksui eduskunnassa Lotto-pelin käyttöönottoa ihmismielen alhaisimpiin kuuluvia viettejä muistaakseni kuvaillen – onhan moni voittanutkin, mutta metavalliset lahjoitamme roposemme ’kansanterveydelle’. Voitto lotossa lienee sama, kuin asettaisi tulitikkulaatikon Kuopio-Siilinjärvi välille – osuminen oikeaan on ’onnenpeliä’, ja kustannuksia vaativaa. (Rahat kyllä menevät aina, milloinpa mihinkin – riippuvuuksiahan meillä jokaisella on?)

 • Hannu Musakka

  Oluet ja viinat ovat aivan samanlainen ongelma: rahat menevät hukkaan aivan kuin pelikoneitten käyttäjillä.
  Sitten tekee lupauksen, etten koske enää koneisiin, kuljen ohitse. Aivan samoin juomien käyttäjä tekee lupauksen.
  Kyse on siitä pystyykö pitämään linjansa ja lopettamaan niin pelaamisen kuin alkoholijuomien käytön.
  Se tässä juomien käytössä on vain, ettei kaikki tunnista sen olevan ongelma. Aivan kuten muuan tuttavani sanoi, kun sai lahjaksi konjakkipullon: ”En minä sitä käytä, mutta kuin vaimo tulee viikonlopuksi mökille, sen pitää saada pienet, muttei se hänelle mikään tapa ole eikä ongelma!”

  Mietin hetken. Siis ei ole tapa eikä ongelma, vaikka pitääkin huuhdella työmurheet konjakilla alas! Tuo ongelmakäyttäjien määrä, minkä joku kuvaa pieneksi, on aivan yhtä suuri kuin pelikoneriippuvaisillakin. Molemmat vaikuttavat terveyteen, sillä sinnehän ne ruokarahat valuvat, joko kurkusta alas tai sinne koneen uumeniin. Ei siinä ole mitään eroa! Molempia mainostetaan aivan yhtä voimakkaasti. Kyse on vain henkilön omasta halusta tai luonteesta, johon ei voi vaikuttaa muut kuin vain hän itse.

  Sen vuoksi ongelmaa ei poista se, että koneet hävitetään. Alkoholiongelmaa ei poistanut kieltolaki, käyttäjät tekivät itse pontikkansa ja muut kiljunsa. Olutta ja viinaksia kannetaan selkävääränä ulkomaita myöten ja jonkun mielestä se on vain seurustelujuomaa, eikä ongelmajuomista. Höpöhöpö!

Jätä kommentti

*