Pieni lainaus Tuntematonta sotilasta tähän päivään

Jostain kumman syystä Väinö Linnan Tuntematon sotilas – elokuva tuli mieleeni, kun olen näitä sote-kiistoja seuraillut.
Siellä on melkein sanatarkasti sama asia ollut Väinö Linnan mielessä kuin mitä nyt sote-asiat hallituksessa.

Otan lainauksen:
”Onpa lakka nyt kukassaan, taitaa tulla hyvä marjavuosi!” sanoi vanha kapteeni saapuessaan suon reunaan. ”Kylläpä piiskalla sivaltelee” sanoi siihen lähetti. ”Ei kyllä se tankki on”, vastasi kapteeni. ”Tokkopa tuo tankki tuolla tavalla”. Kapteeni (JS) huomasi porukat makuulla suossa. ”No, mitä minä näenkään. Ei pojat, eihän sotea tällä tavalla hoideta. Noustaanpa nyt ja lähdetään liikkeelle: Hakkaa päälle Pohjan poika!”

Niin se tilanne eteni silloin aikanaan, vanha kapteeni kannusti nuoret sotilaat liikkeelle, aivan kuin Juha Sipilä päättäjiä. Uhrasi itsensä, kuten JS nyt. ”Sanokaa, mitä sanotte, tankki se on”, sanoi viimesanoikseen.

Vähän tuolla tavalla Juha Sipilä sai käydä omaa taisteluaan, kunnes vetäytyi ja jätti perinnön seuraaville päättäjille. Kenties huomasittekin tummennetun tekstin. Kuinka hyvin se istuukaan nykyiseen tilanteeseen.

Jospa seuraavilla päättäjillä on helpompaa ja ettei kenenkään tämän sote-asian vuoksi tarvitse henkeään uhrata. Liian kallis uhraus sellaiseen.

Vaalit vain lähestyvät ja ministerit puhdistavat pöytiään muutaman viikon. Jotkut uhoavat aivan kuin olisi tositaistelu kyseessä. Pelkkää teatteria sanon! Sitähän se tuo vanha kapteenikin vakuutteli, ettei kyseessä ole aivan niin kova vastarinta, etteikö sille pärjättäisi.

Kommentit

 • jouko K

  Samoin kävi myös Sipilälle hänen komennus kautensa päättyi Presidentille antamaan eroilmoitukseen

 • Hannu Musakka

  Voihan sen tulkita noinkin, kun tankki sivalsi. Tankki oli tietenkin liian kova vastustus, kuka sen mitenkin ymmärtää.
  Onneksi oli vain henkinen, ettei fyysinen.

  Elämä jatkuu. Katsotaan, kuka mitäkin saa tulevaisuudessa aikaiseksi ja heitellään taas sitten uusia arviointeja, eikö vain?!

 • Lääkitys kohilleen

  Turha tuosta sotesta on jauhaa. Suomessa on jo kansainvälisen tutkimuksen mukaan hyvin toimiva sairaanhoito.
  Kun tuo Vapaavuori saa vielä noitten isojen kaupunkien päätäjien kanssa sorvattua siihen parannuksia, uskon että parempi kokonaisuus, kun mitä poliittinen puolueitten suhmurointi ja omien etujen ajaminen asialle tekisi.
  Se on tosi että kunnilla menee huonosti. Mutta siihen syyt on muualla. Verotulot pienenee koko ajan, vaikka työllisyys kasvaa.

  Ja äskettäin julkaistun tutkimuksen mukaan yksittäinen suurin syy on hallituksen tekemä kiky sopimus.

 • Hannu Musakka

  Niinhän se on, että kaikki vaikuttaa kaikkeen. Sote on yksi, laaja alue kaikkineen, minkä heijastevaikutukset suuntaan ja toiseen ovat laajat. Yhdelle kun kumartaa, niin toiselle pyllistää. Jos joku asia on yhden mielestä tärkeä, toisten mielestä joku toinen ja sitten kerätään irtopisteitä, että poliittisella rintamalla menisi hyvin ja päästäisiin herrastelemaan. Sitä kilpajuoksuahan tämä elämä kaikkineen näyttää olevan, myös Eduskunnassa. Ja he, jotka ovat vallassa, heitä arvostellaan, heidän päätöksensä eivät kelpaa. Elämä kuitenkin jatkuu ja sen mukaan mennään kuin päätetään. Jokainen päättävä elin tekee virheitä, ei sellaista olekaan ja se on pohjaton suo. Onneksi Suomessa soita riittää. :)

Jätä kommentti

*