Pätkiikö ihmisen äly?

Luin taas kerran ”mielenkiintoisen” artikkelin SS 23.03. ja vielä koko aukeaman juttuna. On kuulemma kehitetty todella älykkäitä vaatteita kalsareista lähtien.

On tietenkin niin, kun seuraa esimerkiksi nykyajan urheilusaavutuksia, että järki ja äly ovat kaukana sieltä, missä ne on totuttu pitämään eli yläpäässä. Nyt näyttääkin tieteen valossa, että äly olisikin karannut housuihin ja kovaa vauhtia ilmeisesti pyrkimässä takaovesta ulos. Jos näin on, niin se selittää kaiken esimerkiksi siitä, miksei mäkihypyssä onnistuta. Ei kai sitä voi lentää kunnolla, kun äly laahaa maata ja kopsuttelee suksenkantoja.

Ei kenenkään luulisi pitävän ihmistä niin hölmönä, että todellakin uskoo älyn sijaitsevan aivan jossain muualla kuin pääkuoren sisällä. Nuo keksinnöt viittaavat siihen, että nykyinen sukupolvi on vahvasti taantunut. Siitä kertoo osaltaan myös se, että lähes jokaisella pitää olla henkilökohtainen kyykyttäjä eli personal trainer ja ettei muka osata tehdä mitään, jos ei ole joku sanomassa, milloin heilutat kättä oikealle tai koukistat sormeasi.

Tämänpäivän ”älylaitteet” ovat myös merkki taantumasta ja siihen rakoon iskevät nyt sitten älyvaatteitten älyvapaat kehittäjät”. Ovat ilmeisesti älynneet ajan oikeaksi.

No, kertoohan sekin jotain, etteivät ihmiset enää osaa edes kunnolla juosta, kunhan vain hiippailevat ja sipsuttelevat. Kaukana on se aika, jolloin todella osattiin käyttää älyä harjoittelussa ja saavutettiin tuloksia olympiatasoa myöten. Ja nykyiset kestävyysjuoksijat häviäisivät Hymyilevälle-Hannekselle kierrossotalla, niin sekin kertoo, että järki ja äly on todellakin hävinnyt. Lienee pulpahtanut ”ulosmenoteitten suuntaan”.

Eikös se yksi viisaus kerro, että jos järki ja joku toinen seisahtuu yhtä aikaa, niin seuraa katastrofi. Lienevätkö älyvaatteitten suunnittelijat juuri heidän jälkeläisiään.
Älyvaatteitten käyttäjät eivät voi sanoa, ettei ”äly päätä pakota, mutta vatsaa vääntää vallan vimmatusti”. Siihenhän tuo kehitys johtaa, vatsavaivaisiin ja suolistohäiriöihin.

Keskittyisivät johonkin muuhun tavallisuudesta poikkeavaan, muuhun kuin älyn siirtoon. Menisi sekin aika paremmin. Hyväuskoisia on helppo jymäyttää ja bisnestähän tuo on. Ei sillä muuta merkitystä ole. Toivonkin ihmisten enemmän ravistelevan yläpäätään ja senkin vuoksi, että aivoista joku käyttämätön solu irtoaisi ja alkaisi elämään. Tunnetustihan rutiiniasioissa ihmisen aivoista on käytössä vain muutama prosentti. Kyllä siellä pitää olla jokaisella kapasiteettia tajuamaan asioita. Pieni ravistus vain, niin käyttökelpoisia ja ajatteluun soveltuvia aivosoluja saattaa irrota. Ei tarvitse sijoittaa rahojaan älyttömyyksiin vaateostoissa, vaan voi käyttää järkevämpiin hankintoihin.

Joku saattaa tästä vetää porot sieraimiin ja ajatella, että mitähän se vaari taas sekoilee. Saa ajatella, mutta sen vain lopuksi sanon, että järjen käyttö on sallittua edelleen. Tietenkin, jos järjen valo sammuu, eikä aivokopasta irtoa pienintäkään kipinää, silloin on varmaan turvauduttava älyvaatteisiin ja personal trainereihin. Toivottavasti siihen on vielä pitkä aika itsekullakin.

Lyhyt vinkki vielä: Jalka nousee juoksuasentoon nostamalla jalkaa ja koukistamalla polvesta ja kun samalla aikaa toisella jalalla ponnistaa ja tekee sitä vuoronperään siten, että kulku suuntautuu eteenpäin. Silloin ei ole vaaraa edes kompastua. Sitä eivät varmastikaan älyhousut kerro.

Laitan vielä pienen täkyn: Miun Cooperin tulokseni on 3960m 12 minuutissa silloin nuorempana vuodelta 1971 Pajulahden urheiluopiston pääsykokeissa ja tässä täydessä 70 vuoden iässä maraton 42km 196m kävellen 5h 45 min syksyn ensimmäisillä liukkailla yön pimeydessä. Ilman reilua jalannousua ei olisi ollut mahdollista ja kaikki tuo vielä ilman älyhousuja. Kahvit tarjoan hänelle seuraavalla Kuopion reissullani, kuka laittaa tästä päivästä eteenpäin paremmaksi Cooperin tuloksen ja todistetusti. Ja ilman älyhousuja tietenkin. :)

Kommentit

 • Ari Niemeläinen

  Hannu, oonpa sammoo mieltä monesta asiasta. Tässä meille käyp lopulta niin, että ne panettavat meille piähän liiman kanssa semmosen älypipon jossa vilikkuvat monen väriset ledit joka suuntaan. Takaraevossa tae älyvuoatteen selässä lukkoo, että tässä männöö sitten väläkky mies, jolla aenae välähtää. Perustelloovat sillä temppuaan, että pappa näkkyy paremmin liikenteessä hölökätessään tae rollaattoria työntäessään. Ratkiriemukasta piäsijäestä!

  • Hannu Musakka

   Niin se taetaa olla. Out oekeessa, jotta se vilikkuva älypipo vielä puuttuu, sitte oes kaekki täävellistä, sano.
   Lienöökö se älykäs, joka keksii kaekkoo jonnijjooutavvee ja suap immeisliltä kerättyä kaekki joutavat rahat poes ja sitte männöö Portugalliin elämään herroeks makkeeta elämee! Minulle taetaa riittee vielä ihan tavalline pipo, sevverran harva, jotta sieltä rakoloesta väläkkyy ne omat älyvvällääkset. Ehkenpä sinullehhii riittee sellane viel. Voephan se olla, että sitte vanahana kuurona ja sokkeena, kun ee kuule eikä niä mittee, on aevan sama, vilikuttaako vaeko ei.

Kommentointi on suljettu.