Onko todellakin näin?

Aiemmin kirjoitin roskaruoasta, jolla mitä ilmeisimmin tarkoitetaan pikaruokaa tai mitä tahansa, jota nopeasti valmistetaan.
Kokeillaanpa hieman: Kiehautan veden, laitan sekaan ruisjauhoja, hämmentelen, sekoittelen ja lopuksi vispilällä vatkaan, ettei jää paakkuja. Sitten annan pari minuuttia hautua kannen alla ja sitten vain ääntä kohti. Aikaa meni kaikkineen 3-5 minuuttia. Oliskohan tämä pikaruokaa? Ei se varmaan ole.

Kävin nimittäin kaupassa ja selasin hyllyjä puuronkorvikkeista, muroja jos jotakin, pikaryynejä tai -hiutaleita, esikypsennettyjä. Toisissa ei mene aikaa yhtään, kunhan vain mehukeittoa tai maitoa sekaan. Puuron voi valmistaa mikrossa ja 2 minuutissa syötävää. Tämä alkaa muistuttaa pikaruokaa.

Miksi mie tällaisia pohdin? No siksi, kun päivä, pari sitten uutisoitiin taas kerran amerikkalaistutkimuksesta, missä määriteltiin pikaruoka epäterveelliseksi ja ensimmäiseksi vaaralliseksi ruoaksi, jota ihmisenkin tulisi välttää. Mitä kaikkea sairauksia siitä syntyisikään!

Ovatko pikaruoat niitä vain lämmityksen tarvitsevia valmisruokia, mitä kauppojen pakastimet ovat pullollaan? Ovatko ne kenties erilaisten hampurilaispaikkojen tarjoamia ruokia vai mitä? Se ei selvinnyt tutkimuksessa, missä oli testattu tuhansia ihmisiä.

Miten ruoka sitten pitää valmistaa, ettei se ole pikaruokaa?!

Kaikkihan lähtee aina siitä, että on kunnolliset raaka-aineet, joita keitetään tai paistetaan. Jos tehdään ennakkoon, laitetaan pakastimiin ja sieltä sitten otetaan annosmäärä kerrallaan ja lämmitetään ja tarjotaan asiakkaille tai ruokavieraille. Miten se ruoka muuttuu sitten välillä hengenvaaralliseksi? Se on täysi mysteerio. Iskeekö joku mahdollisesti sabotaasimielessä kaikkiin ruokakuljetuksiin huomaamatta?

Vai ovatko tutkijat olleet sitä herraskansaa, joilla on aikaa mennä ravitsemusliikkeisiin istumaan tuntikausiksi. Ensin odottamaan, että saavat laitumilta kiinni jonkun lihaisan eläimen tai pyydystettyä talviaikana hyönteisiä tuoreeltaan jostain lämpimistä maista. Sitten äkkiä lentokoneeseen tai autoon ja ruoka kypsymään ja tarjoiltavaksi tuoreeltaan.

Ei kaikilla ole aikaa istua ja odottaa ruokaansa. Jokainen kuitenkin olettaa, että ravintola tai muu ruokapaikka tekee ateriat asianmukaisista raaka-aineista, oli niitä sitten esikypsennetty tai ei.
Tutkimuksen tekijät ovat ilmeisesti sen verran ajatuskannaltaan rajoittuneita tai sitten eivät uskaltaneet kertoa, mitä voi syödä ja mikä on hengenvaarallisesti valmistettua.

Ei pelkkä pikaruoka-määrite voi tarkoittaa sitä, että kaikki sellainen nopeasti valmistettu ruoka on epäterveellistä ja altistaa vakaville sairauksille.
Sen mie kyllä ymmärrän, että kieltaytyminen jopa ”pikaruoasta” johtaa jatkuvaan laihtumiseen ja ennenaikaiseen kuolemaan taudeista riippumatta.

Josko tutkijat joskus toisivat ne tutkimustuloksensa Suomessa julkaistuissa tiedotusvälineissä selkeällä suomenkielellä kansantajuisesti kaikkien ymmärrettäviksi ja kerrankin vastaisivat kysymykseen: Miksi?

Mitä tahansa ruokaa pystytään tekemään yhtä nopeasti kuin nk. pikaruokaa, joten tuo amerikkalaisten tutkimus on siinä valossa täysin nolla!

Jos syömällä tai syömättä saavutetaan sama lopputulos, että ihminen kuolee joka tapauksessa, niin miten pitäisi pystyä elämään, jotta se olisi mahdollisimman terveellistä!?

Parasta unohtaa jenkkilän viestit ja elää elämänsä niin kuin se itsestä tuntuu hyvältä!