Onko ihmisen älyllä rajaa?

Kaikki menee vauhdilla eteenpäin. Keittiökoneet astianpesusta alkaen pelaavät älylaitteilla. Saunan kiuas, asunnon lämmitys, turvavalvonta ja viimeksi autot.
Tämän aamuisessa kerrottiin autoihin ”iskeneestä” älystä ja varsinkin niiden hakkeroinneista. Joku jostain Brasilian sademetsistä asuvista saa käsiinsä laitteen, keksii systeemin laittaa koko maailman seis. Autot pysähtyvät mikä minnekin, kun bensan syöttö lakkaa, tiskikoneet pysähtyvät, sauna jäähtyy, kahvi jää keskentekoiseksi ja mitähän vielä. Kenties avaruusaluksetkin jäävät ohjausta vaille sinne jonnekin Marsin ja maapallon välille. Yhteydet eivät pelitä, joku vain huvikseen näpyttelee omiaan.

Eihän tuossa ole mitään järkeä. Vastaiskuihin ei ehditä, kun tuho on jo tapahtunut. Pakkaseen pysähtynyt auto ei suo turvaa eikä lämmintä. Tankki täynnä bensaa, mutta kun ei käynnisty, niin ei.

Sairaalloista älykkyyttä ei voida saada koskaan kuriin, toisten vahingoittaminen on joillakin elämäntehtävänä. Kaikkia ei koskaan saada kiinni, sillä kuka asuu missäkin ja älylaitteisiin voidaan kajota mistä tahansa. Eiköhän olisi syytä palata takaisin siihen tilanteeseen, että kun laittaa kahvinkeittimen valmiusasentoon tuottamaan ensimmäiset kupilliset aamuun, niin se todella tapahtuu.

Yhtä lailla, kun ollaan tankattu auto, niin sen käyttäminen on 100 %:sesti sen kuljettajan hallussa, joka sitä ajaa ja joka on sen tankannut. Ja niin edelleen ja niin edelleen.

Ihminen omaa mukavuuttaan ajatellen kuvittelee enemmän kuin hallitsee seuraamuksia. Kuka vastaa vahingoista, jotka ovat syntyneet esim. hakkeroinnin johdosta jostain Siperian aroilta tai Brasilian sademetsistä. Ei kukaan. Kärsi vain nahoissasi. Tilaa taksi tai eihän sitäkään voi tilata, kun kännykkään on tullut haittaviestiohjelma, eikä sitä voida käyttää. Palellutaan kuin torakat keskelle ei mitään. Kukaan ei tule auttamaan, kun autot seisovat mikä missäkin, eikä kellään enää ole sellaista ajoneuvoa, joka liikahtaa.

Autojen valmistajat ovat luoneet liian hienoja järjestelmiä peruslaitteitten tilalle, että niihin päästään käsiksi mistä tahansa tai milloin tahansa.

Ei vaikuta hyvältä. Ihminen tuhoaa itse itsensä tätä menoa. On pakko iskeä jarruja, otettava käyttöön entistä enemmän puulämmitys, puuliedet, 20 vuoden ikäiset ajoneuvot, Autoilijan tiekartasto jne. Perinteisillä keinoilla ihminen on aina selviytynyt eteenpäin. Mitä enemmän hienouksia autoissa ja elämässä, sitä useampi rapauttaa itsense ennenaikaisesti, kun älykello tai ranneke onkin hakkeroitu, eikä sekään kerro, pitäisikö tänään nousta oikealla tai vasemmalla jalalla ja kuinka monta askelta voi ottaa, ettei ylirasitu.

Pohjaton suo odottaa huippukeksintöjä. Kaikkia soita ei kannata ojittaa ja ottaa energian käyttöön. Ne on varattava liian pitkälle kehitettyjen laitteitten hautausmaiksi. Siellä ne sitten ovat ja odottavat kenties taas uutta aikaa, jolloin niitä pidetään samankaltaisina laitteina kuin aikanaan yhdestä puusta veistetyt vesikulkuneuvot tai hiihtimet – lyly ja kalhu.

Hillintää kaivataan. Perustoiminnoilla pärjätään. Olkoon tietotekniikka vain apuväline, eikä ihmistähalllitseva tai kahlitseva. Ihmisen tulee hallita, eikä robottien tai muitten värkkien. Älylaitteiden kehittäjät pitää laittaa vastuuseen vahingoista, eikä hakkeroitsijoita. Hehän ovat antaneet mahdollisuuden tuhota ja pysäyttää elämä maapallolla. Vai onko joku toista mieltä? Saa olla. Mie olen tätä mieltä !

