Päivän kiinnostavin uutinen?

Tämä vuodenaika ja juuri tämä päivä tänä vuonna sai taas valtavasti huomiota Suomessa. Jos joku ei ole kuullut uutisia tai lukenut lehtiä, niin kerron, että naapurisi varmaan ansaitsi paljon enemmän kuin sie ja siun sukusi yhteensä. Sellaisia uutisia kaikki puhaltavat juuri tänään.

Onkohan tässä mitään järkeä? Miksi ne pitää lehdissä kertoa juurtajaksain? Eikö riitä, että verottaja ja kyseinen henkilö keskenään ovat tietoisia? Miun mielestäni näillä tiedoilla ei kukaan muu rikastu kuin iltapäivälehtien kustantajat. Kaikki muut köyhtyvät ostaessaan lehden ja etsiessään sieltä toisten verotustietoja.

Olen aikojen alusta saakka miettinyt sitä, minkä verran se asia vaikuttaa toisten elämään. Siis se tieto, paljonko on naapurisi, tuttavasi, kansanedustaja, opettaja, varatuomari, lääkäri, putkimies. Ei siis mitenkään vaikuta ainakaan miun elämääni, ei yhtään. Parempihan se on, että omillaan tulevat toimeen ja että omaisuus on rehellisin keinoin ansaittu. No, siitäkin joutuu herkästi vastuuseen, jos vippaskonsteja on koettanut käyttää.

Siitä päästään sitten siihen tilanteeseen, että ”johan mie sanoin, ettei se rehellisin keinoin ole pärjännyt!” Toisten arvostelu taitaa ollakin suomalaisten kansallisurheilulaji numero 1.
Eikö paljon tärkeämpää olisi keskittyä oman ja perheensä elämän ja toimeentulon kohentamiseen, jos siltä tuntuu? Sekin aika olisi hyvä miettiä, miten voisi omaa talouttaan ja elämäänsä kehittää, mitä turhia hankintoja voisi jättää pois, jne. Siinä sitä on varmasti paljon enemmän työmaata jokaisessa kodissa, jos kerran aikaa riittää seurata naapureitten ja tuttujen omaisuuden kartuttamista. Käyttäisi senkin oman perheen hyvinvoinnin edistämiseen.

Mitäpä tätä tämän pidempään jauhaa, selvää asiaa. Miuta ei kiinnosta pätkääkään toisten asiat, omassa pienessä elämässäni on aivan riittävästi tekemistä ja huolehtimista. No, jokainen taaplaa tyylillään.

Toinen päivän uutisista, joka jäi kaivertamaan, oli tuo teknisen älyn rajan viilaaminen eli robottien rakentaminen sijaiskärsijäksi ihmisen rinnalle. Onkohan tuossa todellakaan mitään järkeä ja missä vaiheessa ne uhkakuvat takavuosikymmeniltä astuvat esiin ja missä vaiheessa robotit alkavatkin paimentaa ja komentaa ihmistä?

Tekoälyn kehitys kulkee melkoista vauhtia. Kolarin ja Muonion välille rakennettu älytie on siitä melkoinen esimerkki. Eihän siinä tietenkään ihmishenkiä mene, jos robotti kajauttaa porojen tai muitten metsäneläinten kanssa kolarit. Tekoälyn kehittäjien olisi syytä muistaa, että luonto ja ihminen elävät aivan omaa, jatkuvasti muuttuvaa rytmiä, eikä ole pysyvää olotilaa olemassakaan. Onhan tuo nähty jo säätilan vaihtelusta ja vaikka kuinka hienot laitteet ovat sääoloja setvimässä, niin eipähän nekään tiedä lopulta, millaista säätä tulee. Antavat kyllä erilaisia ennusteita aivan kuin kuuluisa sääprofeetta Kerman Kalle Heinävedeltä. Kun häneltä kysyttiin, kun ennuste ei pitänytkään paikkaansa, Kalle vastasi: ”Mitäpä tuosta, tehdään uusi!”.

Maapallo on yksi kokonaisuus, ilmavirrat vaihtelevat atmosfääreissä. Mitä tapahtuu Italian tai Islannin tulivuorien purkautumisissa, niistä kärsivät kaikki ympäri Telluksen. Senpä vuoksi ei ole olemassakaan koskaan sitä tilannetta, että joku ihmisen kehittämä tekoälykkö osaisi reagoida kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin. Ei voi, koska koko ajan tilanteet vaihtelevat. Tekoaivojen lohkoja jouduttaisiin kaiken aikaa viilaamaan ja höyläämään, eikä valmista tule koskaan. Kuluuhan tuossa leikissä aika, rahaa ja tupakkia. Onpahan joillekin työtä, edistyy taikka ei.

Olisiko tuon vastikkeeksi käytettävä aikaa maapallolla vallitsevien erimielisyyksien, sotien, luonnonmullistuksien selvittämiseen ja estämiseen. Maapallolla ihmisellä on hyvä elää, kun elää sovussa ja käyttää ne mahdollisuutensa hyväkseen, mitä luonto ympärillä tarjoaa. Siinäkin on riittävästi tekemistä ilman tekoälyä tai toisten verotulojen tutkimista. Maapallo näyttää olevankin ainut taivaankappale, joka on kehittynyt ihmistä varten. Eihän sitä muutoin täällä elettäisikään. Ja toistaiseksi ei ole löytynyt toista taivaankappaletta lähituntumastakaan, missä eläminen olisi ihmiselle mahdollista.

Eläminen ei ole noista seikoista kiinni, vaan terveydestä, ravinnosta, liikunnasta ja levosta. Jos jollakulla on halua ja aikaa, niin auttamiskohteita riittää ihan oikeassa elämässä. Ei vaikeuksia tarvitse keksiä. Maailmankuulu Stephen Hawkings on hieman peloissaan sen vuoksi, että tekoälyllä varustetut robotit ohittavat kohta tällä hetkellä sekaannusta aiheuttavat eri puolilla maapalloa olevat tämän ajan diktaattorit. Parempi lopputulos saavutetaan ihmiskunnan rauhoittamiseksi tähtäävillä toimenpiteillä kuin näillä takavuosikymmenien nykyaikaisilla vastikkeilla Mecano – rakennussarjoille tai Lego-palikoille.

Keskitytään vain oman elämän saattamiseksi tasapainoon ja heikompiosaisten auttamiseen vaikka parin meren takana. Siinä sitä älyä tarvitaan. Autot toimivat ihmisen ohjaamina, jokainen elää omillaan ja jättää naapurinsa rauhaan.

Siinäpä sitä tekemistä riittää eli keskittymistä omiin asioihinsa ja auttamalla pyyteettömästi apua tarvitsevia.