Onko opettajilla jotain syytä tähän?

Luin ihmetyksensekaisin tuntein valtakunnan lehdestä uutista, jossa mainitaan, etteivät jopa yo-kirjoituksiin osallistuvat viisaat ja älyköt hallitse edes äidinkieltään. Kirjoitetaan mitä sattuu ja miten tahansa, ei osata käyttää välimerkkejä. Sanat, joita haetaan, kertovat aivan jostain muusta kuin siitä, mistä pitäisi. Ja opettajat vain silittelevät ja selittelevät, että ei se ole tärkeintä elämässä!

Onko tämänpäivän todellisuus tulevaisuutta, ettei osata omaa äidinkieltään? Käytetään vain sarjakuvissa käytettyjä ”äh, öh, joo, totanoin, emmätiä, niiku, eiku!” Tätä nykysanastoa voisi kirjoittaa loputtomiin. Kuitenkaan nuo eivät merkitse yhtään mitään. Äidinkielen opetustaso on tällä hetkellä aivan nolla, vaikka kuinka aapisesta aloitetaan aivan samoin kuin sata vuotta sitten. Miten tämä on mahdollista, tätä ei voi käsittää mitenkään!

Luulisi suomalaisten olevan niin tarkkoja omasta kielestään, etteivät missään tilanteessa lipsu oikeinkirjoituksesta. Lukemassani uutisessa mainittiin: Vaikka kuinka pukeutuisit viimeisen päälle, mutta jos et osaa kirjoittaa työhakemustasi, niin on täysin turha kuvitella saavasi paikan. Miten oman puheensa voi kääntää muille kielille, jos oma kieli ei ole hallinnassa?

Äidinkielen tulee olla jokaisen kansalaisvelvollisuus, joka tulee myös kouluissa vaatia kaikilta suomalaisilta. Jos nykyisiltä maahanmuuttajilta vaaditaan täydellistä suomenkielen taitoa, mutta täällä syntyneiltä ja koulunsa käyneiltä ei, niin eihän tuossa ole mitään järkeä. Ei yhtään mitään!
Ei voida toisilta vaatia, jos ei itsekään hallita. Niin se vain on.

Nyt on korkea aika ottaa asia esille kaikilla opetustasoilla, eikä millään tasolla saa antaa helpotusta oikeinkirjoituksen kohdalla. Ei pienimmässäkään määrin. Eihän sellainen maa ole mikään, jossa kansalaiset eivät osaa kunnolla omaa äidinkieltään ja kuitenkin kuvitellaan ja paukutellaan henkseleitä ja että ollaan maailman kärkimaita opetuksen ja sivistyksen kohdalla. Eikä kuitenkaan osata edes kunnolla kirjoittaa omaansa.

Missä tällaista kieltä opetetaan, joka on täynnä ”sillisalaattia” ja jos vaikka mitä muuta, muttei selkeitä lauseita välimerkkeineen ja sanoineen? Suomen korkeakouluissako ja yliopistossako? Onkohan nuo laitokset unohtaneet oman tehtävänsä? Vaatia opettajiksi opiskelevilta äidinkielen oikeaa ja puhdasta hallintaa ja että opetuksessa eri luokkatasoilla vaaditaan viimeisen päälle. Opetetaan seikkaperäisesti kaikki sanamuodot, lauserakenteet, välimerkit. Siinä ei ole pienintäkään vaihtoehtoa.

Onko tämä nykyinen koulu sitä samaa: pitää olla kivaa, eikä voi vaatia, ettei lapsukaisille tule paha mieli ja etteivät lasten vanhemmat suutu ja tee valituksia opettajan tiukasta linjasta. Kun ei ole olemassa muuta linjaa kuin tiukka, kun keskustellaan äidinkielen opetuksesta ja kun opetetaan ja vaaditaan. Ei saa olla! Paperit ja kynät takaisin kouluihin joka tunnille, heittäkää ne vempeleet nurkkiin odottamaan sitä aikaa, että jokainen hallitsee käsin- ja oikeinkirjoituksen. Siitä se oppi iskeytyy ja porautuu jokaisen kalloon: käsinkirjoittamalla. Eikä yhtään helpotusta, vaan jokainen virhe on korjattava ja taottava kaaliin niin, että se pysyy myös siellä.

Ikävä kyllä monissa nuoremman polven kirjailijoissa on näitä uusavuttomia, jotka eivät hallitse omaa äidinkieltään oikeinkirjoituksesta puhumattakaan. Kun se on mallina nuoremmille, niin miten voidaan olettaa tulevaisuuden näyttävän valoisammalta?! Ja kun kaikenlisäksi näitä uusavuttomia palkitaan ruhtinaallisillä rahapalkinnoilla, niin se vielä entisestään ruokkii uusavuttomuutta.

Aika on tullut. Nyt töihin kouluissa ja kodeissa vaatimaan oikeinkirjoitusta. Jos vanhemmat eivät hallitse, niin heidät on saatettava myös uusoppivelvollisiksi. Kenties sitä voitaneen ruokkia pienellä verohelpotuksella, mutta vaatimustaso on oltava sama kuin heidän lapsillaan.

Näin on!

Kommentit

  • Äikkä boss

    ”Luulisi suomalaisten olevan niin tarkkoja omasta kielestään, etteivät missään tilanteessa lipsu oikeinkirjoituksesta” Totta! Mielestäni tämä saarnaamisesi on erittäin viihdyttävää. Luetutapa esimerkiksi tämä kirjoituksesi jollakulla toisella. Tekstisi vilisee yhdyssanavirheitä. Virkkeen keskellä on iso alkukirjain, monikko- ja yksikkömuodot ovat sekaisin ja löysinpä yhden lauseen ilman predikaattia. En jaksa edes listata enempää. Kuinka sanoitkaan? ”Ei voi vaatia jos ei itse osaa”. Anteeksi, minua naurattaa :D

Kommentointi on suljettu.