Onko asennevamma sairaus?

Elämässä tapaa monenlaisia ihmisiä, jotka päällepäin näyttävät hyvinkin terveiltä ja normaaleilta, jos nyt se mitään yleensäkään tarkoittaa.

Millainen on normaali ihminen? Jaloillaan kävelevä, ajatteleva, työhön pystyvä, puhuva, tunteva jne., oli hän sitten minkä ikäinen tahansa, perheellinen tai sinkku, lapsi tai aikuinen.Jostain kumman syystä sitten iskee tuo sairaus, ASENNEVAMMA!

Miten se sitten ilmenee? Esimerkiksi kauppa- tai kioskiostoksilla ja hetken mielijohteesta ostetut äkkimakeiset tai energiajuomat tyhjennetään mahdollisimman pian. Lieneekö niin paha energiapula, että on pakko nauttia heti, mutta mitä sille tyhjälle paperille tai purkille tapahtuu? Juuri kun on tyhjentänyt, niin asennevamma – sairaus oireilee heti: tyhjästä on päästävä eroon ja mitenkä muuten kuin heittämällä ne käsistään pois. Kun olo paranee, niin voimat hupenevat ja asennevamma puhkeaa kukkaansa. Eikä mikään järkipuhe tai ajatus mitenkään estä tuollaista toimintaa. Pakkauskääreet jne. koetaankin rasitteeksi ja roskaksi, kun ne hetkeä aikaisemmin olivat niin kauniinnäköisinä kaupan tai kioskin hyllyssä.

Onko kotoa saatu ohje ja tartunta tuohon sairauteen? ”Pois vain käsistä, kyllä se siellä luonnossa hajoaa” – neuvo taitaa olla yleisin. Kuinka esimerkiksi lasten vanhemmat käyttäytyvät? Ilmeisesti samalla tavalla kuin lapsensa, näin oletan. Mistäpä muualta tuo tauti tarttuu pahimmin kuin kotoa? No, kaveripiirissä pitää näyttää kovanaamaa ja karskisti vain roskat pois, missä tahansa tai minne tahansa. Siinä on todellinen kovanaama – pahimmin sairastunut asennevammaan.

Tuo oli yksi ja näkyvä esimerkki.

Toinen on liikennekäyttäytyminen, mistä joka päivä saa lehdistä lukea. Valtavilla nopeuksilla ajetaan yleisillä teillä. Kun jää kiinni ja poliisi kysyy, niin vain kohautetaan olkapäitä tai sanotaan, että se vain vahingossa kiihtyi jne. Ei muuten kiihdy vahingossa. Tuota on turha uskotella.

Sitten nämä ”gladiaattorit” kaveriporukassa kulkevat sädekehä päässään kuin sankarit konsanaan, kun uskalsivat uhmata liikennesääntöjä. Kenties vielä lähtivät poliisia karkuun ja pääsivät parhaimmillaan poliisivideolla.
Tuo jos mikä on pahimmasta päästä oleva asennevamma ja tarvitsisi psykiatrista hoitoa.

Olkoonpa ajoneuvo millainen tahansa, jokaisella pystyy ajamaan ylinopeutta ja jokainen kuljettaja pystyy olemaan noudattamatta kaikkien turvaksi olevia liikennesääntöjä ja lakeja, liikutaan sitten vesillä, maalla tai ilmassa. Asennevamma esiintyy juuri heillä, jotka eivät kykene noudattamaan esim. nopeusrajoituksia tai muitakaan liikennesääntöjä.

Ei ole olemassa mitään perustetta ylinopeuksille missään olosuhteissa. Kenties jossain sairastapauksessa, kun siihen tilanteeseen ei ambulanssia olisi kannattanut odottaa. Ainoastaan hälytysajossa olevat ajoneuvot ovat muutoin oikeutettuja ajamaan niin kovaa kuin olosuhteet sallivat ja tilanne vaatii. Muilla ei voi koskaan, eikä tule koskaan olemaankaan oikeutta tai sellaista kiirettä mihinkään, että pitää ajaa ylinopeutta. Samalla siinä vaarantaa muitten liikkujien hengen, koska aina on muita liikenteessä.

Poliisin uudet ohjeet sisältävät mielenkiintoisen seikan: Jopa 1 km:n ylitys rajoituksesta riippuen voi tuoda maksulapun. Mielestäni se on aivan oikein, koska ei sillä mitään häviä, jos ajaa rajoitusten mukaan tai vaikkapa hieman alle. Sekunneistahan niissä säästötalkoissa on kyse.