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Niinpä,
  muistaakseni pohdin yksityisin miettein hieman samaa asiaa, kun luin hiljattain Manhattanille sijoitetun kyberhyökkäyskirjan, nimi ja tekijä ovat jo unohtuneet, mutta verkkoon kytketyt sähköt, vesi katkesivat – yhteiskunnan kuljetukset sun muuta romahtivat.
  – Tähän täytyy tietenkin varautua, mutta jonkin esto- tai palomuuritekniikan lisääminen eri vekottimiin – tuo tietenkin lisää työtä ohjelmointiin ja laitevalmistajille – mutta kuulostaa kalliilta ja hankalaltakin.

  Kenties meillä voisi olla pari kolme elämänalan tasoa, joista tuo mainitsemasi: ”että kun laittaa kahvinkeittimen valmiusasentoon tuottamaan ensimmäiset kupilliset aamuun, niin se todella tapahtuu.” toiveesi toteutuu. Tuota aiemminhan kahvi keitettiin pilkkeillä ja puuhellalla (juokseva vesi oli niin nopeaa kuin naisväki jaksoi sangon kanssa liikkua)

  Korkein taso yhteiskunnassa voisi sitten olla jokin tietoverkko, minkä lamaantumiseen kukaan ei kuole.

  • Hannu Musakka

   Ihmisen perustoiminnot surkastuvat, kun ei voi tehdä mitään, jos kaikki on ohjelmoitua ja valmiiksi pureskeltua. Yhteiskunnan mm. pankkilaitosten olisi syytä jättää jokin takaportti, kun tulevaisuutta ei voi kukaan tietää. Ennustaa voi, mutta se on vain mielipide, minkä varaan ei kannata mitään rakentaa. Turvaverkko pitää olla ja käteistä rahaa saatavilla. Kun korttitalo sortuu, niin elämä pysähtyy ja suuri osa seisoo tumput suorana ja huutavat kollohuutoa suruunsa, nälkäänsä, viluunsa.
   Ihmiset aivotoiminta surkastuu käytön puutteeseen, vaikka kuinka hienoja viilauksia tai oivalluksia kehitellään. Ihminen on luotu liikkuvaksi, tekeväksi ja tuntevaksi. Kun koulumaailmaa lähdettiin helpottamaan, piti tehdä kiva koulu. Jos elämä on vain kivaa ja helppoa, niin vastoinkäymisten seurauksina ollaan kuin hoomoilaset ja sitä seuraa psykoottisia ongelmia ja jos vaikka mitä. Nenän niistokin unohtuu ja huussissa käynti.
   Eikös se jo vuosikymmeniä sitten ollut Venäjällä niitä sutaisuharjoja vessassa ja jos satuit kurkistamaan, kuinka se toimii, niin sai harjan vetäisyn jäljet pitkin kasvoja. Sitäkö se kansa haluaa, että niistäkin perustarpeista pitäisi tulla helpompia. Ei hyvältä näytä, eikä tunnu. Parasta pitää varansa ja hommattava kompassi ja kartta käsille ja autoon, kun gps lakkaa toimimasta. Paitsi, että kuka osaa lukea edes karttaa, kun tv-ohjelmatkin on valmiiksi pureksittuja. :)

   • Veikko Kastinen

    Kyllä, Hannu noihin ajatuksiisi yhdyn. En vaan ymmärrä kuka tästä hyötyy että ihmiset toimivat kuin ohjelmoidut automaatit tai robotit. Kohta kellään ei ole tarmoa käyttää vapaata tahtoa (aivoja), koska siitä yleensä seuraa hankaluuksia, koska et toimi niinkuin sinut on ohjelmoitu toimimaan.

    • Eino J. (maallikkona)

     Ehkäpä tuota älyä ja markkinointikikkoja käytetään liikaakin, eikä siis liian vähän? tieto lisääntyy ja sen hyödyntämiselle ei oikeastaan ole rajaa, ainoa raja lienee se, kuka maksaa.

     Tuotteita on jo aikaa sitten ryhdytty muokkaamaan ihmisystävälliseksi käyttäjien vaatimuksesta (kun aiemmin auto tai muu vekotin olivat parasta insinöörityön teknistä laatua). Suomalainen suunnittelu, muotoilu, on tietääkseni sekin huippulaatua.

     – mutta tuo käytännönläheisyys, siis lähellä ihmistä ja turvallisuuden perustunnetta, on kyllä hyvä ajatus ja bideehän on lännessä jo keksitty (ei sovellu sinänsä miehille, mutta muine tekniikoineen hygieenisyys on noista puulusikka-ajoista toki parantunut kieltämättä),

Kommentointi on suljettu.