Paikan nimien historiaa?

Mie kun en osaa ajatella aina ihan niin vakavasti ja asiantuntevasti, niin tässä päivänä muutamana, juuri silloin ajellessani Joensuusta Kaaville Ohtaansalmen sillan kautta.
Silloin tuli mieleeni, että ”mistähän tuokin salmen nimi on tullut”.

Tuo paikka kun on historiallisesti vedenjakajalla ja idän ja lännen joukot ovat ottaneet yhteen silloin joskus, niin sotilaita komentamassa ollut upseeri oli huomannut, ettei Salmi-niminen mies oikein osu sillä ruutipyssyllään.
Siinä vaiheessa hän komensi nuorukaista: ”Tähtää ohtaan, Salmi, ohtaan!” Ja eikös mitä, kun Salmi sai osuman ohtaan ja vihollinen lakkasi hengittämästä, sotilas Salmesta tuli sankari ja tuo komento osoittautui niin arvokkaaksi, että siitä tehtiin salmen nimi: OHTAANSALMI. Meniköhän läpi tämä juttu?

No, katsotaan vielä pari muuta:
Paikkakuntana Tuusniemi jotenkin kiehtoo mieltäni ja tuossa Kaaville johtavan tien varressa oleva Lähemäki.
Niitä, mie kerran mietin, mistä nuo nimet ”olisivat voineet saada” alkunsa. Kelpaiskohan tällainen kuulopuheisiin perustuva teoria?
Kerran olivat kaverukset Niemi ja Mäki muuan naisystävänsä kanssa hauskanpidossa, sellaisessa aivan harmittomassa, kun tämä neitonen halusi jo lähteä pois. Hän ensin sanoi Niemelle: ”Tuus Niemi, lähetään jo, ennenkuin ilta pimenee”. Niemi siinä mietti, tytön mielesta aivan liian kauan, kun hän tuskastuneena sanoi: ”No, lähe Mäki sinä edes, kun ei tuosta toisesta ole mihinkään”.

Siinä pari teoriaa, jos vaikka lie tottakin toinen puoli, toisesta en tiedä.

Mielenkiintoisia nimiä kaikkineen kuitenkin.

Kommentit

  • Eino J. (maallikkona)

    Hyvä pohdinta. Löysin netistä selostuksen vanhoista nimistä, jotka ovat perua entisajoilta, suomea edeltäneistä kielistä.

    Ohtaa tarkoittaa paikkaa missä vene on voitu kantaa lyhyintä tietä toiseen vesistöön, maakannaksen yli siis. Muitakin sanoja selitettiin. Haun voi tehdä itse.

    Onko tieto totta, ehkä uskottava?

  • Hannu Musakka

    Sanoisko kuten perus-savolainen: Suattaa olla vuan suattaa olla toesinniij! Mie tuossa harrastin vain omaa sanaleikkiäni, ettei menis liian totisiksi. Hyvää pohdintapäivää siullekin!

Kommentointi on suljettu.