Ovatko tutkijat sähköyhtiöitten bulvaaneja?

Ei päivää, etteikö uutista, missä mökkinsä puullalämmittävää suomalaista syyllistetään maapallon tuhoamisesta. Ihmettelen todella, mistä tuo johtuu? Meneekö sähköyhtiöillä niin heikosti ja tuottavatko ne omistajilleen liian vähän vai mistä? Savon Sanomat 16.3. A8 sivullaan asetti suomalaiset taas hillittömään syyllisen asemaan. Pienenä, metsävaltaisena maana Suomi ei yksinkertaisesti vain voi tuottaa sellaisia määriä haitallisia aineita ilmakehään, että siitä kukaan maapallolla kärsisi. Onhan taas toisinkin päin: Puusto myös puhdistaa hengitettävää ilmaa, joten hengityselinsairauksista kärsiville havupuuvaltaiset alueet ovat olleet parhainta parantumismaastoa.

Ja tuo WHO:n tutkimus, joka lisää löylyä aiheeseen, puolestaan kertoo, että pienhiukkaset aiheuttavat erityisesti sydän-, verisuoni- ja hengitystiesairauksia. Voi hyvät hyssykät. Ja suomalaiset sitten uskovat kaikkea tuota. Missähän kuplassa lienevät nuokin tutkijat asuneen tai miksi juuri Suomessa koetaan omantunnontuskia tuossa asiassa? Tuskinpa suhteessa väkilukuun Suomi erottuu sen enempää minkään muun maan asukkaitten sairastumisista.

Joku, joka ei ole koskaan nähnyt avotulta tai käynyt puilla lämmitettävässä saunassa ja on elänyt sähkölämmitteisissä asunnoissa ja kenties omistaa sähköyhtiöitten osakkeita, haluaa lisää katetta investoinneilleen. Suomi on puuvaltainen maa, erityinen siinä suhteessa, mutta tuskin niin paha maa, että tulisijojen omistajat saatetaan jatkuvasti syyllisen asemaan. Kyllähän ne ilmakehän saastuttajat asuvat aivan muualla.

Ei edes Pohjanmaalla poltettavat Valakiat pääsiäisen aikaan tai Juhannuskokot tee pienintäkään vaikutusta hengitysilmaan ja varsinkaan sellaista, mistä Intiassa, Kiinassa, Venäjällä, USA:ssa, Australiassa tai Etelä-Amerikassa kärsivät.

Eikä tämä sitä tarkoita, etteikö asian hyväksi voi jotain tehdä, mutta sähkön ottaminen ainoaksi lämmityskeinoksi on näissä olosuhteissa niin riskipeliä kuin suinkin. Kuinka haavoittuvaisia ovatkaan sähkölinjat ja tuotantolaitokset? Muutama tuulonen, niin linjat ovat poikki ja ihmiset kärvistelevät kylmissään, kun ei pattereista tulekaan mitään tai kun sähköliesi ei lämmitäkään vettä tai ruokaa. Jääkaapissa sulavat ruoat ja tunkiot täyttyvät. Ihmiset lähtevät lämpimikseen kadulle tai autoihin, mistä loppuu akusta virta, kun ei ole polttoainettakaan käynnistämiseen.

Vertaus muihin Pohjoismaihinkin on ontuvaa, sillä Norjassahan ei ole juurikaan puita siinä määrin kuin Suomessa. Siellähän lämmitetään sähköllä tai öljyllä, kenties kaasulla. Mökki on vain lämpimäksi saatava. Lisäksi suomalaisessa metsässä on valtavasti sinne hajoavaa ja polttopuuksi käypästä tavaraa, että on oikein se tuoda lämmikkeeksi. Luonto kasvattaa jatkuvasti uutta niin valtavasti, että kyllä siitä riittää lämmitysaineeksikin. Lahotessaan maatuva puu tuottaa omalla tavallaan myös haitallisia aineita ilmakehään, joten haitat ovat hyötyjä suuremmat.

Tuskinpa vaan yksittäinen leivinuuni, takka tai saunankiuas lämmitessään tuottaa niin paljon haitallisia

Samaan kategoriaan puulla lämmittäjien kanssa voidaan laittaa myös polttomoottoriautojen kuljettajat, kun median ja autojen valmistajien mielestä vain sähköautot ovat saasteettomia ja tulevaisuuden kulkuneuvoja. Sitä ne todellakin ovat, mutta vain korkeintaan kaupunkiajoneuvoiksi kauppareissuilla. Miten muuten kukaan voisi viipyä latauspisteellä vajaan tunnin ladatessaan autoaan, jos matka on useita satoja kilometrejä.

Sähköä tuottavia voimaloita pitää rakentaa maa täyteen. Pörsseihin listautuvien yhtiöitten kassaan kilisee rahaa niin nopeaan, ettei kukaan ehdi laskea.

Onkohan tuolla alussa mainitulla tutkijalla jokin apuraha tai avustus joltain sähköyhtiöltä tai sitten näiltä viimeksi mustamaalatuilta terveyttä hoitavilta osakeyhtiöiltä? Siltä vain pahasti tuntuu, ettei sellaisia syyllisyyttä lisääviä tutkimuksia muuten ihan vain huvikseen julkaistaisi.

Suomessa on syytä rauhoittua ja karistaa syyllisyyden taakkaa. Ei sen puoleen, etteikö elämäntavoissa olisi tarkentamista tai ajoneuvovalinnoilla, mutta että suomalaisten tekemiset olisivat kaiken pahan alku ja juuri ja sellaisia, mikä saa tutkijat kuukaudesta toiseen kirjoittamaan.

Puulämmitys tulee Suomessa jatkumaan ja polttomoottoriautot ovat varmimpia liikkumavälineitä näinkin pinta-alallaan suuressa ja harvaanasutussa valtiossa. Se vain on näin.

Aamusta lämmitin uunia ja illalla saunan kiuasta. Kuivia puita poltan, koivua. Palavat tehokkaimmin ja kuumalla liekillä. Bensaa käyttävä auto on tuossa ikkunan takana, mutta käytän sitä harkiten ja vain pidemmille matkoille etelään tai pohjoiseen. Silleen tasaisesti ajan, pintakaasulla. Pitäisi varmaan kaasuttaa täysillä, ettei syntyisi päästöjä. Katsastuksessa käytin ja todettiin 20-vuotias uskollinen palvelija reilusti päästörajat alittavaksi. En tunne syyllisyyttä enkä omantunnon tuskia siitä. Enkä voi ottaa kannettavakseni jonkun sydän-, verisuoni- tai hengityselinsairauksiakaan. Herne- tai kaalikeitonkin olen jättänyt toisten syötäväksi, ettei tulisi liikaa päästöjä.

Toivomus tutkijoille: Voisitteko joskus jättää suomalaiset rauhaan sellaisilla syyllistävillä kirjoituksillanne, mitä Savon Sanomissakin oli. Ei ne edesauta mitään tai eivät kirjoituksessanne mainitut seikat maapallon hengitettävää ilmaa siinä määrin saastuta, että syyllisyyden taakkaa pitää lisätä entisestään. Suomalainen metsä ja kasvillisuus omalta osaltaan puhdistavat ilmaa ja sama pätee kaikkialla samalla pohjoisella leveysasteella olevia niin Kanadassa kuin Siperian taigalla.