Onko nuorisolla liikaa rahaa?

Valtava hulabaloo on nostettu viimeaikaisen ja viimeisiään vetelevän hallituksen koulutusleikkauksista ja tukirahoista. Yhtälailla on puhuttu vastikkeettomasta tuesta nuorille, monenkaltaisesta avun tarjoamisesta, suoranaisesta rahasta jne.

Kuitenkin päivittäin törmään jo pelkästään Kaavin raitilla siihen, mitä kuvakin kertoo: rahan arvoiset pantilliset juomapurkit rutistetaan ja heitetään pitkin tienvieruksia.
Kyse on kuitenkin arvotavarasta, olkoonpa vaikka kuinka pieneltä vaikuttava summa tuo 15, 20 tai 45 senttiä. Pienistä puroista syntyy suuria valtameriä. Aivan samoin joku on Ruotsissa purkkien ja pullojen keräämisellä rakentanut suuren kerrostalon. Sinnikkyyttä sellainen vaatii, mutta jos ja kun aloittaa, niin vie sen oman visionsa päätepisteeseen.

Onko nuorilla todellakin liikaa rahaa, kun sinne vain rypistellään ja heitetään menemään. Kuinkahan montakymmentä euroa olen kaikkineen kerännyt vain kulkiessani. Luulisi jollekin nuorelle raha kelpaavan, tuokin parikymppinen viikossa tai parissa. Vai onko niin, että yhteiskunnan tuki on riittävä tai vanhempien kukkaro on aina avoinna, mistä ammentaa satoja euroja tölkkienergian nauttimiseen ja rypistettyjen tölkkien heittelyyn?!

Mitä ilmeisimmin suurin osa heitetyistä tölkeistä on ostettu vanhemmilta salaa, eikä uskalleta kertoa mitään kotona. Senkö vuoksi vain heitetään tölkit? Onhan niitä vajaitakin tölkkejä ollut pientareilla. Miksi ostetaan, jos ei olematonta määrää jakseta juoda?

Lienee todellakin niin, että nuorisolla, johon lasken myös alle 30-vuotiaat, on niin runsaasti rahaa, ettei ole niin väliksi, vaikkei tölkkejä tai pulloja viitsitä palauttakaan keräyspisteisiin!

Hetkeksi kaikki tuet jäihin, ei mistään mitään tukea nuorisolle, niin alkaa arvostus senttejäkin kohtaan löytyä. Kuri on höltynyt, vanhemmat eivät välitä ja nuoriso seuraa sitä esimerkkiä, minkä kotoa saavat. Kenties isätkin käyvät ostamassa laatikollisen oltta tai vain muutaman purkin ja vaimoltaan salaa nappaa ne kotiin mennessään. Silloinhan ei tölkkejä passaa säilyttää, kun kotona alkaisi sellainen ripitys, jonka seurauksena heikompihermoiset menevät ostamaan lisää tai sitten alkavat kaulimet ja nyrkit heilua lasten nähden keskellä yötä.

Mistä tuo tuollainen rahan arvottomuus johtuu? Onko kunnan kassa edelleen pohjaton, josta kylvetään rahaa maailmalle ja jota itku kurkussa käydään hakemassa?!

Käsittämätöntä toimintaa! En voi hyväksyä missään muodossa tuollaista rahanarvoisten tyhjien tuotteitten kylvämisen pitkin tien varsia ja varsinkaan sitä, että rypistetään ne. Ilmeisesti sillä ajatuksella, ettei kukaan toinenkaan saa niistä ryppysistä tölkeistä rahallista hyötyä.

Hävetkää, jotka tuollaiseen tekoon syyllistytte! Tehdään, kuten armeijassa: laitetaan kaikki kärsimään joittenkin hölmöjen töppäyksistä! Eiköhän tähänkin asiaan jokin parannys synny!

Kommentit

  • Ap

    Käytännön teoista luonnonvarojen säästäminen ja ilmastonmuutoksen rajoittamisyritykset alkavat. Ei vain vaatimalla päättäjiä tekemään jotain. Eivätkös he ole tehneet roskaamisenkin rangaistavaksi vaikka liekö edes vaadittu.

Kommentointi on suljettu.