Onko televisio turhake?

Joitakin vuosia sitten totesin, että miun televisionkatselukiintiöni oli tullut täyteen. Mietin samalla, mitä menetän, jos en istu iltakausia tai nykyisellään eläkkeellä ollessa päiväkausia ja katso vaihtuvaa kuvaa ruudussa. En ole menettänyt yhtään mitään, vaan saanut aikaa harrastaa ja tehdä itselle mielusia asioita, liikkua luonnossa, marjastaa, istua erätulilla nuotiolla jne.

Ei ollut pienintäkään vaikeutta jättää katsomista, kun elämässä oli vaikka mitä muuta kiinnostavaa. En väitä, että se olisi turhake, mutta nykyisin ympäri maailmaa pyörivät ohjelmat täyttävät liiaksi liian monen ihmisen elämän ja oma tekeminen jää vähiin.

Viihdeohjelmien taso on laskenut mielestäni aivan pohjalukemiin, lasten ohjelmissa on joitain hyviäkin, mutta liian paljon televisio edelleen toimii lastenvahtina. Siinä vaiheessa, kun ihmisen kunto heikkenee ja liikkuminen vaikeutuu, televisio voi tuoda ajankulua. Tuleehan sieltä paljon mielenkiintoisia dokumentteja sekä vanhoja kotimaisia elokuvia, joitten sisältö on elämänmakuista verrattuna tämänpäivän rikos- ym. juttuihin. En ymmärrä sitä, miksi väkivalta ja rikokset kiinnostavat ja vielä silloin, kun niihin on tehty jonkun ”etevän” mielestä loistava käsikirjoitus ja huippunäyttelijät. Keksittyjä tarinoita valtaosa, pelkkää satua kaikki.

Kokit kilpailevat joka näyttämöllä esittämässä taitojaan, mutta sitä ei opeteta, kuinka esim. lapset oppisivat perunankuorimisen. Kaikenmaailman hienouksia, no, ruokaahan ne varmaan ovat, mutta niitä tehdessä kotioloissa rahaa ja aikaa palaa, eikä lopputulos monestikaan ole sitä, mitä ”kokki-kolmonen tai nelonen” ruudussa aikaan saa.

Vähän mielikuvitusta, niin maistuvaa perusruokaa syntyy ilman kokki-ohjelmiakin. Tämäkin on vain viihdettä.

Esimerkiksi radion kuuntelu aktivoi kaikenikäisiä valtavasti enemmän kuin valmiiksi pureskellut ohjelmat. Pitkin päivää tulee televisiosta samoja uutisia, lienevät nauhoitettuja. Radio-ohjelmien etuna on se, että jokainen voi kuunnellessaan mieltää itsensä konserttiyleisöksi vaikka millaiseen saliin Metropolitanista alkaen ja samaa voi käyttää mitä ohjelmaa tai kuunnelmia seuratessaan. Radion kuuntelu ei sido tuijottamaan yhtä asiaa, vaan samalla voi tehdä paljon, paljon muutakin. Toki radion voi myös sulkea ja opetella kuuntelemaan hiljaisuutta. Sekin tekee todella hyvää.

Itselleni televisio on täysi turhake, ei pienintäkään mielenkiintoa ja aikaa on riittävästi vaikka mihin, jopa itsensä viisastuttamiseen.

Moni jää vain helposti lootan tai lituskan vangiksi, eikä osaa elää ilman. No, yhdelle yksi, toiselle toinen. Jokainen valitkoon omat tapansa ilta-askareisiin tai yövalvomisiin.

Kommentit

 • Ari Niemeläinen

  Hannulle vois kommentoida aiheesta sillä lailla, että omistin muinoin firman jossa korjattiin telkkareita, videoita yms projua. Kun asiakkaalle sanoi, että korjaaminen vie ehkä pari päivää, meinasi hän saada sydänkohtauksen sen tähden, ettei pärjäisi hengissä niin kauan ilman kyseistä laitetta tai että lapset ainakaan eivät kestäisi tilannetta. Joskus kävi sitten kuitenkin niin, että kyseinen asiakas nouti laitteen huollosta vasta useamman päivän päästä ja totesi: pärjättiinpäs ja tuli tehtyä rästihommatkin pois ja paljon muutakin. Kyllästyin aikanaan kyseiseen työhön ja itsekin telkkarin katsomiseen peilin kautta. Nyt on telkun katsominen vähäistä, mutta tilalle on tullut tää tietsikan näyttö ja näppis, tulee tuherrettua.

 • Hannu Musakka

  Niin se vain on, useampi huomaa jonkun pakollisen tauon jälkeen tulleensa ihan hyvin juttuun ilmankin. Ihminen on vain tapojensa orja. Joskus on vain hyvä tehdä remontti. Tosin nykysin näitä muita laitteita, mutta samalla tavalla niihin on helppo jäädä koukkuun. Sen huomaa helposti kaupungilla ihmisiä sillä silmällä seuratessa. Ja useimmiten aivan turhaa. Koneet ovat selättäneet silmäkkäin tapahtuvan seurustelut tai sitten he pelkäävät silmäkkäin olemista. Koneen kautta seurustelussa kun ei ole toinen näköpiirissä. Vielä palaa sekin aika, että ihminen kaipaa toistensa seuraa enemmän kuin laitteiden kanssa seurustelua, sano miun sanoneen.

 • Katariina

  Minulla ei ole ollut televisiota kymmeneen vuoteen ja pärjään ihan hyvin.
  Ainut asia, mikä minua harmittaa, on se, että kyläillessäni TV on aina auki joka paikassa. Sitä ei katso kukaan, mutta auki pitää vaan olla. Mainosten aikana TV suorastaan huutaa ja niin joutuvat ihmisetkin tekemään, jos haluavat kuulla, mitä muut sanovat.
  Olen usein joutunut lähtenyt pois, kun korviin sattuu.

  • Hannu Musakka

   Kiitos Katariina! Huomaankin nyt, etten olekaan ainut ja eriskummallinen sen johdosta, ettei television katsominen kiinnosta. Olen itse törmännyt tuohon samaan tilanteeseen niin monta kertaa, etten ole pysynyt laskuissa mukana. Mikä autuas olo on osata kuunnella hiljaisuutta ja antaa mielen levätä ja keskittyä itselle tärkeimpiin asioihin. Hyvää Joulua Siulle!

Kommentointi on suljettu.