Pikapuheiset ärsyttävät

Todella ärsyttävää, kun toimittajat, radiossa tai tv:ssä, suoltavat puhetta pikavauhtia. Välillä eivät ehdi edes hengittämään. Puhe on niin epäselvää, ettei siitä saa selvää edes erkkikään!

Mihin on kiire, miksi pitää varata puhetta niin paljon, ettei varatussa ajassa ehdi kaikkea haluamaansa sanoa julki. Valtaosa puheesta menee kuulijoilta sivu suun, vaikka sisältö olisi kuinka tärkeää tahansa. Sitten, kun kyseessä on joku ulkomainen nimi, niin se pitää vetäistä niin nopeasti, ettei toimittaja edes itse muista sellaista sanoneensa. Epävarma lausumistapa on siihen suurin syy, kun ei alunpitäen opetella lausumaan oikein ja selkeästi.

Teattereissa on nykyisin nähtävissä sama vika. Oli kyse ammatti- tai amatöörinäyttelijöistä, niin puhetta pitää työntää valtavalla nopeudella. Miksi? Eikö teatterinohjaajilla ole mitään sanomista siihen. Asian voi sanoa tehokkaasti ja painokkaasti ilman, että nopeutta lisätään. Vai mitä on nykyisin teatterin ohjaajan koulutus, sieltäkö se kiikastaa.
Eikö tarkoitus ole, että kuulijat saavat tietää, mistä on kyse vai onko joku ihme mittari taustalla ottamassa aikaa tai laskemassa sanojen määrää. Siitä sitten ilmeisesti maksetaan palkkaa sen mukaan kuin on ollut nopea ja tehokas.

Toimittajien on syytä hakeutua mahdollisimman pian puheopetukseen. Viimeisimmäksi kuuntelin F1-selostaja Niki Juuselan puhetta, kun hän pisti paremmaksi kuin yksikään toimittaja tähän mennessä. Puhenopeus ylsi formuloitten kierrosnopeustasolle. Puheesta ei saanut mitään selvää ja vieraaksi tullut Ossi Oikarinen säesti samalla nopeudella. Sen sijaan Valtteri Bottas kertoi asioita hyvin rauhallisesti ja selvästi.

Menkää ottamaan oppia, puhetyöläiset! Ei teille nopeudesta makseta vaan siitä, mitä teillä on sanottavaa ja että se myös tulee selkeästi esille.

Selkouutisten lukijat ovat rautaisia ammattilaisia, ainoita, joitten puheesta todellakin saa selvää. Kaikenmaailman musiikkiradioitten ym. puhetyöläiset sotkeutuvat omaan näppäryyteensä.

Sääli, mutta valtavasti jää asiaa kuulematta, kun toimittajilla ja puhujilla on koko ajan kiire jonnekin.

Keskittykää asiaanne, puhukaa liioitellun selvästi. Silloin teitä ymmärretään ja halutaan kuunnella. Normaalielämässä on pikapuhujia, mutta olkoot. Heidän, jotka on palkattu kertomaan uutisia, asioita, selostamaan kilpailuja, pitää todellakin opetella puhetapa. Monet sössöttävät ja mumisevat, ettei ole mitään tolkkua, eikä mitään mahdollisuutta saada selvää!

Eikö esim. Yle voi valvoa toimittajiensa tapaa kertoa asioita ja ohjata sellaiset toimittajat puhekoulutukseen, jotka hakevat jotain ihme-ennätystä puhenopeudessa ja selkeydessä.

Radio on todellakin suljettava, ei kärsi kuunnella enempää. Telkustakin on ääni laitettava kiinni ja seurattava tapahtumaa, paremmin pysyy kärryillä. Kukahan armahtaisi meitä kuulijoita noista pikapuheisista sössöttäjistä ja mumisijoista?