Poliittinen sekameteli Arkadianmäellä?

Arkadianmäellä näyttää käyvän kuhina. Joku hämmentää ja pahasti, kun nuoret naiset ovat aivan sekaisin. Kenties eivät ymmärrä sitä, missä ovat ja mitä pitäisi päättää. Ehkä he ovatkin nyt aivan vika puolueessa, kun noin korventaa. Tuo panee jo pahasti epäilemään, että onkohan kaikki kotona!

Sote-asia ei näytä menevän jakeluun, eikä varsinkaan se, että ei ole olemassa mitään todella konkreettista, josta voi olla huolissaan. On vain suunnitelmia ja ajatuksia ja niitten vaikutusta ei kukaan pysty kertomaan. Vasta sitten, kun on sote otettu käyttöön.

Silloin vasta pystytään sanomaan, onko jokin vialla vai ei. Nuo nuoret naiset Lepomäki ja Koski ovat nyt todella aivan vikapaikassa, kun ovat noin epävarmoja omien todennäköisyyslaskelmiensa takia. Laskelmien, jotka eivät todellakaan perustu mihinkään tosiasioihin, vaan heidän omiin olettamuksiinsa. Heidän elämänkokemuksensa ei riitä, kun ei iäkkäämpienkään, siihen, miten tuo sote toimii kaikkialla Suomessa.

Ja yksi hyväkäs, pormestari Jan Vapaavuori, kehäkolmosen raakki, ampuu kaikkea liikkuvaa ja sitä, mikä ei häntä hyväkästä itseään miellytä. Hädintuskin kävi aikanaan ministerinä kehä kolmosen pohjoispuolella ja jos kävi, niin paniikkiin meni koko mies. Kun ei ymmärrä sitäkään, ettei Suomessa kukaan jää ilman sosiaali- ja terveyspalveluita, ei koskaan tule jäämään. Niin vahva on suomalainen järjestelmä ja tasapuolinen kaikkia kohtaan.

Ei siihen yksi pääkaupungin politrukki tee pienintäkään lovea. Koetti saada kaikki suurempien kaupunkien johtajat omaan nyöriinsä kiinni, mutta epäonnistui pahasti.

Sote palvelee kaikkialla Suomessa silloin, kun se on päätöksellä otettu käyttöön, olkoonpa Lepomäki, Koski ja Vapaavuori mitä mieltä tahansa. Niin on ja niin tulee olemaan. Yhtälailla maakuntauudistus. Kaikki onnistuu ja kaikki palvelut toimivat.

Tavallista veronmaksajaa enemmän kiinnostaa tietää se, miten Suomen valtion velka, joka on jo nyt yli 600 miljardia €, pitää hoitaa ja millä rahoilla, kun korkomenotkin ovat nousussa. Mitä tuolla velkarahalla sitten on oikein hankittu? Sillä on ostettu ääniä kansalta. Hyvää hyvyyttään luvattu kuu taivaalta, velaksi on eletty vuosikymmenet, kun on pitänyt miellyttää äänestäjäkuntaa. Etteivät silmille hypi, eivätkä jätä äänestämättä.

Maaseutu on osa Suomea ja tulee olemaan. Ihmetellä saattaa sitä, kuinka noin syrjäinen kyläpahanen kuin mitä Helsinki on, on pääkaupunkina. Jos kaikki päätäntävalta keskitetään tuollaiseen syrjäkylään, niin eihän siitä tule kuin sanomista. Vai sinnekö sitä tekoälyä nyt sitten kaivataan, kun kaikki normaali äly on jo hävitetty tai kulutettu. Joku sitten hallitsee sitä tekoälyä ja ohjelmoi vaikka Amerikan raitilta kaikkien suomalaisten nuppia tekemään oman mielensä mukaan.

