Pokemon-villitys täysin huuhaata

Lupasin kirjoittaa Savon Sanomissa olleen lehtikirjoitukseni jälkeen lisää tänne ja tässä sitä tulee.

Tämän päivän Savon Sanomissa oikein ylistettiin valokuvien kanssa, kuinka Pokemon harrastus yhdistää kavereita ja perheitä liikkumaan olemattomien pikku-ukkojen perässä ympäri Suomea. Jos tällainen on muka ainoa keino saada ihmiset liikkumaan ja liikkeelle, niin eipä ole paljon vaadittu heiltä, jotka sitä harrastavat.

Entäpä sitten, kun kaikki on kerätty ja kierretty, mitä on jäänyt käteen, mitä on nähty?! Tuskinpa kukaan heistä on esimerkiksi nähnyt perhosia niityllä, kuullut lintujen laulua, nähnyt luontoa yleensäkään ympärillään, kunhan vain ovat sulkeneet itsensä sen laitteen lumoihin ja kuuroina ja sokeina tuijottaneet olemattomia, säntäilleet teitten poikki autojen editse jne.

Pahin mielestäni on tämän päiväisessä lehdessä, missä nuoriso istuu patsaitten päällä, kiipeilee taysin vastuuttomasti kaikkialla. Entäpä jos kuvissa nähdyt muistomerkit särkyvät? Sitten pääsee itku, kun kerrotaan korjausten maksavat tuhansia euroja. Eihän tuollaista vastuuttomuutta pidä missään tilanteessa katsoa sormien läpi yhteiskunnan vahingoksi. Kuljetaan pihojen läpi, kiivetään katoille noiden olemattomien pikku-ukkojen vuoksi. Aivan kuten pahimmat alkoholinkäyttäjät, joista mainitsinkin, kun selviämässä olleina pikku-ukkojen armeijat ovat käymässä kimppuun. Tai kuten muuan kerran oli eräässä kunnallisessa sairaalassa hoitaja törmännyt asiakkaaseen, kun tämä oli huitonut ympärilleen ja tiuskinut: ”Mitä ne nuokin innokkaat minussa näkevät!”

Jättäkää nuo pelit ja liikkukaa luonnossa, katselkaa ympärillenne, sillä siellä on todellinen maailma. Vai onko elämä niin köyhää ja rankkaa, ettei kestä elää hetkeäkään arkitodellisuutta, vaan jossain ihmeunelmissa. Herätys!

Nyt on korkea aika heittää ne laitteen pahimpaan suohon ja keskittyä oikeaan elämiseen. Peleistä rikastuvat vain niitten valmistajat ja myyjät, ei muut. Laitteita viedään latauksiin milloin mihinkin. Kukas sen sähkön maksaa, eikö ole tullut mieleenkään, että kiinteistön omistajan mittarin kiekko kiertää hehkuvan punaisena ja lukemat pyörivät mittarissa nopeammin kuin koskaan saunankiuasta lämmitettäessä.

Sitten itketään ja valitetaan maailman pahuutta, kun jotain peruuttamatonta tapahtuu ja joku menettää henkensä. Ketä silloin syytetään? Tietenkin sitä toista osapuolta, autoilijaa jne. Ei tule mieleenkään, että väitteistä huolimatta liikenteen seuranta on jäänyt väistämättä huonolle tolalle.
Mainitussa tämänpäivän jutussa nuoriso väittää seuraavansa liikennettä huolella liikkuessaan pyörineen pikku-ukkojen jahdissa. Höpöhöpö! Turha koettaa valehdella kenellekään, ei itselleenkään.

Toimittajat ja jotkut papitkin ovat hullaantuneita laitteeseen. Täysi-ikäisiä kaikkineen ja olen heitä luullut todellakin älykkäksi asemastaan johtuen. Sitten ilmeisesti lisää suosiota hamutessaan leikkivät kuin pikkulapset olemattomien laitteitten kanssa pitkin katuja. Silmät pälyilevät ympäriinsä ”niitä innokkaita”, mutta kun ei ole olemassa mitään, niin mitä hekin kuvittelevat näkevänsä.

Paljon parempia liikuntamuotoja ja -tapoja on jokaiselle aivan riittävästi, luonto ympärillä ja paikkoja vaikka kuinka. Oikea pallo näkyvillä, ettei tarvitse kuvitella sitäkään. Papillakin luulisi olevan parempaa tekemistä kuin koettaa miellyttää. Joku toisinajattelija sanoi tässä taannoin miulle, että luulisi papilla olevan Raamattu täynnä pokemon-hahmoja, joita ei näe missään, mutta joita sitten kuvittelee näkevänsä kertoessaan tosissaan raamatun sisällöstä!

