Omaa aikaa

Näin juuri äsken netissä mainoksen kauluksettomasta WC-pöntöstä ja vertailuna perinteisen mallin. Puhuttiin omasta ajasta siinä, ettei TARVITSE enää pestä pyttyä, kun ei ole kaulusta! Sitten ilmeisesti hän, jonka pyttyä oli kuvattu, juoksi tunturilla tai jossain maisemassa aivan kuin tuosta WC-jutusta tulisi todellakin niin paljon aikaa, että voi huidella huolettomasti.

Laskin oman huoltoni ajankäytön ja väitän, ettei edellämainittu kyseinen henkilö, kuka sitten lieneekään, säästä edes 10 vuodessa niin paljon aikaa, että se riittää lenkkeilemään pitkin tuntureita. Kyse on muutamista sekunneista kaikkineen, kun pytty hohtaa puhtauttaan.

Ihmiset opetetaan laiskoiksi. Valtaosa käyttää tuonkin löhöämiseen sohvalla kuin ulkoiluun. Hyvä, että on jaksanut vääntäytyä itse tyhjennysoperaatiolle kesken ”hyvän tv-shown. Just joo!

Samantyyppinen mainos oli tässä jokin aika sitten, kun jätettiin imuri huolehtimaan siivouksesta ja että jää omaa aikaa vaikka shoppailla ja keksiä jotain kivaa tekemistä! Tai sitten opetetaan ruohonleikkuri ajamaan nurmikot. Opetus tapahtuu ilmeisesti samoin kuin koiralle rajojen näytöt. Sitten, kun on sen oppinut, niin ei tarvitse vahtia. Ettei vaan rasitu ressukat, kun joutuvat huolehtimaan oman asuntonsa tai asuinympäristönsä siisteydestä.

Joopajoo. Ei mikään ihme, että kun nuoriso muuttaa kotoaan, niin äidille pitää soittaa joka päivä ja kysyä apua siivouksessa tai puuronkeitossa. Sukkia ja vaatteita heitetään pois sitä mukaa, kun ei tunnu kivalta, eikä kavereillakaan enää ole niitä. Nälkään ja saasteisiin varmaan kuolisivat nuo ressukat, kun ei osata pienimmässäkkän määrin laittaa omaa ruokaa. No, kaupat pursuvat valmiita ja vain mikroon, niinhän joku tietenkin väittää vastaan tätä miun ajatustani. Väittäköön!

Lopettakaa jo tuollaisten älyttömien laitteiden ja keksintöjen suunnittelu!! Rappeutetaan ihminen ja lisätään kuormaa kestää edes pientä ja olematonta vastoinkäymistä. Eipä ihme, että on lisääntyvissä määrin mielenterveyssairauksia. kun äidin kullannuput ovat niin herkkiä ja herkässä iässä ja kun ei kukaan ymmärrä heitä.

Ja kun pitää siivota tai tiskata aivan itse tai ajaa ruohikko eikä ole omaa aikaa tehdä mitään kivaa!!

Suomen kansa olisi kuollut sukupuuttoon, jos olisivat jättäneet tekemättä elämän perusasiat: polttopuut, pyykinpesun, siivoukset, ruoan laitot. Ei tullut kuuloonkaan, että kansa olisi ollut niin tumpeloa kuten nykyisin. Jokaisella oli silti omaa aikaa silloin, kun velvoitteet oli suoritettu.

Omaa aikaa? Mitähän sekin lopulta tarkoittaa? Ei todellakaan yhtään mitään. Laiskuutta sanon, laiskuutta olla tekemättä elämänsä, hygiensa, terveytensä ja kuntonsa eteen asioita, vaan kuvitellaan, että shoppailu ja lenkkeily on kaiken elämän perusta!

Ihminen tuhoaa itsensä, jos lopettaa perusasioitten tekemiset. Jos vielä käy niin, että Musk rapakon takana haluaa edelleen suunnitella robotit ajamaan autoja, ettei vaan kukaan rasittuisi ja saisi vaan istua kyydissä, niin siihen viimeistään päättyy ihmisen tarina.
Onnettomuudet lisääntyvät, kun robotit sekoavat, eivätkä osaa edes Kaavin syrjäpoluilta keskustaan kaupalle tai Inarin perukoilta Ivaloon!

On todellakin häpeällistä mainostaa mitään tuotetta tai asiaa sillä, ”ettei tarvitse tehdä” mitään, kone hoitaa ja voi lähteä vaikka rantsuun auringonottoon. Hölmöläisten puuhastelua. Entäpä, jos sillä aikaa koneeseen onkin tullut jokin vika, virta loppunut akuista, kun eihän se osaa itse laittaa edes töpseliä seinään. Tai ruohonleikkuukone on jostain syystä karahtanut kiville ja jumittunut siihen.

Sitten tulee itku, kun pitäisi ajaa ruoho, mutta kun telkusta tulee joku ”rap-show ja niin ihana cheekki”! Tuota tietenkään en voi sivuuttaa kommentoimatta: Mikä ihmeen cheek, joka ei osaa edes laulaa, kunhan vain hokee sanoja peräjälkeen saamatta itsekään selvää. Sitähän se rap on. Musiikki on taustalla, muttei se mitenkään liity sanomaan, kunhan vain laittavat kytkimet kaakkoon ja volyymit on täysillä. Se sitten on suurempi nautinto kuin puhdas koti!

Kun jo koulusta alkaen elämän pitää olla kivaa ja kun se ei sitten olekaan. Aikaa olisi tehdä vaikka mitä, mutta kun ei huvita, kun siinä voi tulla hiki tai stressiä, ettei peräti traumoja. Sitten tarvitaan kädestä kiinnipitelijää tai päästä silittäjää huokailemaan samaan rytmiin: ”voivoi!”

Opettakaa lapsenne tekemään kotiaskareet ilman palkanmaksua, siitä lähtee se elämä, jolla pärjäävät missä tahansa. Ei siellä ole aina joku huolehtimassa. Tietenkin joku tähän väittää, että rahallahan saa tekijöitä. Niin saa, mutta että tunnustaa olevansa niin tumpelo, ettei itse osaa tehdä. Se on paljon pahempi olotila. Ennemmin ja myöhemmin se kostautuu ja sitten tarvitaan psykiatria ja mielenterveyshoitohenkilöstöä ja vaikka mitä.

Ottakaa elämä omiin käsiinne, niin vähemmän on ongelmia. Vain tekijät menestyvät, muut valittavat.

Oma aika pitää laittaa kasvamaan korkoa ja se kasvaa silloin, kun opettelee pitämään omasta asuinympäristöstään huolta, eikä aina tarvitse turvautua toisten apuun ihan yksinkertaisissa asioissa, kuten esimerkiksi auton renkaitten vaihdossa tai wc-pytyn reunojen pyyhkimisessä. Kohta siellä on muuten joku harjan kanssa pesemässä ja pyyhkimässä ulostuloaukon suulta pahimpia kokkareita, kun ”se ei ole yhtään kivaa!”

Jätä kommentti

*