Tiedän, että tuo aiheuttaa taas turhaa pölinää, mutta mitä sillä on väliä. Ainahan iso osa valittaa vain siitä syystä, että ovat asennevammaisia eli sairaita yksilöitä ja että kaikkien asioitten tulisi olla heille sallittuja ja että kaveri ja muuthan ne tekivät väärin, eikä itse!

Aikaa ei voi laittaa säästöön. Aina voi lähteä ajoissa liikkeelle huomioiden mahdolliset ruuhkat. Viisi minuuttia aiemmin töihin, harkkoihin, urheilu- ja musiikkitapahtumiin, niin säästytään monelta harmilta.

Ihan naurattaa, kun joku ”paremman luokan kansalainen huippuautollaan” ajaa ratsiaan ja menettää korttinsa. Onko tuollainen käyttäytyminen sen väärti, että joutuu olemaan ilman ajo-oikeutta muutamia kuukausia. Ei varmasti ole!

Asennevamma vain ilmenee juuri tuollaisissa tilanteissa. Ja nuo asennevammaiset pitäisi ensiksikin ohjata psykiatriseen hoitoon kuukaudeksi, sitten ajo-opetusta autokoulussa ja uuden kortin ajaminen, ennenkuin pääsee uudelleen liikenteeseen. Muu ei tepsi. Eivät suuret sakot tai muutaman viikon tai kuukauden katko. Järeämmät keinot on otettava käyttöön.

Sillä paranee asennevamma liikenteessä.

Millä sitten tuon roskaamisen asennevamma paranee?
No, otetaan roskasta dna-näyte ja laitetaan lasku perintään. Sen verran arvokas on tuo dna-tutkimuksen lasku, ettei sitä montaa kertaa perheen tai henkilön kannata maksaa, kun jo alkaa puremaan. Kun ei koskaan tiedä, milloin joku iskee pahemman kerran.

Laitetaan asenne kohdalleen, niin säästytään monelta mieliharmilta ja turhalta maksulta. Ei matka tapa, vaan vauhti, kuten edesmennyt professori Lauri Tahko Pihkala määritteli aikanaan pitkäkestoisen liikuntasuorituksen. Samaahan se tarkoittaa myös liikenteessä. Turvallisemmin päästään perille ja takaisinkin, kun ei hötkyillä turhan takia. Kun ei se kiirehtiminen kuitenkaan johda muuhun kuin ylimääräisiin maksuihin. Jos kerran, pari pystyykin salaa ajamaan ylinopeutta, niin ei sitä onnea kauan kestä ja sitten kirosanat ovat löysässä, kun on maksulappu kourassa.

Turha itkeä, kun on jo housuissa!

Kommentit

  • plokkariukki

    Hannu, Pappa Tunturilla on harvassa paikat, missä sillä voi ajaa ylinopeutta. Väittävät jotkut minulla olevan jonkin sortin asennevamman, kun Pappiksella ajelen ja tunnetustihan sillä matkanteossa ei saa, eikä voi olla kiire. Valitettavasti hiilijalanjälkeni (nokipäästöt ja häkä) on iso, Pappiksen perässä tulijat sen huomaavat, mutta muuta roinaa ei sitten jälkeeni jääkään, ne kulkevat mukavasti kotiin asti tarakan korissa kuten tien varresta kerätyt pullot ja tölkitkin.

    • Hannu Musakka

      Niinpä, kenties kukin tavallaan, mutta jos jokainen ajjaaruttuuttaisi yhtä rauhallisesti kuin sie, niin eipä syntyisi onnettomuuksia. Ja jos vaivautuisivat keräämään pullot ja purkit pois tienvarsista, niin ei sitäkään jälkeä jäisi luontoon. Hiilijalanjälki jää miullakin, kun lämmitän viikottain saunaa ja nautin kaikessa rauhassa sen kaksi ja puolituntisen. Pieniä ne on silakat joulukaloina. Kiirettä ei ole, eikä ongelmia, eikä telkkaria. Onko se asennevamma tuo viimeinen, kun ei pätkääkään kiinnosta. Onko se asennevamma, kun tulee hesari ja täkäläinen? Ehkä on, ehkä ei. Asiassa toki voidaan mennä syvällekin, mutta tuo yletön roskaaminen ja yletön kiire liikenteessä ovat miun mielestäni asennevammoja. Muut eivät näy. :)

Jätä kommentti

*