Pakkomielle – pahin mielenterveyssairaus

On tullut taas liikuttua pitkin ja poikin Suomea. Kaikessa rauhassa ajellessa näkee ja kokee kaikenlaista.
Sen, taas kerran, havaitsin, että isolla osalla autoilijoita on vakava mielenterveysongelma: Pakkomielle!
Ei sellaista paikkaa olekaan, oli keltaista viivaa vaikka kuinka, etteikö pidä väkisin päästä ohitse. Ei siinä ohituksessa sinällään, mutta että heti pitää vilkuttaa ja kiireellä päästä juuri siihen eteen, kun kaskummaa, liikenteessä oli vastaantulijoitakin, jotka joutuvat yleensä väistämään pientareelle.

Niin kävi eilenkin, kun tulin Urjalasta ja selvitin hyvin Tampereen. Jämsän jälkeen Jyväskylän suuntaan sitten alkoi tapahtumaan. Jono eteni normaalia, merkkien ilmoittamaa nopeutta, mutta yksi sai päähänsä, että hänelle riittää. Autossa luki jonkun yrityksen nimi: Autokeskus. Suurilla ja joka puolella. Nopeus oli satanen, joten kyllä sillä nopeudella kaksikaistaisella tiellä ehtisi hyvin perille.

Sattui tulemaan ohituskaista, niin eikö tuo sekopäinen halunnut näyttää tehojaan. Ei se lopulta mikään tehokas ollut, joku Skodan ruppana. Eikä aikaakaan, kun auto hävisi näkyvistä. Nopeus oli varmasti 150 km/h:n luokkaa tai se, minkä ajoneuvo kulki. Jos tuollaisia edesvastuuttomia automyyjiä on tuossa liikkeessä, viimeistään tuossa tilanteessa päätin, etten halua olla missään tekemisissä kyseisen autoliikkeen kanssa (onkohan Jyväskylässä kyseinen liike).
Ensivaikutelman voi tehdä vain kerran ja tuon liikkeen edustaja näytti sen, ettei heidän toimintansa varmaan ole muutenkaan asiallista. Kannattaa varoa ja kiertää kaukaa tuollaiset liikkeet. Tiedä, mitä kertovat ja kehittävät!

No, toinen ”hauskempi” tilanne oli etelässä. Lähestyin Helsingin suunnasta Tuusulaa. Liikennevaloihin 60 km/h – rajoitusalueella pysähtyi eteeni Ford GT ja hänen edessään, ilmeisesti kaverinsa tehomoottirpyörällään. Seuraaviin valoihin oli matkaa reilusti. Kun valot vaihtuivat, niin lähtivät kuin kuppa Töölöstä. Mustaa rantua jäi tiehen.

Mutta! Ilmeeni vaihtui iloiseksi, kun siellä tienvarressa olikin tutka-auto ja molemmat motoristit pysäytettyinä. Kylläpä omassa rinnassa läikähti silleen ilkeen mukavasti. Arvatenkin joutuivat etsimään kuskeja ajoneuvoilleen, sillä sellaisesta nopeudesta oli kyse.

Ja vain siitä syystä, että oli aivan pakko?! Eppäilemään jäin ja arvelenkin tuon tilanteen johtavan käräjille, märkä kortti kuivumaan ja sakkoja maksettaviksi molemmille. Vain yhdestä pakkomielteisestä kiihdytyksestä ja kilpa-ajosta yleisessä liikenteessä.

Oheisia tilanteita sattuu varmasti jatkuvasti ja lähes kaikki jossain vaiheessa jäävät kiinni ja jalkamiehiksi. Pakkomielle on paha sairaus. Kaikenlisäksi, kun liikenteessä tuollaiset kuskit ovat vaaraksi ensisijaisesti muille tielläliikkujille. Vähät mie välitän heistä ja ihmettelenkin, millä eväillä tuollaiset kuskit ovat läpäisseet ajokokeen.

Hengenvaarallisia mielenvikaisia. Eikä kyse aina ole nuorista, vaan joillakin on tarve näyttää takarekisteriään iästä riippumatta. Nämäkin tulisi ohjata hoitoon, mielellään pakkohoitoon kuukaudeksi, niin ehkä sitten mieli rauhoittuisi.

Hieno ajatus poliiseilta nuo huomiotaherättämättömät volkkarit tienvarsissa. Näkyi Helsingin suunnalla muutaman auton letka sellaisen perässä saaneen pysähtymiskehoituksen ja maksumääräyksen.

En osannut muuta kuin olla vahingoniloinen. Perille varmasti itse selvisin aikatauluni mukaisesti ja pelkillä bensakuluilla. Enkä kuitenkaan ollut tientukkona ajamalla alinopeutta. Escortissa riittää puhtia kyllä saamaan vaikka joka päivä ylinopeussakot, mutta miksi hankkia itselleen ikävyyksiä. Ei se johda mihinkään, eikä sillä voita aikaa. Kyse on sekunneista tai pidemmillä matkoilla ykkösminuuteista. Viisi minuuttia aiemmin lähdettynä ehtii aivan normaalia nopeutta perille aikataulussa. Ei se muuta vaadi.

Jokainen ottaa riskinsä ja sitten maksaa niistä.

Tuli mieleeni, että mihin tarvitaan satojen hevosvoimien tehoisia autoja nykyisillä teillä, oli kyse mikä maailmankolkka tahansa. Ohittamaan jokaisella autolla pystyy, rajoituksia on kaikkialla turvallisuussyistä. Korkeintaan työkoneissa tarvitaan tehoja ja hälytysajoneuvoissa. Vähempikin vauhti riittää kaikille.

Ehdotankin, että oikeuslaitos voisi ottaa käyttöön sakko- ym. tuomioiden lisäksi hoitoonohjauksen, kuten tuolla aiemmin jo mainitsinkin. Alkaisi liikennekin rauhoittumaan.

Kommentit

  • Viinablogisti

    ”Perille varmasti itse selvisin aikatauluni mukaisesti ja pelkillä bensakuluilla. Enkä kuitenkaan ollut tientukkona ajamalla alinopeutta.”

    Perille pelkillä bensakuluilla.

    Mainio liikenneturvallisuusslogaani!

  • seija sanaleikkimökistään

    Mitä enemmän ohittajia, sitä enemmän putoaa autoletkan nopeus. Jokaisen jonoon palaajan myötä jono joutuu vähentämään nopeutta päästääkseen ohittajan takaisin oikealle kaistalle.

Kommentointi on suljettu.