No, tuo viimeisin ajatus oli tietenkin hänen, toisinajattelijan, mutta eikö liene samanlaisesta tilanteesta lopulta kyse. Tai ainakin hyvin pitkälle.

Metsät ovat marjoja täynnä, ei tarvitse kuvitella keräävänsä olemattomia. Poimurit käteen ja metsään. Siellä on todellisuus: kun nälkä yllättää voi syödä vaikka marjoja, eikä kuvitteellisia pokemon-raatoja tai kynsiään. Yhtälailla metsissä voi samoilla, kulkea pitkin teitä eri reittejä katselemalla ympärilleen, löytämällä uusia ennennäkemättömiä kasveja, perhosia, lintuja jne. Mistä löytyy seudun korkein kuusi tai vahvin koivu? Ympäröivä luonto tarjoaa todellisia asioita, niistähän ihminen viisastuu ja elää ja niitten tietojen varaan voi rakentaa tulevaisuuttaan, ammatista alkaen. Ei niitä pokemonit koskaan tarjoa, eikä tule tarjoamaan.

Se ei ole hullu ja yksinkertainen, joka valmistaa ja myy, vaan hän, joka ostaa ja kuvittelee ostaneensa jotain ”hyödyllistä” pokemoneissa. Sekin raha olisi paljon hyödyllisempi käytää moneen muuhun asiaan, mutta ”kun kavereillakin on” tai ”pitää meilläkin olla, kun naapurillakin on”. Tyhjänpäiväistä kateutta!

Talous on monessa perheessä tiukalla, mutta pelejä pitää olla laidasta laitaan älypuhelimista alkaen. Kun vielä kuvitellaan sitä, että äly lisääntyy puhelimen avulla. Joku viisaampana tämänpäiväisessä Kuumassa linjassa valaisikin asiaa: Äly saadaan synnyinlahjana, sitä ei millään laitteilla voida lisätä. Puhelimet ovat täynnä tietoa, eikä älyä! Kannattaa muistaa tuo, ennenkuin uutta laitetta valitsee.
On se todella nerokas oivallus! Valtaosa, markkinamiesten keksimän ”älypuhelimen”, ostajista pärjäisi aivan hyvin peruspuhelimella, eikä satoja euroja maksavilla jonniinjoutavilla härveleillä.

Tässä näin aluksi vähän! Joku tietenkin pahastuu tai jotain närästää, mutta sananvapauden maassa kaikille mielipiteille on oikeutensa.

Ajattelin perustaa virtuaaliravintolan, jossa jokainen voisi kuvitella syövänsä kaikenmaailman herkkuja. Ei se kuitenkaan ilmaista olisi, kuvittelukaan. Maksuksi ottaisin oikeita euroja sen mukaan kuin mitä tulija haluaisi nauttia virtuaalisesti. Pahimmissa tilanteissa olisi hyvä tehdä testamentti, jotta voisin sitten mahdolliseen nälkään menehtyvia saattaa urakoitsijan kanssa viimeiselle matkalle, jos virtuaali- eli kuvitteellinen ruoka ei täytäkään vatsaa riittävästi. Katsotaan, miten suunnitelmat etenevät.

Itse haluan kuitenkin pysyä todellisessa maailmassa ja tehdä vain sellaista, mikä tuntuu, tuoksuu, maistuu, täyttää vatsan, jne. Liikkua sellaisissa paikoissa, missä on marjoja, sieniä ja todellisia asioita.
Aito ja oikea elämä on rehellistä, sitä minkä varaan voi elämäänsä rakentaa. Unelmia pitää olla, mutta myös realismia saavuttaa ja toteuttaa niitä. Sadut saavat olla kirjoissa. Lenkille ja liikkumaan pääsen ilman laitteitakin, ei siihen mitään erityistä syytä tai houkutinta tarvita.

Tänä vuonna on taas toteutettava unelma toisesta maratonista Kaavilla – kävellen. Maratonhan on 42 km ja parisataa metriä päälle.Viisi vuotta sitten reitillä meni aikaa 5h 45 min syksyn ensimmäisillä liukkailla ja pimeässä. Ja viisi vuotta nuorempana. Sen verran viisastuneena teen sen valoisaan aikaan ja kuivalla kelillä. Viimeksi lähdin lokakuun alussa klo 15.20 ja palasin klo 21.05. Kuljin päällysteen ulkopuolella, kun sinä iltana ensimmäinen yöpakkanen jäädytti tien pinnat.

Jos joku haluaa kokeilla, ilman pokemoneja, jotka vain hidastuttavat suoritusta, niin reitti lähtee kirkon nurkalta Luikonlahteen ja Juukaan päin. Sivakan risteyksestä Kortteiseen ja Kaatrasen tietä takaisin. Ei se kutistunut ole viime kertaisesta, eikä se muuta vaadi, kuin vain tankkaa lähtiessä oikeaa ravintoa ja vesipullo ja pari näkkäripalasta. Siitä se lähtee.

