Professori yrittää kyykyttää

Valtakunnan ”päälehdessä” eli helsinkiläisten paikallislehdessä oli eilen artikkeli, missä muuan professori Ossi Rahkonen melkeinpä kielsi rikkaitten antamasta neuvojaan köyhille, miten elää ja toimia, mitä haluta elämässä ja mitä jättää.

Onneksi ne mielipiteet olivat kaikki hänen omiaan ja sellaisiksi saavat jäädäkin. Miksi kieltää keneltäkään tarttumasta siihen oljenkorteen, mikä tuntuu hyvältä ja parhaalta ja mitä ei ole ennen tullut ajatelleeksikaan. Ei ole niin köyhää ihmistä maanpäällä, eikä etenkään Suomessa, jolle ei kelpaisi mikä tahansa neuvo oman elämänsä rikastuttamiseksi.

Eikä rikkaus tarkoita sitä, että pitää olla kaapit ja laatikot täynnä setelirahaa tai osakkeita. Rikkautta on niin monenlaista. Onhan monesti luettu ihmisistä, jotka elävät rikasta elämää ilman suuria tuloja. Terveinä ja elinvoimaisina. Ei raha tuo onnea, eikä terveyttä sen enempää rikkaille kuin köyhillekään.

Ja kuka lopulta voi määritellä sen, kuka on rikas ja köyhä. Onko se verottaja kenties, naapuri, sosiologi, terapeutti tai … Ei kenelläkään ole oikeutta tuomita ja leimata ihmisiä sillä, että itsellaan on mammonaa. Eikä taas he, joilla sitä on, kannata koskaan jättää kertomatta sitä, kuinka he ovat rahansa tienanneet.

Valtaosa rahasta on luonnollisesti rehellisellä tavalla hankittua, näin uskon. Siksi rikastuneitten neuvot ja esimerkki ovat elintärkeitä kaikille iästä tai sukupuolesta riippumatta.
Käyttääkö rikas sitten parempia ja kalliimpia päihteitä, sikareita tai itsekelattuja, olutta tai kallista viskiä, sama lopputulos: Ihminen sairastuu aivan samoihin vaivoihin ja maksa sanoo POKS tai keuhkot ja verisuonet tukkeutuvat ja nekin räpsähtävät aivan samoin.

Sen sijaan köyhä voi elää terveempänä, kun raha riittää yksinkertaisempaan ruokaan. Olutta voi kenties nauttia, jos sikseen tulee ja sauna sen vaatii, muttei sekään ole sen tarpeellisempaa vähävaraisemmallekaan. Rikas yleensä kuvittelee voivansa ostaa mitä tahansa ruokaa ja samalla syödä itsensä hengiltä. Rahalla voi syödä myös terveellisesti, muttei sekään maksa sen enempää kuin mitä köyhänkään.

Köyhällä on enemmän mielikuvitusta, kun pienestä määrästä loihtii hienoja nautinto- ja makuelämyksiä.

Rikkaan neuvot ovat joka tapauksessa tarpeen kenelle hyvänsä, ei niitä kannata pantata, eikä niistä kukaan voi olla tai olekaan pahoillaan. Professori Ossi Rahkonen voisi vielä pari kertaa miettiä omia lausahduksiaan. Miksi vangita tai lokeroda ihmiset tiettyyn muottiin julkisessa sanassa, kun jokainen on yksilö ja kuka tahansa, kuten jo alussa mainitsin, voi jossain elämänsä vaiheessa oivaltaa itselleen todella tärkeää. Elämä ei kulje käsikirjoituksen mukaan tai voihan se sen tehdäkin. Jossain vaiheessa käsikirjoituksessa saattaa lukea, että uusi ja mielenkiintoinen tehtävä odottaa, tartu tilaisuuteen.

Silloin kädet irtoavat mopon sarvista tai olutpulloista ja uusi mahdollisuus vie kohti uudenlaista elämäntilannetta.

