Onko unilla merkitystä?

Jotkut alan harrastajat tai sitten niinkutsutut asiantuntijat ovat tehtailleet kirjoja unien merkityksestä. Joillakin on taipumus nähdä unta tulevasta, jotkut taas ovat nähneet menneistä ja niihin on sitten eksynyt jotain päivän uutistarjonnasta.

Miten helppoa monesti unessa onkaan tehdä vaikeitakin ratkaisuja. Kuinka äärettömän helppoa on voittaa maastojuoksukisoja, askel on kevyt ja mitä jyrkempi reitti, sitä kevyemmin juoksu kulkee. Nämä ovat näitä henkilökohtaisia juttuja, kun takavuosikymmeninä Lappeenrannassa kestävyysjuoksuporukoissa mukanaolleena sain kokea vaikka mitä. Neuvonantajana oli maineikas maratoonari ja maastojuoksujen SM-kultaakin voittanut Paavo Pystynen. Hänen vakiojuttunsa oli ratkaista kisat juuri jyrkimmän mäen päällä. Painoi siinä täysillä, kun vastustajat vetivät henkeä.

Liekö tuosta sitten jäänyt omiin uniini samankaltaisuutta.

Mutta erikoisin uni omalta kohdaltani liittyi Vietnamin sotaan ja sen jälkiseuraamuksiin, kun Henry Kissingerille, silloiselle USA:n ulkoministerille lankesi rooli saattaa sota-asiat päätökseen. Niitä uutisia ilmeisesti tuli luettua enemmän, kun eräänä aamuna heräsin tavanomaista virkeämpänä tai viisaampana. Olin nimittäin nähnyt unta tähän tapaan:

Istuimme Henry Kissingerin kanssa pöydän takana ja toisella puolen olivat vietnamilaiset neuvottelijat. Asia oli edennyt jo pitkälle ja sanoin:” Henry, laitahan sinäkin nimesi tuohon paperiin, niin saadaan tämä asia kuntoon”. Henry laittoi nimensä ja niin oli USA:n ja Vietnamin rauhansopimus allekirjoitettu. Mietin, miksi mie olin siellä toisena, mutta mitä ilmeisimmin kansainvälisenä neuvottelijana vähän kuin edeltäkävijänä Martti Ahtisaarelle.

Muut unet eivät ole aivan tuolle tasolle yltäneet. Mietin tuon unen merkitystä, kenties olen joutunut tilanteisiin työelämässäni, jossa on pitänyt viheltää peli poikki ja kaikessa rauhassa tuumailla, miten tehdään tai jatketaan. En ole varmaa vastausta saanut. Tuskinpa siihen löytyykään muuta kuin että olipa mukava saada olla tuollaisessa merkittävässä asiassa kirjoittamassa nimeään paperiin.

Unet ovat sikäli mukavia, menee yö nopeammin, kun ei tarvitse vain nukkua. Joka yö kun jotain katselee, matkustelee ja aina kokee erilaista, niin ei kyllästy. Siitä huolimatta aamulla on pirteä olo, vaikka olisi kuinka juossut, lentänyt, hiihtänyt, laulanut tai jos vaikka mitä.