Kommentit

 • Huithapeli

  Täysin samaa mieltä tuosta Pokemon villityksestä. Ja yleensäkin noista ns. älypuhelimista.
  Kävin taannoin Helsingissä, kun astuu esim. metroon, niin 90% matkustajista tuijottaa puhelintaan. On kuin ne härvelit olisivat kasvaneet kouraan kiinni, ja kait nuo tätämenoa jo kohta juuret kasvattavatkin. :-)

 • Veikko Kastinen

  Hyvä Hannu! Kirjoitat asiaa.
  Jossakin on ollut teräviä oivaltajia,oikein veitsenteräviä harhauttajia pois todellisuudesta.
  Jos jotakin hyvää Pokemon touhusta vois kuvitella on että yleensäkin jotakin liikettä tapahtuu.
  Voihan se olla hyvin nopeasti ohimenevä viilitys.

 • Paavi

  Onpas uskomattoman typerä, kapeakatseinen ja näköalaton kirjoitus. Kyllä näiden ”älylaitteiden” suurin vitsaus on se että kaikenlaiset ihmiset pääsevät julkisesti kirjoittelemaan esimerkiksi vaikka juuri tällaista soopaa. Vaan niin se näyttää olevan että vanhuus ei tule yksin, ja valitettavan monella ikäihmisellä alkaa vanne kiristää pääte vuosi vuodelta tiukemmin iän karttuessa. Omaisten olisi tietysti hyvä huomata tällainen ajoissa ja pyrkiä löytämään näille taatoille kaltaistaan seuraa ja virikkeitä.

  • Hannu Musakka

   Mielipiteensä aina voi ilmaista, siitä on turha syyttää ketään. Ei teistä kukaan kanna vastuuta, kun lääkärikunta on huolissaan lasten ja nuorten huonosta ryhdistä, selkä-, niska- ja hartiakivuista saati kulumista ennen aikojaan. Paikalleen jämähtäneet niskalihakset ovat perua tuosta, kun tuijotetaan olemattomia. No, kantakoot kipunsa, kunhan eivät ole ennenaikaisessa eläkeläisten jonossa valittamassa vaivojaan. Liikenneturvallisuudestakaan ette ole huolisanne, kun eihän se teidän vikanne ole, jos joku kulkee sokkona auton alle. Ulkonaolo on ainut hyvä puoli, mutta sen voi käyttää hyödyllisemminkin. Jaa, että mie olen vanha ja debiili ja etten ymmärrä nuorten ja lasten nykyisiä harrastuksia. Heitähän mie olen työkseni koko ikäni ohjannut, joten töttöröö, paavi. Vaihtaisit edes nimimerkkiäsi, sillä perinteisesti paavit ovat ikäloppuja. Poliisikin on huolissaan liikenteessä laitteita tuijottavista ja ”sokeista lapsista pyörän kanssa ja jopa aikuisistakin.

 • Wellu

  Nuoria ei välttämättä kiinnosta samat asiat kuin sinua, Hannu. Mielipiteesi on luokkaa ”Kun minä en tykkää, nii se (Pokemon Go) on sitte ihan roskaa”. Kateellisena valitat kuinka joku hyvän markkinaraon löytänyt firma saa rahaa luomuksestaan ja se samainen keksintö auttaa ihmisiä löytämään lenkkeily-/ulkoiluharrastuksen. Sinun erinomaiset vinkkisi pihalla pällistelystä ja maleksimisesta ihan vain luonnon kauneuden takia ei kosketa useita nuoria. Eikös se ole tärkeintä, että se liikkuminen on mukavaa eikä pakkopullaa kuten sinä haluaisit, Hannu. En itse pelaa Pokemonia, mutta mielestäni sen vaikutukset ovat lähinnä positiivisia.

 • lmao

  Huutonaurua, Oletko täysin debiili? :D
  Fossiilit roskiin kun ei nykymaailmassa ymmärrä.

  • Hannu Musakka

   Eikös noita olemattomien tuijottajia ole mielisairaalat täynnä. Kyllä miulla on terveen paperit, kävin vuosia sitten testaamassa. Onko siulla? Esitä, ennenkuin latelet viisauksiasi. Eikös nuo viivanvetäjät ja muut narkkarit ole juuri heitä, jotka olemattomien perässä juoksevat ja ketä tuollainen elättää? Mainosmiehiä ja laitteitten valmistajia. Vetävät niin pahasti retkuun, siutkin, joten läppää pienemälle. Sitten, kun kirjoitat omalla nimelläsi, annan jonkinlaisen arvon kirjoittelullesi, muussa tapauksessa olet imbesilliäkin pahempi.

Kommentointi on suljettu.