Sen vuoksi juuri ei kenenkään koskaan kannata pantata neuvojaan, eikä mikään ole koskaan liian myöhäistä kenellekään oppia uutta. Rahkonen on kenties elämänsä ehtoopuolella ja antanut periksi sille, ettei voisi enää oppiakaan mitään. Siltä hänen neuvonsa ja ajatuksensa vaikuttavat. Onneksi ne ovat hänen ja hän on ajatustensa vanki.
Älkäämme muut jääkö ajatustemme vangeiksi, vaan antakaa mielikuvituksen lentää ja tarttukaa siihen pieneen ohikiitävään hetkeen, jolloin valonpilkahdus jostain vaikkapa oluttölkin kylkeen sattuvasta valonsäteestä heijastuu silmään ja synnyttää uuden mahdollisuuden. Oluttölkkejä ja avaamattomia viinapulloja voi säilyttää myös sellaisenaan aivan kuten aikanaan tanssimestari Åke Blomqvist. Ei niitä kaikkia tarvitse juoda sillä kertaa, vaan sen kunniaksi, että on saanut uuden mahdollisuuden, aivan kuten Bill Gates Ameriikoissa tai Pekka Viljakainen Joroisissa.

Se, mikä kuitenkin kannattaa elämänsä aikana tehdä, on se, että käyttää kaiken vaatteittensa sisään varastoituvan energian elinaikanaan omaksi hyväkseen. Turha sitä jättää jälkipolville, kun eivät sitä varallisuutta pysty jättämään perinnöksi kenellekään. Samalla säästää kantajia viimeisellä matkallaan.

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Savon Sanomien tilaajana en pahoita mieltäni toisten lehtien jutuista – jäi tuo juttu lukematta, joten luotan analyysiisi. Usein käy niin, että ammattilaisen neuvoista otetaan opiksi, vaikka huonoja olisivatkin, usein ilmaiset neuvot valuvat kuuroille korville vaikka ne hyviä olisivatkin.

  Oma valmiuteni vaikuttaa pääasiassa siihen, mitä omaksun. Luennoilla mallinnettiin asiaa siten, että ydinvoiman kannattaja etsii sitä tukevaa tietoa ja biovoiman kannattaja taas tältä kannalta kirjoitettua. Uskossa oleva uskonnollista ja toisessa uskossa oleva omaansa.

  Täytyy joskus paremmalla ajalla etsiä juttu käsiini. Kiitos vinkistä! laitoin peukun mielenkiinnosta jo eilen.

  Viestintä on sinänsä mielipiteitten vaihtoa, joten puolesta ja vastaan, analyysejä sun muita siinä tarvitaan.

  • Hannu Musakka

   Niin se on, eikä ole olemassa vain yhtä totuutta, kuten olemme jo aiemminkin sen tuoneet julki. Sen mukaan pitää aina takaovi olla auki, jos etuovesta ei pääse ja sieltä tunkee liian paksua. Tarkoittaa vain sitä ”yhtä ja ainoaa oikeaa”.

   • Eino J. (maallikkona)

    Juolahti tuossa mieleen, että keskeneräisestä ei ole näyttää herroille eikä hurjille, oli eräs vanhoilta lapsena kuulemani ajatus – juttua täytyy vielä pohtia.

    – mutta tuli väkisinkin mieleen toinen sanonta, oikeutetusti tai ei: Ei helmiä sioille.

    (muista missä tai kuka näin on lausunut, mutta, jos ei jo ole rikas, ei oikeastaan ole sille rikkaitten jakamalle tiedolle käyttöä, muutenhan olisi rikas?
    Kateutta vain lisää jos rikkaat esittelevät autojaan tai linnojaan, ja elintasokuiluhan on koko ajan yhteiskunnassa vain kasvanut, ja kasvaa. Joilla on, niille annetaan, ja joilla ei ole, otetaan se vähäkin pois; Mark 4:13)

Kommentointi on suljettu.