Oikeastaan niin taitaa jo ollakin, kaikenmaailman älypuhelinten ja muitten laitteitten kautta hallitaan myös suomalaisten ajattelua. Harva enää pystyy itsenäisesti ajattelemaan, kun on näpötin kourassa ja kuuntelee sieltä ohjeita. Ja sitten joku ”stevenkops” ohjailee oman mielensä mukaan trumppimaisesti kaikkien käyttäytymistä ympäri maailmaa.

Lopettakaa jo riitely ja saivartelu Arkadianmäellä, ottakaa kuten aikuiset ja järkevät ihmiset päätösvalta käyttöönne, nuijikaa sote – ja maakuntauudistus käyttöön, niin sitten päästään näkemään, mitä tarvitsee korjata ja tarvitseeko mitään. Epäilen, ettei tarvitse puuttua koko järjestelmään, korkeintaan hieman viilata ja höylätä passeliksi.

Jos osa päätäntävallasta ja työtehtävistä siirretään valtion hallintaan, niin mitä sitten? Ei yhtikäs mitään. Samat palvelut pelaavat, rahaa säästyy, teitä kunnostetaan, terveyttä hoidetaan. Eletään, muttei enää kuin pellossa, vaan kuten järkevät kansalaiset. Lehdessä mainitut lääkäripalvelutkin järkeistetään suoritepalkoille. Silloin tietenkin on vaara, että menee hieman liukuhihnatyöksi. Lääkärikunnan luulisi olevan mielissään. Lehdessä mainittu vertailu entisten kunnanlääkäreitten ja nykyisten terveyskeskuslääkäreitten käyntimääristä osoittaa, että ”tarttes tehrä jottai!”

Mihin se aika kuluu? Seurusteluun, kahvitteluun, pähkäilyyn, pohtimiseen. Ehkä kaikkiin tai sitten nykyaika on nopeammin kuluvaa ja aivan kuin Antarktiksen ja Pohjoisnavan jääkentät. Aika kiihtyy kiihtymistään ja jäätiköt sulavat. Samassa tahdissa käyvät.
Onko mukavuudenhalu iskenyt kaikkialle ja varsinkin, kun työaika määritellään minuutin tarkkuudella. Ammattiyhdistyspomot vain hykertelevät ja siirtelevät jäsenmaksutuloja paratiisisaarille valtion ulottumattomiin. Kuinka esimerkiksi Ilmarisen parisataa miljardia euroa ja varmasti paljon enemmän seilaavat jossain? Jos noilla valtameriä seilaavilla maksettaisiin valtion velka pois, niin siitä huolimatta ihmiset pärjäisivät aivan yhtä hyvin. Jokainen maksaisi edelleen palkastaan veroa ja eläkemaksuja ja kantaisivat taskuissaan näpöttimiään.

Jos vain Eduskuntaan valitut kansamme edustajat unohtavat kannatusluvut ja alkavat tosissaan tehdä yhteiskunnasta parempaa ja Suomesta velatonta valtiota, niin kaikille ehdokkaille löytyisi äänestäjiä ja elämä korjautuisi. Mutta jos ei anneta yhtään periksi, ollaan kateellisia toisille ja ollaan vaatimassa itselleen vain lisää ja lisää, niin kohta on Oy Suomi Ab samassa tilanteessa kuin Kreikka tai Talvivaara-yhtiö – siis konkurssissa. Sitten joku tulee jostain päin rajan takaa ja sanoo, että ”toin rajan tullessani, niin on väljempää elää!” Sitäkö te siellä Eduskunnassa odotatte?

Alkakaa tekemään ja tosissaan suomalaisen yhteiskunnan hyväksi töitä, lopettakaa haahuilu ja kuvitelmat. Nyt tarvitaan tekijöitä, eikä unelmissa eläviä.

Arkadianmäen sirkus on lakkautettava ja perustettava uusi Oy Suomi Ab, jolla todella menee hyvin ja joka todella voi olla mallimaa kenelle tahansa tällä Telluksella. Nyt se on kaukana ja kauemmaksi menee, mikäli tällaiset Lepomäki, Koski ja Vapaavuori saavat palstatilaa mediassa ja Eduskunnassa.